Hauska nainen, ysärin lapsi, ihmisoikeudet lähellä sydäntä. Näin kuvailee itseään helsinkiläinen Netta Vahteri, 31, lyhytvideosovellus TikTokissa.

Vahteri ajatteli vielä vuosi sitten olevansa liian vanha nuorten suosimaan sovellukseen, jossa jaetaan erilaisia tanssihaasteita, lip sync -esityksiä ja hassutteluvideoita. Asenne kuitenkin muuttui, kun elämänarvot heittivät häränpyllyä vaikean raskauden jälkeen.

Vahterin esikoinen on nyt seitsemän kuukauden ikäinen ja perheen elämä on asettunut uomiinsa. Raskausaika on piirtynyt Vahterin mieleen pelottavana ajanjaksona, jonka hengenvaaralliset käänteet ovat vielä tuoreessa muistissa.

Vahteria puri raskauden viimeisellä kolmanneksella punkki, ja hän sairastui puutiaisaivokuumeeseen.

- Se oli aika dramaattinen tilanne, ja minut vietiin päivystyksestä ambulanssilla Meilahden sairaalaan. Sairaalassa minulta kysyttiin, kuka on Suomen presidentti ja missä olen töissä, enkä osannut vastata kysymyksiin. Se tuntui hullulta ja pelkäsin vauvan puolesta, Vahteri kertaa tilannetta.

Vahteri viipyi lopulta viikon sairaalassa. Sairautta seuranneet neurologiset oireet aiheuttivat vaikeaa väsymystä.

- Saatoin esimerkiksi tiskata, enkä jaksanut enää sen jälkeen tehdä mitään koko päivänä.

Vakavan sairastelun jälkeen Netta Vahteri julkaisi ensimmäiset TikTok-videonsa. Se toi hänen elämäänsä uudenlaista rikkautta.

Harvinainen HELLP

Pelottavasta sairaudesta ehti kulua vain kuukauden päivät, kun Netta Vahteri joutui taas sairaalaan. 35 viikolla raskaana ollut Vahteri heräsi yöllä pahaan ylävatsakipuun. Naistenklinikalla hänellä todettiin HELLP-oireyhtymä, joka on hengenvaarallinen korkeaan verenpaineeseen ja maksan toimintaan liittyvä raskauskomplikaatio. Oireyhtymää ei voi parantaa, ja siihen auttaa ainoastaan synnytys.

Vahteri joutui jäämään taas sairaalaan tarkkailuun. Synnytystä ei käynnistetty heti, sillä raskaus ei ollut vielä täysiaikainen.

Tilanne oli pelottava. Vahteri oli paljon yksin ajatuksineen ja koronan vuoksi sairaalavierailut olivat pannassa. Mieleen tulvi kaikki kauhuskenaariot, sillä HELLP voi pahimmillaan johtaa sekä äidin että sikiön kuolemaan. Verenpainetta, veriarvoja ja vauvan sydänkäyriä seurattiin sairaalassa herkeämättä.

- Mietin, miten juuri minun kohdalleni sattui raskausaikana kaksi harvinaista sairautta.

Viikon sairaalassaolon jälkeen Vahteri sai vaarallisia oireita, kuten näköhäiriöitä ja päänsärkyä. Synnytys käynnistettiin, mutta pian lääkäri päätti kiireellisestä sektiosta.

- Mieheni pääsi onneksi mukaan sektioon, ja se oli nopeasti ohi. Ehdin nähdä nopeasti sinisen, parkuvan lapseni, kunnes vauva vietiin teholle saamaan lisähappea.

Unelma ei toteutunut

Vaikeudet eivät loppuneet synnytykseen. Vahteri vietiin leikkaussalista heräämöön, missä HELLP aiheutti hänelle vielä näköhäiriöitä.

- Mieheni joutui hyppäämään suoraan syvään päätyyn. Hän hoiti vastasyntynyttä ensimmäiset päivät yksin, kun minä olin tarkkailtavana. Olen oppinut häneltä kaiken vauvanhoidosta.

Vahteri kertoo päässeensä lopulta helpolla HELLP:n suhteen, vaikka tilannetta piti seurata vielä sairaalasta kotiuduttakin.

- Verenpainetta piti mitata kahdesta kolmeen kertaan päivässä ja verenpainelääkitystä tuli jatkaa. Minun piti nukkua mahdollisimman paljon, mutta pumpata kuitenkin maitoa kolmen tunnin välein.

Lisäksi puutiaisaivokuumeen jättämät oireet jatkuivat, vaikkakin lievinä. Vahterin organisaatiokyky oli heikkoa ja hän joutui usein miettimään, mitä olikaan tekemässä.

- Vauvanhoito jännitti, sillä pelkäsin, että unohdan tehdä jotakin. Mies jäi kotiin kahdeksi kuukaudeksi ja saimme Helsingin kaupungilta kotipalvelua. Terapeuttisesta vauvaperhetyöstä oli myös paljon apua.

Kaikkien koettelemusten jälkeen Vahteri sairastui vielä synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Oma juttu löytyi

Vahteri halusi saada aikaan jotain konkreettista päivän aikana. Hän kaipasi hauskaa tekemistä, jotakin omaa. Niinpä hän päätti tehdä videoita TikTokiin.

- Tein pari videota ja mietin, olenko liian vanha ja ovatko nämä hirveän noloja. Sain kuitenkin positiivista palautetta ja päätin hankkia enemmän teknistä laitteistoa videoita varten. Kun sain lapsen nukahtamaan päiväunille, meikkasin salamannopeasti ja tein videoita niin paljon kuin kulloinkin ehdin.

TikTok -maailma imaisi Vahterin mukaansa. Hänen suosituimmalla videollaan on 159 000 näyttökertaa.

- Teen erilaisia huumorivideoita ja puhun itselle tärkeistä aiheista, kuten tasa-arvosta ja feminismistä. Pidän TikTokin yhteisöllisyydestä. Se on paikka, jossa voi oppia ja innostua.

Vaikeiden koettelemusten jälkeen Vahteri päätti, ettei anna enää epävarmuuden jarrutella itseään.

- Päätin lopettaa kiltin tytön roolin ja tehdä rohkeasti haluamiani asioita. Vaikeudet opettivat nauttimaan pienistä asioista ja osaan nyt pysähtyä hetkeen. Lapsi on maadoittanut minua ja auttanut ymmärtämään, ettei kaikki aina suju suunnitelmien mukaan. Elämässä tulee vastaan asioita, joissa täytyy joustaa.

Vahteri huomasi, että unelmista pitää puhua ääneen muille. Silloin saa kannustusta ja haaveiden toteuttamisesta tulee helpompaa.

- Ihmisillä on usein turhan suuria tavoitteita ja rajoja unelmille. Pitäisi muka heti onnistua, eikä saisi tulla virheitä. Olin itsekin sellainen, mutta olen höllännyt vaatimuksia itseäni kohtaan. Kokeilen ja epäonnistun, mutta se ei haittaa.

TikTokia työksi?

Vahteri on pian palaamassa töihin lastenoikeusjärjestön sosiaalisen median suunnittelijaksi osa-aikaisesti.  

- Pelkäsin, etten enää voisi tehdä työtäni puutiaisaivokuumeen aiheuttamien oireiden vuoksi. Olen kuitenkin palautunut neurologisten testien mukaan hyvin. Keskeytykset ovat silti edelleen hankalia eikä multi-tasking oikein suju.

Tulevaisuudessa Vahteri toivoo tekevänsä omaa somea työkseen ja myyvänsä esimerkiksi mediakasvatusosaamistaan. TikTokin lisäksi Vahteri päivittää omaa Instagram-tiliään ja pyörittää sivussa myös Paskat koirakuvat -tiliä. Hän toimii OP Kevytyrittäjänä sekä pystyttää parhaillaan verkkokauppaa ja omaa Kimallemedia-yritystään.

- Kun olen kokonaan parantunut, haluan tehdä TikTokia ja muita kanaviani työkseni, päivätyön ohella. Puhun jatkossakin ääneen sairauksistani. Haluan jakaa tarinaani, jotta muut ihmiset saisivat kokemuksistani apua ja vertaistukea.

Lue lisää:

Rikkautta on monenlaista. Mikä tekee juuri sinun elämästäsi rikasta? Lue tarinoita unelmista ja niiden toteuttamisesta

Osuuspankin omistaja-asiakkuus - elämääsi varten. Lue lisää omistaja-asiakkaan eduista.  
Netta Vahteri ei enää jarruttele, vaan tekee mitä itse haluaa, vaikka joskus epäonnistuisikin.