Tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa nähtiin varsinainen yllätyskäänne. Koronaviruksen vuoksi kokeet oli saatava pakettiin ennätysajassa, että urakka saataisiin varmuudella huhkittua alati pahenevasta tilanteesta huolimatta.

Janakkalan lukiosta ylioppilaaksi valmistuva Pauliina Anttila muistaa, että ensimmäinen reaktio uutisiin kaveripiirissä oli sokki. Lukuaikatauluun tarkasti laskelmoidun kertausajan menettäminen tietysti kirpaisi. Reaaliaineiden kokeet kirjoitettiin nyt kaikki poikkeuksellisesti saman viikon aikana, joten tehtävää piisasi.

– Normaali kertausaika kokeiden välillä olisi ollut tarpeen, mutta aika nopeasti siihen sopeuduttiin. Minulla oli viikon aikana viisi koetta, eikä siinä tahdissa jaksanut illalla enää lukea seuraavaan kokeeseen. En kuitenkaan ollut kovin huolissani. Varmasti olisi ollut kemian ja fysiikan kokeissa varmempi olo kertauksen kanssa, mutta siinä vaiheessa mentiin sillä mitä oli, Anttila tuumaa.

Kirjoitukset saatiin kouluissa sujuvasti valmiiksi, mutta koronavirus jatkoi leviämistään, ja seuraukset ulottuivat pidemmällekin. Pian kävi selväksi, että Anttila ja muut kevään ylioppilaat joutuisivat viettämään myös odotetun ylioppilasjuhlansa poikkeusaikataulussa. Kevään varrella mietittiin kiivaasti, miten ja ennen kaikkea milloin, lakkiaiset voidaan kouluissa järjestää. Ihan täyttä varmuutta ei ole vieläkään. Arvaamattomasti etenevän tautitilanteen vuoksi on mahdotonta antaa ehdottomia aikatauluja.

Nyt eletään siinä toivossa, että ylioppilastodistukset jaetaan opiskelijoille toukokuun lopussa. Anttilan koulussa ylioppilasjuhlia vietetään 29.8. Jos kävisi niin, ettei juhlallisuuksia vielä silloinkaan kyettäisi turvallisesti pitämään, kutsutaan ylioppilaat todennäköisesti mukaan joulukuun valmistujaisjuhlaan.

Anttila myöntää, että vaikka tilanne onkin täysin ymmärrettävä, poikkeustilanne harmitti erityisesti alkuun.

– Olimme jo varanneet paikallisen työväentalon juhliani varten. Tarkoituksena oli pitää noin 30 hengen kutsut, mutta niitä ei nyt keväällä tietenkään voi järjestää, eikä olisi ilman koulun lakkiaisia mieltäkään. Tietysti todistuksen saaminen ja tutkinnon suorittaminen on hieno juttu, mutta se ei tunnu samalta, kun tilaisuus ei ole yhteinen oman vuosikurssin ihmisten kanssa. Olin odottanut juuri sitä, että yhteisen urakan jälkeen pääsemme myös juhlimaan yhdessä.

Tuleva ylioppilas Pauliina Anttila pitää ylioppilasjuhlansa todennäköisesti syksyllä.

Myös pääsykokeet mullistuksessa

Odottelu ja epävarmuus eivät loppuneet kirjoitusten ja lakkiaisten uudelleenjärjestelyihin. Pandemia toi muitakin muutoksia kevään ylioppilaan elämään. Vallitsevan tilanteen vuoksi myös yliopiston ja muiden opiskelupaikkojen valintakokeiden järjestelyt menivät uusiksi. Anttilalle muutoksista koituu hiukan päänvaivaa.

– Hain opiskelemaan sekä farmasiaa että luokanopettajaksi. Eniten muutosta tuli siitä, että haen myös varusmiessoittokuntaan ja niiden pääsykokeiden piti olla jo kevään aikana. Normaalisti olisin saanut tiedon sisäänpääsystä jo kesällä, mutta nyt koe siirrettiin syyskuulle. Epätietoisuus aiheuttaa sen, etten tiedä miten kannattaisi toimia, jos saan paikan yliopiston valinnoissa, Anttila miettii.

Sopeuduttavaa piisaa. Se on ainakin varmaa, että tämä merkillinen kevät jää jokaisen, mutta etenkin tänä kesänä valmistujaisiaan odottaneen opiskelijan, mieliin. Juuri tämänkaltaisia muistoja oman koulu-urakan päättämisestä ei taatusti ole muilla. Koska hieno aihe odotettuun juhlaan on tietysti edelleen olemassa, on Anttila suunnannut jo ajatuksensa loppukesän juhliin. Ainakin juuri nyt näyttää siltä, että silloin on jo mahdollista kutsua läheiset koolle ja riemuita valkolakista.

– Olen ihan tyytyväinen tuohon järjestelyyn. Elokuu on paljon mukavampi, kuin joululle siirretty juhla, sillä loppuvuodesta moni meistä on jo kiinni uusissa opinnoissa, eikä paluu lukion lopetustunnelmiin tuntuisi enää ehkä samalta.

Anttila iloitsee siitä, että saa viettää lakkiaisjuhliaan joka tapauksessa samassa juhlatilassa kuin oli suunnitellutkin. Paikka saatiin varattua käyttöön uudella päivämäärällä.

– Ja se on tietysti kivaa, että juhlia ehtii nyt enemmän valmistella, kuin normaalioloissa keväällä yleensä, Anttila tuumaa.

Osallistu maailman suurimpaan kevätjuhlaan, Kevätjuhlaliveen 29.5.

Lasten ja nuorten säätiö, Pohjola Vakuutus, K-ryhmä ja Sanoma järjestävät maailman suurimman kevätjuhlan, Kevätjuhlaliven 29.5. klo 12–14.

Juhlassa esiintyvät muun muassa Seksikäs-Suklaa & Dosdela, Jannika B, Cledos ja joukko nuoria. Juhlan juontavat näyttelijät Krista Kosonen ja Christoffer Strandberg. Juhla on avoin kaikille iästä ja luokka-asteesta riippumatta ja se lähetetään HS Lasten uutisten suorana lähetyksenä Helsingin Sanomien verkkosivuilla ja Ruutu-videopalvelussa sekä Ilta-Sanomien verkkopalvelussa,

Lue myös erilaisista rahalahjavaihtoehdoista:

Rahaa ja sijoituksia valmistujaislahjaksi – 7 vinkkiä