Perijät paikalle

Kutsu kaikki perijät koolle. Kuolinpesän tyhjennys hoituu helpoiten isolla porukalla talkoohengessä. Samalla on kätevä jakaa oikeudenmukaisesti tavarat – perukirjassa ei tarvitse luetella pöytähopeita tai kahvikuppeja.

Jaa tehtävät

Järjestelmällisyys on valttia. Miettikää jokaiselle osallistujalle selkeä tehtävä, niin aikaa ei tuhraannu ihmettelyyn. Yksi voi lajitella vaatteet – rikkinäiset roskikseen, ehjät kierrätykseen – toinen keittiön arvo- ja käyttöesineet jne.

Lajittele paperit

Isot ja epämääräiset paperikasat ovat usein kuolinpesän raivaajan murheenkryyni. Lajittele lehdet ja mainokset paperinkeräykseen, tärkeän oloiset paperit omaan pinoonsa, valokuvat ja vanhat koulutodistukset sekä muut muistoarvoa sisältävät paperit omiin laatikoihinsa. Niihin ehdit syventyä myöhemmin.

Kierrätä

Vanhoihin tavaroihin liittyy tunteita, mikä tekee kuolinpesän tyhjennyksestä vaikeaa. Älä kuitenkaan hamstraa kotiisi tavaroita, joille ei ole käyttöä. Kierrätä tavarat, joita kukaan perillisistä ei halua.

Lahjoita ehjät vaatteet UFF:lle, Pelastusarmeijalle, Punaiselle Ristille tai Fidalle. Eläinsuojeluyhdistykset ottavat yleensä vastaan vanhoja lakanoita ja pyyhkeitä.

Myy

Tarjoa arvokkaimpia tavaroita osto- ja myyntiliikkeille, huutokaupoille ja panttilainaamoille. Kultasepänliikkeet ostavat hopea- ja kultaesineitä.

Kauppaa vanhat kirjat antikvariaateille, tosin ne ottavat harvoin vastaan niitä suuria määriä. Vie vanhat tietosanakirjat ja koulukirjat kannet poistettuina paperinkeräykseen.

Googleta levyjen hintoja netistä ja myy arvokkaimmat Huuto.netissä. Suurempia määriä voi koettaa tarjota levydivareille.

Jos aikaa ja energiaa riittää, myy loput tavarat kirpputorilla, Tori.fi:ssä tai Facebookin kirpputoriryhmässä.

Ota ammattijärjestäjä avuksi

Jos kaipaat tukea kuolinpesän tyhjentämiseen, palkkaa avuksesi ammattijärjestäjä. Hän auttaa lajittelemaan tavarat ja luopumaan turhasta.

Ota yritys avuksi

Kuolinpesän tyhjentäminen on aikaa vievää ja usein hermoja raastavaa hommaa. Jos haluat päästä helpolla tai tyhjennyksellä on kiire, kysy tarjousta kuolinpesiä tyhjentävältä yritykseltä. Yritysten tekemä arviointi on usein maksuton.

Älä kuitenkaan odota liikoja. Harvassa kuolinpesässä on niin arvokkaita tavaroita, että niistä maksettaisiin suuria summia. Päinvastoin, kuolinpesän tyhjennyksestä joutuu usein pulittamaan useamman satasen tai jopa tuhansia euroja, jos tavaraa on paljon.

Asiantuntija: Ammattijärjestäjä Maria Laitinen, Tavararemontti Oy