Kun Rinna Suomalainen ja Jenni And kertovat juhlasuunnitelmistaan, voisi kuvitella, että tulossa on syntymäpäivä, häät, valmistujaiset. Ei ainakaan hautajaiset.

Väärin arvattu. Suomalainen ja And kuvailevat omia hautajaisiaan, joiden suhteen 47- ja 49-vuotiailla naisilla on selvät sävelet.

– Minun hautajaisissani syödään sushia ja juodaan skumppaa, And kertoo.

Suomalainen toivoo hautajaisiinsa kasvisruokaa ja viinitarjoilua. Kotkassa sijaitsevaan sukuhautaansa helsinkiläisnainen ei tahdo.

– Kotka on liian kaukana. En halua, että haudalla käynnistä tulee taakka lapsilleni, Suomalainen perustelee.

And sanoo, että kaksikko puhuu nyt kuolemasta ja hautajaistoiveistaan enemmän kuin mihin he ovat ystäväpiirissään tottuneet. Yleensä kuolemaa sivuava puhe päättyy siihen, kun itse kukin on kertonut, haluaako hän tuhkauksen vai arkkuhautauksen.

Hautausneuvojat Rinna Suomalainen ja Jenni And ovat järjestäneet eniten muistotilaisuuksia Helsingin Hietaniemen vanhassa kappelissa.

Hautajaisvieraille voi jättää viestin

Jenni And ja Rinna Suomalainen ovat ammatiltaan hautausneuvojia. Työssään heidän tärkein tehtävänsä on kuunnella omaisia ja omia hautajaisiaan suunnittelevia henkilöitä.

– Monesti tuntemattomalle voi olla helpompi puhua kuin tutulle, Suomalainen sanoo.

Suomalainen ja And uskovat, että hautausneuvojina heille on hyötyä siitä, että heille on ennättänyt kertyä elämänkokemusta.

– Oma kuolemaan liittyvä ymmärrykseni on lisääntynyt äitini ja isäni poismenon myötä, Suomalainen sanoo.

Moni ihminen yllättyy siitä, kuinka paljon hautajaisten eteen joutuu soittelemaan, täyttämään kaavakkeita ja tekemään muuta etukäteistyötä

And korostaa sitä, että hautajaisjärjestelyissä ei ole oikeaa eikä väärää tapaa toimia. Omien hautajaisten suunnitteleminen on Suomessa vielä harvinaista.

Julkisuuden henkilöiden esimerkki voi inspiroida muita. Moni muistaa syksyllä 2023 kuolleen tanssitaiteilija Aira Samulinin hautajaiset ja sen, että hautajaiset järjestettiin vainajan tarkkojen suunnitelmien mukaan. Esimerkiksi vieraslista, siunauskirkko ja uurnapaikka olivat tanssijalegendan ennen kuolemaansa esiin tuomia toiveita.

– Kun itse kuolen, toivon, että hautajaisissani on myös kepeitä elementtejä. Minusta olisi kaunista jättää hautajaisvieraille viesti, joka luettaisiin kirkossa tai muistotilaisuudessa. Samalla vieraatkin saattaisivat innostua jakamaan yhteisiä muistoja, And sanoo.

Hautajaisjärjestelyt juuri kuin itse haluaa

Omien hautajaisten suunnittelussa voi hyödyntää esimerkiksi Suomen hautaustoiminnan keskusliiton ilmaista hautausjärjestelyni-lomaketta.

Lomakkeeseen voi kirjata muun muassa toiveen hautapaikasta sekä sen, haluaako uskonnollisen vai ei-uskonnollisen siunauksen.

– Toki toiveet voi listata myös kotikutoisesti, eikä mitenkään pilkuntarkasti. Itse laaditusta listauksesta kannattaa antaa kopio jollekin läheiselle, Suomalainen muistuttaa.

Moni miettii erityisesti uskonnon roolia hautajaisissa. Andin ja Suomalaisen mukaan uskonnollisuus on niin vaiettu asia, että usein edes omaiset eivät tiedä, kuuluuko vainaja kirkkoon. 

Kirkkohautajaisten ei tarvitse noudattaa tutuinta kaavaa.

– Kirkossakin puheen voi pitää papin sijaan vaikkapa vainajan ystävä, ja musiikkina voi olla muutakin kuin virsiä, And kertoo.

Rinna Suomalainen ja Jenni And korostavat, että hautajaisjärjestelyissä
ei ole oikeaa tai väärää tapaa toimia.

Omaisilla joskus eripuraa

Kukaan tuskin toivoisi, että hänenhautajaisjärjestelyihinsä liittyisi eripuraa, mutta niinkin saattaa käydä.

– Jos vainaja ei ole esittänyt toiveita etukäteen, varsinkin hautaustavan valinta voi jakaa perillisten mielipiteitä, Suomalainen kertoo.

Eri hautaustoimistojen tarjontaa on helppo vertailla netissä.

– Moni ihminen yllättyy siitä, kuinka paljon hautajaisten eteen joutuu soittelemaan, täyttämään kaavakkeita ja tekemään muuta etukäteistyötä, And sanoo.

Kampin Kukan Jaana Myrttinen kertoo Jenni Andille, että nykyisin arkkulaitteisiin halutaan usein muitakin kukkia kuin perinteisiä liljoja ja kalloja.

Andin ja Suomalaisen yritys Hautaushelmi toimii verkossa ja tekee kotikäyntejä Uudellamaalla. Yrityksen kautta voi tilata muun muassa arkun, uurnan, siirtokuljetukset sekä muistotilaisuuden tarjoilut. Tarvittaessa myös hautausneuvoja osallistuu hautajaisiin.

– Meidät voi pyytää paikalle vaikkapa, jos omaisia ei ole tai he eivät pääse fyysisesti paikalle, Suomalainen kertoo.

Jotkut hautaustoimistot järjestävät jopa virtuaalihautajaisia. Niihin osallistutaan etäyhteyden välityksellä, ja tilaisuus taltioidaan myöhempää katselua varten.

Hautajaisia varten voi säästää 

Hautajaiskulut muistotilaisuuksineen, kuolinilmoituksineen ja kukkineen voivat yllättää ja olla helposti jopa tuhansia euroja.

– Ei ihme, että vanhaan aikaan oli tyypillistä säästää omia hautajaiskuluja varten, And sanoo.

Rinna Suomalainen rakastaa syreenejä ja haluaa niitä myös hautajaiskukikseen.

Esimerkiksi hautapaikkojen hinnat vaihtelevat. Arkkuhautapaikka maksaa enemmän kuin tuhkahautapaikka.

– Tuhka pitää aina haudata, mutta vaihtoehtoina hautapaikoille toimivat muistolehdot, joihin hankitaan muistolaatta. Ja luontoonkin tuhkan voi 
haudata maanomistajan luvalla, Suomalainen kertoo.

Mikäli evankelisluterilaiseen kirkkoon kuulumattoman vainajan jäähyväistilaisuus järjestetään kirkossa, kirkkotilasta peritään papin ja urkurin palvelut sisältävä vuokra. – Haudankaivuu taas on maksullista niin kirkkoon kuuluville kuin kuulumattomillekin, Suomalainen kertoo.

Toiveena tuhkan sirottelu mereen

Mitä tuhkan sirotteluun tulee, usein toivotaan, että tuhka päätyy johonkin vainajalle merkitykselliseen paikkaan. Monille se on meri.

– Helsingissä tuhkan voi sirotella kesäisin merelle. Meidän veneellämme voi olla mukana kuusi saattajaa, ja omaisten toiveesta voimme järjestää tilaisuuteen myös papin, Suomalainen kertoo.

And jatkaa ja sanoo, että hautaustoimintalain mukaan tuhka pitää sirotella aina yhteen paikkaan. Helsingin edustan merialueella tuhkan saa ilman erillistä lupaa sirotella vain Abrahaminluodolle.

Jenni And toivoo samppanjaruusuja omiksi hautajaiskukikseen.

Suomalainen ja And kertovat, että he molemmat haluavat tulla aikanaan tuhkatuiksi. Suomalainen ei ole vielä päättänyt, mitä sen jälkeen tapahtuu. Andin aikuiset lapset eivät ilahtuneet, kun he kuulivat, että heidän vanhempansa eivät halua omaa hautakiveä.

– Lapset totuttelevat vielä ajatukseen, mutta koska olemme puolisoni kanssa itse huonoja käymään haudalla, päätimme, että muistolaatat riittävät meille. Se, kumpi elää pitempään, toteuttaa toisen toiveen tuhkan sirottelusta mereen, And kertoo.

Omaan kuolemaan varautumiseen liittyy henkivakuutus. Henkivakuutus on turva tulevaisuuden varalle ja erityisen tärkeä silloin, kun sinulla on perhettä tai lainaa. Henkivakuutus helpottaa läheisten elämää kuoleman yllättäessä. Lue lisää.

Lue myös:

Miten sinut muistetaan kuolemasi jälkeen? Seitsemän tapaa vaalia muistoasi

Oletko miettinyt, millaisen taloussotkun jättäisit jälkeesi, jos kuolisit nyt? Tee nämä asiat jo tänään

3 asiaa, joita et halua murehtia surun keskellä − ratkaise nämä ongelmat etukäteen