Juhlakutsussa ovat sanat smart casual. Pukukoodin on tarkoitus helpottaa pukeutumista, mutta toisinaan se saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Toisaalta, jos pukukoodia ei olisi lainkaan, menisi takuulla sormi suuhun.

Pukeutumiskoodia tulee noudattaa, sillä se osoittaa kunnioitusta tilaisuuden järjestäjiä kohtaan. Kun koodit ovat hallussa, yli- tai alipukeutumisen vaaraa ei ole.

Hienostuneen rento

Smart casual on astetta hienostuneempi versio arkipukeutumisesta. Se on rennompi kuin tumma puku, mutta arvokkaampi kuin farkut.

Smart casual pukukoodin noudattaminen voi aiheuttaa hankaluuksia siksi, ettei se ole aivan yksioikoinen. Smart casualin etiketti ei ole yhtä tarkasti määritelty kuin juhlapuvun. Juhlien ajankohdasta ja paikasta sekä ammattikunnasta riippuen se voi olla virallisempi tai epävirallisempi. Esimerkiksi pankkialan iltatilaisuudessa smart casual vaatii todennäköisesti hienostuneempaa kokonaisuutta, kuin vaikkapa ystäväporukan syntymäpäiväjuhlissa tai ravintolassa, joka toivoo asiakkailtaan tätä pukukoodia.

Miesten smart casual tarkoittaa useimmiten suoria housuja, pikkutakkia ja kauluspaitaa. Solmio jätetään aina pois viestimään kasuaalisuudesta, mutta liinan voi sujauttaa taskuun.

Jos tilaisuus on epävirallisemmasta päästä, tummia farkkujakin pidetään nykyisin sopivina. Farkut kannattaa kuitenkin unohtaa, jos haluaa pelata aivan varman päälle. Suorien housujen tilalla voi käyttää epävirallisemmissa smart casual -tilaisuuksissa vaikka chino-housuja.

Kenkien ei tarvitse olla mustat, mutta tennarit eivät kuulu koodiin. Kenkien ja vyön tulee olla samaa sävyä.

Naisella hienostunut arkipukeutuminen tarkoittaa esimerkiksi housupukua tai siistiä hametta tai mekkoa. Kauluspaita, silkkipusero, bleiseri ja laadukas, ohut neule sopivat yläosiksi tähän koodiin. Kokonaisuus on hillitty ja edustava, ei kovin näyttävä, juhlava tai paljastava.

Satsaa klassikoihin

Kaapista on hyvä löytyä aina asu, joka sopii smart casual -koodiin. Siksi ostoksilla kannattaa panostaa ajattomiin klassikkopukimiin ja laadukkaisiin materiaaleihin.

Kun karderoobi on täytetty laatuvaatteilla, koodin mukaisesti on helppo pukeutua. Esimerkiksi naisella hyvin istuva villainen housupuku on iätön ja aina varma valinta smart casual -tilaisuuksiin. Tyyliä voi muunnella puseroa vaihtamalla ja koruilla sekä muilla asusteilla koristaen.

Nainen saa siististä arkityylistäkin helposti astetta edustavamman, kun matalat kengät vaihtaa korkoihin. Myös kauniit korut, edustava meikki ja kampaus tekevät tyylistä hienostuneemman.

Miehen asiallinen arkityyli taas kohoaa käden käänteessä kasuaalista hienostuneen kasuaaliksi pikkutakilla.

Aina voi kysyä

Jos annetusta koodista huolimatta on hankala keksiä, mitä pukea päälle, useimmiten asia selviää kysymällä. Selvitä juhlien järjestäjältä, kuinka juhlavasta tilaisuudesta on kyse, ketä on kutsuttu ja millainen asu sinne parhaiten sopisi.

Useimmiten kemuihin on tulossa myös ystäviä ja tuttavia, joiden kanssa voi niin ikään viestittää, mitä kukin pukee ylleen.

Jos pukukoodi yleisesti tai smart casual aiheuttaa epävarmuutta, on aina parempi pukeutua mieluummin hiukan yli kuin ali.

Muita pukukoodeja

Frakki/juhlapuku

Koodeista arvokkain. Frakkia tai juhlapukua käytetään kello 18 tai sen jälkeen alkavissa tilaisuuksissa (lukuun ottamatta esimerkiksi akateemisia tilaisuuksia). Frakin kanssa käytetään yleensä valkoista liiviä. Nainen taas pukeutuu täyspitkään, yksiosaiseen juhlapukuun.

Smokki/iltapuku

Mies käyttää smokkia vain kello 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Koodi tarkoittaa naisen kohdalla pitkää iltapukua tai esimerkiksi polvipituista pikkumustaa tai juhlavaa housupukua.

Tumma puku

Tämä koodi voi olla sekä ennen kello 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Tumma puku tarkoittaa miehellä mustaa tai tummansinistä pukua. Nainen pukeutuu päiväjuhliin leninkiin ja iltajuhliin juhla- tai iltapukuun.​

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

”Haluaisin lausua muutaman sanan…” – Tällä kaavalla pidät puheen kaikissa kesän juhlissa​

Helpot ohjeet: Näin tekoäly auttaa kirjoittamaan onnittelutekstin tai puheen

Artikkeli on julkaistu 17.10.2018 ja sitä on päivitetty 26.4.2023.