Muistot ovat hauraita: ne häilyvät, hapertuvat ja saavat vuosien varrella uusia sävyjä. Ne ovat myös vaarassa kadota, jos niitä ei pistä talteen. Mutta miten omaa elämää voisi tallentaa läheisten iloksi? Kokosimme kuusi luovaa ideaa.

1. Kirjoita kirja elämästäsi

Kansalais- ja työväenopistot, kesäyliopistot, eri järjestöt ja yksityiset tahot järjestävät kirjoituskursseja omaelämänkerrallisesta kirjoittamisesta. Jos et halua kurssille, voit lainata kirjoitusoppaita kirjastosta.

Lisäksi kannattaa lukea omaelämänkertoja, joista voi saada ideoita teokseensa. Omasta elämästä kertovan kirjan voi julkaista omakustanteena.

Netistä löytyy useita omakustannepalveluita, jotka tarjoavat erihintaisia vaihtoehtoja kirjan julkaisuun. Osaan palveluista sisältyy tekstin oikoluku.

Kevyempi vaihtoehto kirjan kirjoittamiselle on ostaa kirjakaupasta kirja, jossa on valmiina kysymyksiä elämän eri vaiheista.

2. Kokoa kuvasi kansien väliin

Tärkeimmistä valokuvistaan voi tehdä valokuvakirjan, jossa kuvat eivät ole yhtä alttiita haalistumiselle kuin kaapin perällä tai ullakolla. Tähän on olemassa netissä erilaisia palveluita.

Valittavien valokuvien tulee olla sähköisessä muodossa, joten vanhat valokuvat on digitoitava ensin. Digitoinnin voi tehdä valokuvausliikkeessä.

Jos kuvat ovat dioina ja niitä on paljon, voit lainata kirjastosta digitointilaitteen tai ostaa sellaisen omaksi kotiin. Digitointilaitteet maksavat noin 60 eurosta ylöspäin.

3. Sulata vanhoista koruista uusia

Kultasepät tarjoavat palvelua, jossa vanhojen korujen kultaa tai hopeaa käytetään uuden korun valmistamiseen.

Vanhoista vihkisormuksista voi hyödyntää jalometallin lisäksi mahdolliset jalokivet, ja sormuksesta saa tehtyä vaikka riipuksen. 

Kokoa muistorasiaan sinulle tärkeitä asioita, kuten valokuvia, kirjeitä ja lehtileikkeitä.

Kultasepänliikkeestä voi kysyä arviota, kuinka paljon uuden korun tekeminen omista vanhoista koruista maksaisi.

4. Tee visuaalinen muistorasia

Kokoa muistorasiaan sinulle tärkeitä asioita, kuten valokuvia, kirjeitä ja lehtileikkeitä. Käytä rasian tekemisessä luovuutta: se voi olla kuin muistoillasi sisustettu nukkekodin huone.

Muistorasia voi kertoa koko elämästäsi tai keskittyä tiettyyn ajanjaksoon, kuten lapsuuteen. Muistorasiassa voi myös olla jokin tietty teema, esimerkiksi rakas harrastus.

Ideoita muistorasian tekemiseen löytyy Vanhustyön Keskusliiton ylläpitämästä Vahvike- materiaalipankista  sekä Kotkan Muistojen Talolta.

5. Jätä jälkeesi taidetta

Työväen- ja kansanlaisopistot sekä taiteilijaseurat järjestävät kädentaidon kursseja, joissa voi valmistaa omin käsin jotain jälkipolville jätettäväksi.

Vala savesta maljakko, valmista puusta linnunpönttö tai kudo kangaspuilla ryijy tai matto. Itse neulotut villasukat ilahduttavat takuulla jälkipolvia.

6. Äänitä tarinasi rakkaillesi

Jos omasta elämästä kirjoittaminen tuntuu työläältä, nauhoita puhelimen sanelintoiminnolla tai erillisellä nauhurilla tarinoita elämästäsi.

Voit myös pyytää ystävää, lasta tai lapsenlasta haastattelemaan sinua ja taltioimaan haastattelun. Käykää nauhurin pyöriessä yhdessä läpi elämäsi tärkeitä hetkiä tai sukunne vaiheita.

Artikkeli kuuluu juttusarjaan, jossa OP-Henkivakuutus tutkii kuolemaan liittyvää varautumista, läheisten selviämistä surusta ja heidän saatavilla olevaa asiantuntijatukea. Hyvissä ajoin otettu henkivakuutus  on hyvä tapa varautua pahimpaan. Se tuo läheisille taloudellista turvaa.

Lue lisää:

Surututkija: ”Suru on rakkautta menetettyä ihmistä kohtaan”

6 psykoterapeutin ohjetta surusta toipumiseen