Jos aivan välttämätöntä pakkoa ei ole, ikävien asioiden tekemistä tulee helposti siirrettyä hamaan tulevaisuuteen. Näin kävi myös laulaja Petra Garganolle henkivakuutuksen ottamisen kanssa.

Kun Garganon esikoispoika syntyi 2013, hän pohti henkivakuutuksen tarvetta ensimmäistä kertaa.

– Silloin tuli mieleen, että haluaisin jotenkin pitää huolta lapsesta ja perheestä siinäkin tapauksessa, että minua ei enää olisi, Gargano kertoo.

Mitään konkreettista asian eteen hän ei kuitenkaan tehnyt.

– Täytyy sanoa, että lykkäsin, lykkäsin ja lykkäsin asian tekemistä. En tietoisesti, mutta alitajuisesti. Jokin henkinen blokki siinä oli, koska teema on niin synkkä, Gargano pohtii.

 – Kuolema ei ole sellainen keskustelunaihe, joka tulee kavereiden kanssa puheeksi illanistujaisissa. Siitä on vaikea keskustella muiden, mutta myös itsensä kanssa. Silti siitä on hyvä puhua, jotta siitä ei tulisi tabu.

Vakuuttaminen on yksi tapa pitää huolta perheestä

Muutama vuosi sitten Garganot tekivät ison taloudellisen päätöksen ja ostivat omakotitalon Vantaalta. Talokaupan ja pian iskeneen maailmanlaajuisen pandemian myötä henkivakuutuksen ottaminen tuli taas ajankohtaiseksi, ja Gargano sai vihdoin asian hoidettua.

Haluaisin jotenkin pitää huolta lapsesta ja perheestä siinäkin tapauksessa, että minua ei enää olisi, Gargano kertoo.

Puolitoista vuotta sitten perheeseen syntyi myös toinen lapsi, tytär Leona.

– Maailman epävarmuus, korona ja muut asiat, ovat saaneet ajattelemaan, että ikävä kyllä emme ole ikuisia. Meillä on asuntolainaa ja kaksi ihanaa lasta, mutta olemme molemmat yrittäjiä, mikä tuo kuvioon omat haasteensa. Kaikkea voi tapahtua, joten asioihin on hyvä varautua, Gargano sanoo.

Gargano ajattelee, että perheen tilanteen turvaaminen vakuutuksilla on yksi tapa pitää huolta perheestä. Pariturvana otettu henkivakuutus on perheelle hyvä ratkaisu myös siksi, että pariskunta ei ole ottanut asuntolainaan minkäänlaista takaisinmaksuturvaa.

– Vanhempina pidämme päivittäin huolta kymmenistä asioista, jotka liittyvät perheen hyvinvointiin, oli se sitten lapsen koulurepun tai lätkäkassin pakkaaminen, tai kotona ruuan laittaminen. Haluaisin ajatella, että henkivakuutus tuo lapsille turvaa samalla tavalla. Jos itselle tai puolisolle tapahtuisi jotain, olisi hirveää, jos siinä tilanteessa perheen pitäisi miettiä taloudellisia asioita. Pahimman tapahtuessa lapsilla säilyisi ainakin koti ja turvallinen paikka, jossa olla.

Petra Gargano

“Kaikesta voi selvitä”

Tavallisesti Gargano ei välttele vaikeisiin asioihin tarttumista. Kun koronasulut tyhjensivät laulajan keikkakalenterin kokonaan, lamaannusta kesti vain hetken.

Nopeasti Garganon päässä alkoi viritä ajatuksia siitä, mitä uutta elämässä voisi tehdä.

– Oman yrittäjyyden kannalta korona-aika pakotti miettimään asioita uudesta kulmasta ja laajentamaan osaamista asioihin, jotka kiinnostavat. Koronan myötä olen alkanut tehdä enemmän somea ja markkinointia. Opiskelin itseni myös personal traineriksi ja olen tehnyt töitä liikunta-alalla, Gargano kertoo.

Myös Garganon puoliso Mauro Gargano on muusikko ja yrittäjä, jota aiemmin työllistivät enimmäkseen livekeikat. Vain muutamassa kuukaudessa korona-ajan alun jälkeen hän oli löytänyt uutta työtä äänitekniikan alan parista.

– Olemme molemmat sellaisia, että keksimme luoviakin ratkaisuja hankalissa tilanteissa. Emme jää tuleen makaamaan. Molemmilla on turvaverkkoja eri suuntiin, joten jos työelämässä yksi juttu ei onnistu tai kiinnosta, voimme turvautua muihinkin mielenkiinnon kohteisiin, Petra Gargano sanoo.

Uusien työmahdollisuuksien avautuminen on luonut Garganolle uskoa tulevaan.

– Oman työn kannalta pahin mahdollinen tapahtui ja selvisin siitä. Me ihmiset olemme aika sinnikkäitä. Kun kriisi iskee, voimme löytää sisältämme voimavaroja, joista emme tienneet mitään.

Kiitollinen omasta kehosta ja terveydestä

Petra Gargano täyttää tänä vuonna 37 vuotta. Hän sanoo, että on iän myötä alkanut arvostaa elämässä yhä enemmän terveyttä.

– Toki oma perhe, puoliso, lapset ja muut rakkaimmat, ovat tärkeitä, mutta olen äärimmäisen kiitollinen myös omasta kehosta ja terveydestä. Olen tällä hetkellä elämäni parhaassa kunnossa, aktiivisesti voimaharjoittelua harrastava Gargano sanoo.

Myöskään kuolemasta puhuminen ei ole hänelle enää niin vaikeaa.

Kun Gargano ehdotti puolisolleen yhteisen henkivakuutuksen ottamista, pariskunta huomasi, että vaikean asian käsittelyä auttaa huumori – ja se, että aihetta ei sittenkään välttele.

– Aluksi mieheni tietenkin heitti ne perinteiset vitsit, että mitä oikein suunnittelin, amerikkalaisista elokuvista tuttua puolison murhalla rikastumistako. Kun vakuutus oli lopulta hoidettu kuntoon, ajatus pahimman tapahtumisesta vaivasi paljon vähemmän kuin aiemmin, Gargano sanoo.

Petra Gargano

Millainen henkivakuutus kannattaa? Paras henkivakuutus on sellainen, jonka turvin läheisesi voivat jatkaa arkea ilman huolta perheen taloudesta. Oikein mitoitettu henkivakuutuskorvaus tuo taloudellista turvaa ja auttaa läheisiäsi esimerkiksi kodin lainojen lyhentämisessä tai perintöverojen maksussa. Lue lisää.

Lue myös:

Henriikka Reinman:  On helpompi elää vapaasti, kun tausta on turvattu

Natalia Salmela: Henkivakuutus suojaa elämäntyötäni

Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä Pohjola Vakuutus toimii.