Pari vuotta sitten Henriikka Huutovuori pyöritti omaa puutarha-alan yritystään pääkaupunkiseudulla. Yrityksen liiketoiminta oli tukevalla pohjalla, vakituisia asiakkaita riitti laajalti ympäri pääkaupunkiseutua ja töitä olisi ollut enemmän kuin ehti tehdä. 

Yrittäjyys oli mahdollistanut aiemmin kiinteistö- ja viheralalla työskennelleelle Huutovuorelle vielä hieman palkkatöitä paremmat tulot.  

– Pidin itseäni hyvin toimeentulevana. Eläminen oli huoletonta, Huutovuori sanoo.

Ostosten hintoja ei tarvinnut miettiä eikä rahoja laskea. Huutovuori pystyi esimerkiksi huoletta ostamaan tarvitsemansa huonekalut ja kodinkoneet ja käyttämään erilaisia hyvinvointipalveluita.

– Söin ja join hyvin, mitä pidän myös taloudellisen hyvinvoinnin mittarina. 

Kesällä 2021 Huutovuori kiinnitti huomiota isoon luomeen alaselässään. 

Taloutta piti paikata kulutusluotolla

Häijyn näköinen, lääkäri totesi luomesta. Poistoleikkauksen jälkeen Huutovuorella oli alaselässään kuusi senttiä pitkä leikkaushaava ja kahden kuukauden sairausloma.

Selvisi, että löydös oli pahanlaatuinen melanooma, joka pitäisi myös leikata. Ensimmäinen tunne oli paniikki. 

– Tajusin, että minulta jäisi saamatta myyntitulot useamman kuukauden ajalta. Soittelin hädissäni kirjanpitäjälle ja pohdin, miten saisin yrityksen juoksevat kulut hoidettua.

Henriikka Huutovuori kokee, että pienyrittäjä on todella yksin tilanteessa, jossa terveys pettää.

Ihosyövän merkitystä Huutovuori ei alkuun täysin sisäistänyt. 

– Ajattelin, että kun olen toipunut leikkauksista, elämä ja työnteko jatkuvat kuten ennenkin.  

Huutovuorta odotti kuitenkin vielä kolmas leikkaus: lisätutkimuksissa rinnasta oli löytynyt hyvälaatuiseksi todettu kasvain. 

Sairausloma venyi kaikkiaan puolen vuoden mittaiseksi, eikä Huutovuorella juuri ollut puskuria tilanteen varalle. Ainoa tulo oli Kelan YEL-päiväraha, joka oli alle 40 euroa päivässä. Kun edullisempaa lainaa ei järjestynyt, lopulta hän joutui ottamaan 5000 euron korkeakorkoisen kulutusluoton laskujen maksamiseen. 

– Kallis velka tuntui turhalta eikä sen ottaminen ollut kevyt päätös, mutta koin, että vaihtoehtoja ei ollut. Pienyrittäjä on todella yksin tilanteessa, jossa terveys pettää.

Paluu yrittäjäksi ei onnistunut 

Huutovuori palasi töihin innolla keväällä 2022. Asiakastöitä oli kertynyt jonoksi asti. 
Lääkäri oli varoitellut, että ulkotyötä ei välttämättä kannattaisi tehdä. Melanoomadiagnoosi tarkoittaa kymmenkertaista riskiä saada uusi melanooma tulevaisuudessa, ja auringonpaisteelle altistuminen lisää riskiä. 

Muutaman kuukauden työskentelyn jälkeen Huutovuori joutui toteamaan, ettei voinut jatkaa samaan malliin. Pitkissä suojavaatteissa työskentely oli hankalaa. Lisäksi pahat selkäkivut vaivasivat. 

Kuukaudessa Huutovuori laittoi koko entisen elämänsä pakettiin: lopetti yrityksensä, vaihtoi autonsa halvempaan, irtisanoi vuokra-asuntonsa ja muutti pääkaupunkiseudulta Etelä-Savoon. 

– Se oli tavallaan pelastautuminen. Häpesin, että olin epäonnistunut.

Miksi en ottanut terveysvakuutusta?

– Kun elämäntilanne on muuttuakseen, se muuttuu vauhdilla, Huutovuori sanoo nyt. 

Aiemmin hän tienasi noin 3000 euroa kuussa, huonompina kuukausina vain hieman vähemmän. Mitä enemmän yrityksellä oli töitä, sitä paremmat olivat tulotkin. 

Yrityksen lopettamisen jälkeen hänen tulonsa ovat muodostuneet erilaisista tuista, vuorotellen Kelan sairaus- ja työttömyyspäivärahasta sekä asumistuesta. Tuet ovat korkeintaan noin tuhat euroa kuussa. 

– Pudotus aiemmasta tilanteesta nykyiseen olotilaani on ollut melkoinen. 

Lisäksi ovat velat. Huutovuori maksaa ottamaansa kulutusluottoa vielä pitkään. 

Henriikka Huutovuori ulkoilemassa.
Tulevaisuuteen valoa tuo Huutovuoren aloittamat yhteisöpedagogiopinnot ammattikorkeakoulussa. Suunnitelmissa siintää uusi ura nuorten parissa.

Rahankäyttö on nyt aivan päinvastaista kuin entisessä elämässä. Ruokakaupassa Huutovuori ostaa usein alennuksessa olevia tuotteita ja kirpputorilta lähes kaiken muun, minkä voi.

– Joka ikinen ostos täytyy miettiä, voisiko sen olla ostamatta. On ollut kova totuttelu siihen, ettei ole enää rahaa mihinkään. 

Huutovuori on myös myynyt lähes kaiken omaisuutensa, jonka on voinut: ison osan huonekaluista, television, pyykinpesukoneen, auton ja useita käyttötavaroita kynsisaksia myöten. Hän on joutunut hakemaan toimeentulotukea useamman kerran ja muuttanut Kela-tukien vuoksi edullisempaan vuokra-asuntoon. 

– Kontrasti entiseen elämään on ihan älytön. Katkeruuden tunteilta ei ole voinut välttyä: tätäkö varten olen opiskellut kolme tutkintoa ja tehnyt töitä koko ikäni kuin hullu?

Välit joihinkin pääkaupunkiseudulla asuviin ystäviin ovat katkenneet, sillä kaikki eivät ymmärrä, että Huutovuorella ei ole varaa matkustaa ja osallistua illanviettoihin.

– Viime vuonna oli myös ajanjaksoja, jolloin en juuri nukkunut öisin, kun mietin, mitä vielä voisin myydä ja mihin työhön mennä, jotta taloudellinen tilanteeni paranisi. 

Varsinkin velan kohdalla Huutovuori on monesti harmitellut, ettei ollut ottanut itselleen terveysvakuutusta yrittäjyyden alussa. 

– Se olisi voinut helpottaa taloudellista ahdinkoa sairastuessa. 

“Olen oppinut ajattelemaan, että kaikkea ei tarvitse saada”

Tulevaisuudessa on kuitenkin myös valoa. Kroonisten selkävaivojen ja -kipujen vuoksi Huutovuori ei pysty palaamaan fyysiseen työhön, mutta hiljattain eläkevakuutusyhtiö hyväksyi hänen hakemuksensa ammatilliseen kuntoutukseen. 

Vuoden alussa Huutovuori aloitti yhteisöpedagogiopinnot ammattikorkeakoulussa. Opintojen jälkeen suunnitelmissa on uusi ura nuorten kanssa, mahdollisesti ympäristökasvatuksen parissa.

– Fiilis on kauhun ja innostuksen sekainen, mutta toiveikas. 

Taloushuolet ovat mielessä silloin tällöin, mutta Huutovuoren mukaan aika on auttanut sopeutumaan ja tottumaan tilanteeseen. 

– Helpottaa, että asiat ovat ruvenneet etenemään. Omalla tavallaan on myös puhdistavaa, että on joutunut myymään kaiken ylimääräisen. 

Hiljattain Huutovuori bongasi kirpputorilla suosikkitaiteilijansa grafiikanvedoksen. Se maksoi viisi euroa. Hän kanteli sitä hetken kainalossaan, kunnes palautti takaisin.

– Olen oppinut ajattelemaan, että kaikkea ei tarvitse saada. Käytän nekin eurot johonkin tarpeellisempaan.