”Kun päätös henkivakuutuksesta on kerran tehty, ikävää asiaa ei tarvitse enää miettiä”
Somevaikuttaja ja pelituottaja Tommi Koivisto otti vaimonsa kanssa yhteisen henkivakuutuksen, kun molemmat olivat nuoria vastavalmistuneita. Vaikka perheen elämäntilanne on muuttunut, turva pahinta varten tuntuu edelleen tärkeältä.
Noin kahdeksantoista vuotta sitten Tommi Koivisto istui vaimonsa kanssa OP:n rahoitusneuvojan vastaanotolla. Pariskunta oli ostamassa kodikseen kerrostaloasuntoa Helsingin keskustan tuntumasta ja ottamassa juuri isoa asuntolainaa. Niin isoa, että molempia hieman hirvitti.
– Silloisella mittapuulla laina tuntui aivan valtavan kokoiselta. Olimme molemmat juuri valmistuneet yliopistosta, eikä vaimolla ollut vielä vakituista työtä, Koivisto muistelee.
Pankin rahoitusneuvoja muistutti vielä yhdestä asiasta ennen lainapapereiden tekoa. Keskustelu meni jotenkin näin: Oletteko pohtineet, että jos toinen teistä sattuisi menehtymään, hänen osansa asuntolainasta jää toisen velallisen vastuulle, rahoitusneuvoja sanoi.
Tommi Koivisto muistaa, että ajatus kuulosti ihan kamalalta.
– Jos toinen sattuisi kuolemaan, se voisi kenties tarkoittaa, ettei selviydy lainasta ja joutuisi jopa myymään yhteisen kodin.
Rahoitusneuvojan mukaan tällaisia tilanteita varten oli kuitenkin olemassa taloudellinen takaportti: yhteinen henkivakuutus.
– Asiasta ei käyty sen pidempiä keskusteluita. Oli itsestään selvää, että otamme henkivakuutuksen, Koivisto sanoo.
Hyötyä eri elämäntilanteissa
Sittemmin Koivistojen perhe on kasvanut kahdella lapsella, ja Tommi Koivisto ja vaimo ovat ehtineet olla pitkään vakituisissa töissä.
Koivisto, 43, työskentelee nykyisin peliyhtiö Roviolla pelituottajana. Hänestä on myös tullut somevaikuttaja: yhdeksän vuotta sitten ensimmäisen lapsensa synnyttyä Koivisto aloitti Isyyspakkaus-blogin, joka on nykyisin yksi Suomen suosituimmista isyysaiheisista blogeista ja Instagram-tileistä.
2000-luvun alussa otettu asuntolaina on jo maksettu. Vanhaa pariturvana otettua henkivakuutusta pariskunta ei kuitenkaan ole koskaan lopettanut.
– Tiedän jo sen, että pankki ei veisi asuntoa alta, vaikka toinen meistä kuolisi. Lainaa on silti edelleen sen verran, että henkivakuutus tuntuu tärkeältä, Koivisto pohtii.
Uutta lainaa on otettu muun muassa kodin putkiremonttia ja toista asuntoa varten. Joitakin vuosia sitten Koivistot ostivat oman asuntonsa vierestä toisen kerrostaloasunnon, ja lähiaikoina kaksi asuntoa on tarkoitus yhdistää yhdeksi isommaksi kodiksi. Pariskunta on myös hankkinut siirtolapuutarhamökin Herttoniemestä, ja touhuilee siellä mielellään koko perheellä koiran kanssa.
Turvaa myös lasten tilannetta
Lasten myötä henkivakuutukselle on myös tullut aiempaa syvempi merkitys. Koivistojen tytär on nyt 9- ja poika 5-vuotias.
– Henkivakuutuksessa hyvä puoli on myös se, että se turvaa myös lasten tilannetta. Jos perheen toisen aikuisen palkkatulot lähtisivät alta, vakuutusturva olisi hyvä puskuri selviämään akuutista tilanteesta, kun talousasioita ei tarvitsisi huolehtia ensimmäiseksi, Koivisto pohtii.
Koivistosta on hieman epämiellyttävää pohtia koko aihetta – henkivakuutukseen liittyy aina ajatus siitä, miten elämä menisi, jos rakasta puolisoa ei enää olisi.
Siksi on hyvä, että henkivakuutus tuli aikoinaan otettua, eikä siihen tarvitse enää palata.
– Kun päätös vakuutuksen ottamisesta on kerran tehty, sitä ei tarvitse sen jälkeen miettiä. Toki vakuutuskirjoissa tämä vakuutus näkyy, mutta asia on sellainen, ettei sitä mielellään miettisi, Koivisto sanoo.
Koiviston mielestä elämä on ylipäätään huolettomampaa, kun ei tarvitse murehtia taloudellista pärjäämistä yllättävissä tilanteissa. Siksi perheellä on laajasti vakuutuksia eri tilanteisiin, ja Koivisto tarkkailee vakuutusten kattavuutta säännöllisesti.
Nyt perhe suunnittelee kodin laajennusremonttia. Kun kodin viereinen asunto hiljattain tyhjeni, Koivisto otti ensimmäisenä puhelun vakuutusyhtiöön ja kysyi, tarvitaanko tyhjillään olevaan asuntoon uusi vakuutus.
– Tykkään, että vakuutusturva on kunnossa eri elämän asioissa.
Tutustu henkivakuutuksen verotukseen
Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä Pohjola Vakuutus toimii.