Omaisen kuollessa jäljelle jää monia käytännön asioita, jotka täytyy hoitaa askel askeleelta surun keskellä. Onneksi moni taho myös auttaa tilanteessa.
Kun asunnon omistajuus siirtyy perintönä, lahjoituksena tai vaikka avioerossa, sen arvo pitää määritellä vähintäänkin verottajan silmissä. Liian alhaisen hinnan laittaminen voi käydä kalliiksi.
Edesmenneen läheisen tekemillä käsitöillä voi olla iso tunnearvo, mutta myydessä niillä tuskin on rahallista arvoa. Mitkä kuolinpesän esineet kannattaa myydä?
Läheisen kuolemaan liittyy suuren surun lisäksi käytännön asioiden hoitamista. Mitä tapahtuu menehtyneen puolison nimiin otetuille vahinkovakuutuksille? Kysyimme OP:n lakiasiainpäällikkö Kirsi Yrttiaholta.
Valtaosa kuolinpesistä jaetaan jossakin vaiheessa sulassa sovussa perillisten kesken. Joskus pesä voi kuitenkin jäädä kokonaan jakamatta. Se saattaa tarkoittaa hukattuja euroja ja ongelmien siirtämistä eteenpäin.
Kun Marice Haldin-Ura jäi leskeksi 43-vuotiaana, perheen talouteen tuli yllättävä lovi. – Surun keskellä hankalinta oli yrittää selviytyä raha-asioiden hoitamisesta.
Lesken oikeuteen vainajan omaisuuteen liittyy usein väärinkäsityksiä. Ongelmia voi seurata esimerkiksi silloin, kun avioparin omaisuus on merkitty vain toisen puolison nimiin.
Tiesitkö, että pankkitilillä olevista rahoista tulee myös kuolinpesän omaisuutta, jos tili on ollut yhteinen? Siksi yhteiseltä tililtä ei välttämättä saa enää hoidettua arjen raha-asioita toisen menehdyttyä. Lue vinkkimme tilien käyttöoikeuksien järjestämisestä.
Niina ja Noora olivat parikymppisiä, kun heidän isänsä menehtyi noin kymmenen vuotta sitten. Tyttärille oli heti selvää, että he jatkaisivat isän yritystä.