Koiravanhuksemme tila oli heikentynyt jo jonkin aikaa. Pieni patti kehittyi nopeasti aggressiiviseksi syöväksi. Eläinlääkäri sanoi, että nyt puhutaan enää viikosta, enintään kahdesta.

Saimme vielä hetken nauttia yhdessä leppoisasta ulkoilusta ja läheisyydestä. Potilas herkutteli kanariisirisotolla ja lepäili paljon, mutta jaksoi myös välillä osallistua touhukkaana perheen asioihin. Sitten se alkoi vetäytyä muiden seurasta ja tiesin, että kipulääkkeet eivät enää riitä.

Varasin eutanasian kotiimme seuraavan päivän illaksi. Odotusaika oli yhtä aikaa liian pitkä ja liian lyhyt: en halunnut koiran kärsivän ja toisaalta halusin pitää sen ikuisesti luonani.

– Omasta lemmikistä ei tietenkään halua luopua. Jos kuitenkin eläin on parantumattomasti sairas ja sen elämänlaatu heikkenee, ei ole olemassa liian aikaista hetkeä eutanasialle, sanoo eläinlääkäri Laura Rajakallio, joka tekee pääkaupunkiseudulla lemmikkien eutanasioita päivittäin.

Eläimet ovat taitavia piilottamaan kivun. 

Lemmikki ansaitsee eutanasian, kun se on liian sairas viettämään lajityypillistä elämää. Koira ei ehkä enää kivuiltaan tahdo lähteä lenkille ja kissa saattaa vetäytyä. Lemmikin katse voi muuttua häilyväksi – kissoilla puhutaan kipukatseesta. Pienten jyrsijöiden ja lintujen tuskaa voi olla todella vaikea havaita.

– Eläimet ovat taitavia piilottamaan kivun. Se, että koira esimerkiksi syö ahnaasti, ei kerro vielä mitään siitä, miten paljon siihen sattuu, Rajakallio painottaa.

Eutanasia toi helpotuksen

Koiravanhuksemme viime hetket olivat minulle kuin hitaasti etenevää painostavaa unta: viimeinen puoli tuntia, viimeinen vartti, viimeinen hetki ulkona ja vaimea haukahdus ohikulkijoille. Eläinlääkärin tullessa koiramme lepäsi pedissään ja tervehti tulijaa nuolaisemalla kättä.

– En usko eläimen aavistavan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Se voi kyllä olla hämillään, koska ihmiset itkevät ja ovat surullisia. Siksi kannattaakin yrittää pysyä mahdollisimman rauhallisena nukutukseen asti, vaikka ymmärrän, että se saattaa olla vaikeaa, Rajakallio pohtii.

Eutanasia on lopulta nopea toimenpide. Ensin eläinlääkäri antaa koiralle rauhoittavaa lääkettä lihakseen. Hän sanoo, että nyt vielä voisi antaa herkkuja.

Niinpä meidän lemmikkimme nukahtaa lihapullan maku suussaan – silitämme pehmeää turkkia, ja se on koiramme viimeinen kokemus tästä maailmasta.

Rauhoittava lääke vaivuttaa eläimen muutamassa minuutissa rauhalliseen uneen. Pidämme käsiämme koiran päällä ja juttelemme sille vielä. Eläinlääkäri ei hoputa jäähyväisiä.

Lopulta hän laittaa kuorsaavan koiramme etutassuun verisuonikanyylin ja sitä kautta vahvaa unilääkettä sen elimistöön. Koiran sydän pysähtyy. Se hengittää viimeisen kerran ulos, muttei enää sisään.

Sen silmistä sammuu katse ja pian korvat kylmenevät. Itkemme. Se on ohi. Eläin on vapautunut kivuista.

– Varmistan vielä sydäntä kuuntelemalla, että eläin on varmasti kuollut, vaikka tiedän, että se on. Omistajalle on tärkeä tietää, että lemmikki ei voi enää herätä, Rajakallio kertoo.

Pet Helsinkin Tea Hakola korjaa lyhdyn asentoa eläintuhkaamon jäähyväishuoneessa

Kaikki ihmiset eivät toivo eutanasiaa kotona. Eläinlääkäri voi tehdä eutanasian myös Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo PET Oy:n jäähyväishuoneessa. Se on usein eläimelle rauhallisempi paikka kuin eläinlääkäriasema hajuineen. Kuvassa PET Helsingin Tea Hakola.

Tuhkaus jo samana iltana

Olemme tilanneet noudon ja tuhkauksen Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamo PET Oy:stä, joka on ainoa lemmikkien tuhkaamo pääkaupunkiseudulla. Joillakin muillakin paikkakunnilla on lemmikkien tuhkauspalveluita.

Kiedomme 50-kiloisen koiravainaamme vilttiin ja kannamme sen paareilla tuhkaamon autoon. Koiramme sielu kirmaa jo sateenkaarisillalla, mutta ruumiin matka jatkuu lemmikkien krematorioon Helsingin Malmille.

– Lemmikit tuhkataan meillä yleensä jo samana päivänä, eikä siihen tarvitse varata aikaa, kertoo PET Helsingin Tea Hakola.

Tuhkaus tehdään 700–900 asteen lämpötilassa, ja se kestää tunnista kolmeen tuntiin eläimen koon mukaan. Koiria ja kissoja tuhkataan eniten.

Hakolan mukaan heillä on myös tuhkattu 10-grammainen sisilisko ja 70-vuotias kilpikonna. Aksolotli on ollut eksoottisin eläinvainaja, ja myös helsinkiläinen kuuluisuus, Mikko Meriahven tuhkattiin lemmikkien krematoriossa.

PET Helsingin Tea Hakola valmistelee lemmikin tuhkauurnaa

Kun eläimen tuhkat saapuvat Malmin krematoriosta Viikin toimipisteeseen, Tea Hakola laittaa ne pussiin ja asiakkaan valitsemaan uurnaan. ”En nukkuisi öitäni rauhassa, jos en olisi varma, että omistaja saa rakkaan lemmikkinsä kotiin.”

Kuvassa PET Helsingin Tea Hakola oman Daisy-koiransa kanssa
Lemmikkien tuhkauurnissa on valinnanvaraa. Tea Hakola liikuttuu useasti päivässä kuunnellessaan asiakkaiden murtumista jäähyväisten hetkellä, mutta oma 14-vuotias Daisy-koira tuo elämään iloa myös työpäivien lomassa.

Tuhkauksen jälkeen eläimestä jää jäljelle noin viisi prosenttia elopainosta. Tuhkan seassa olevat luunpalat jauhetaan hienoksi, minkä jälkeen kaikki omasta lemmikistä jäljelle jäänyt pakataan uurnaan.

Jo seuraavana päivänä eutanasian jälkeen saamme tuhkaamosta soiton: ”Toisimme koiranne kotiin.” Valitsemamme tuhkauurna on kääritty valkoiseen silkkipaperiin. Paketissa on mukana lemmikkimme tassunjäljet ja osanottoviesti. Nostan uurnan pöydälle ja sytytän sen eteen kynttilän.

Suru helpottaa puhumalla

Koska koirani oli vanha ja kipeä, koin sen rauhallisen kuoleman helpotuksena. Se oli elänyt kanssamme hyvän elämän ja sitä oli rakastettu valtavasti. Ikävä särkee silti sydäntäni, enkä pysty käsittelemään surua kuin pieninä palasina kerrallaan.

Lemmikin menettäminen voi olla ihmiselle todella kova paikka. Eläimeen on syntynyt hoivasuhde ja sen lojaalius on usein omaa luokkaansa.

Annika Salomaa toimii vertaistukiryhmän ohjaajana Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry:ssä, joka järjestää kuukausittain sururyhmiä lemmikkinsä menettäneille.

Hän kertoo sururyhmäläisten pohtivan paljon sitä, tuliko eutanasiapäätös tehtyä liian aikaisin tai liian myöhään. Se on luonnollista, sillä ihmisellä on vastuu lemmikkinsä elämästä ja myös sen kuolemasta.

– Surutyötä helpottaa, jos lemmikin menettämisen tuskaa voi purkaa juttelemalla sellaisten kanssa, jotka ymmärtävät, miltä eläimen menettäminen voi tuntua. Myös kirjoittaminen, vaikkapa vain itselle, voi auttaa, Salomaa neuvoo.

Surevaa voi lohduttaa olemalla empaattisesti läsnä. Hän ei kaipaa neuvoja tai menetyksen vähättelyä.

– Parasta on antaa ihmisen puhua lemmikistään, sen elämästä ja kuolemasta. Kuuntelu ja kokemusten jakaminen on parasta apua, Salomaa sanoo.

Mitä lemmikin eutanasia ja tuhkaus maksavat?

  • Kissan eutanasia maksaa keskimäärin 150 eurosta ylöspäin ja koiran 170 eurosta alkaen aina 250 euroon asti. Hinnat vaihtelevat eläinlääkäreiden välillä.
  • Pääkaupunkiseudun Eläintuhkaamossa hinta määräytyy painokilojen mukaan 50:stä 275 euroon. Uurna vaikuttaa kokonaishintaan.
  • Pohjolan Eläinvakuutus korvaa vakuutussopimuksessa määritellyn vakuutusmäärän ilman omavastuuta, jos vakuutettu koira tai rotukissa kuolee sairauteen tai tapaturmaan tai se joudutaan näiden seurauksena lopettamaan eläinsuojelullisista syistä. Tuhkausta vakuutus ei korvaa.

Toimittajan Vitsi-koira lopetettiin 13-vuotiaana joulukuussa 2023.