Valmiiksi nuotiontuoksuisia kuksia – Pohjola Vakuutus innovoi tapoja antaa vahingoittuneille tavaroille uusi elämä
Lisää aiheesta
Kun sattuu tulipalo tai putkivuoto, on vakuutusyhtiön tehtävänä korvata vahingot. Kierrättämällä vakuutusyhtiö voi vähentää ilmastopäästöjään ja joissain tapauksissa myös pienentää korvauskustannuksia.
Pohjola Vakuutuksen Head of ESG Nella Korhonen kertoo esimerkin keittiötarvikeliikkeessä sattuneesta tulipalosta. Erä tuotteita kärsi savuvahinkoja ja koska tavaroita ei voitu myydä uusina, yrittäjä järjesti yhdessä vakuutusyhtiön kanssa trendikkään pop-up-myymälän, jossa puhdistettuja kattiloita ja muita tarvikkeita myytiin alennuksella.
– Pop-up myymälä oli hyvin suosittu. Asiakkaat ostivat innokkaasti astioita, joita ei nyt tarvinnutkaan viedä jätteeksi, Korhonen kertoo.
Pohjola Vakuutus maksoi korvauksia yhteensä yli 1,2 miljardia euroa vuonna 2023. Esimerkiksi palovahinkojen korvaamisessa syntyy runsaasti kierrätettävää jätettä ja tavaraa. Yksi Pohjola Vakuutuksen toimintaperiaatteista on, että käyttökelpoinen tavara kierrätetään ja aina ensisijaisesti korjataan vauriot uuden hankkimisen sijaan.
Esimerkiksi vakuutuksesta korvattavissa matkapuhelimissa korjausaste on yli 50 prosenttia, eli yli puolet vaurioituneista matkapuhelimista on pystytty korjaamaan uuden hankkimisen sijaan.
– Korjauskelvottomistakin laitteista osat pyritään saamaan uusiokäyttöön ja kierrättämään, muistuttaa Pohjola Vakuutuksen korvauspalveluiden johtaja Sari Styrman.
Aina palovahinkokaan ei tarkoita pelkkää tappiota tai tuotteiden menetystä.
Savuvaurioita kärsineet kuksat jopa kasvattivat arvoaan.
– Olin joitakin vuosia sitten mukana selvittelemässä palovahinkoa, jossa vaurioitui lappilaisia kuksia. Ilmeni, että savuvaurioita kärsineet kuksat jopa kasvattivat arvoaan, sillä niissä oli autenttinen leirinuotion tuoksu jo valmiina, Styrman naurahtaa.
Säästetään neitseellisiä luonnonvaroja
Myös moni jätteeksi miellettävä materiaali on hyödynnettävissä uudelleen: Purkujätteenä betonista- ja tiilimateriaalista voidaan valmistaa mursketta rakennusten pohjarakenteisiin ja tiepohjiin ja näin säästää neitseellistä soraa.
Lasimurskaa voidaan jatkojalostaa vaahtolasimurskeeksi, ja metallien kierrätys on jo pitkään ollut arkipäivää. Muovia voidaan puolestaan hyödyntää raaka-aineena. Puutuotteiden kierrättäminen on yksinkertaista, mutta ongelmana on kiertotaloustuotteiden markkinan puuttuminen. Puun tärkein loppukäyttökohde on rakentaminen, mutta tuotteille on asetettu tiukat tekniset vaatimukset. Tämän takia puuta hyödynnetään pääasiassa bioenergian tuotannossa.
– Eräässä teollisuushallissa sattuneesta tulipalosta aiheutui vakuutusyhtiölle lähes 100 000 euron korjauskustannukset, josta yli puolet saatiin takaisin kierrätyksestä saaduilla hyvityksillä. Kierrättäminen on asiakkaan ja vahinkoyhtiön edun lisäksi myös ympäristön etu, Korhonen kertoo.
Styrman ja Korhonen toteavat, että kiertotalouden edistäminen ja vihreän siirtymän tukeminen ovat koko OP Ryhmän vastuullisuusohjelmaan kirjattuja asioita. Myös Pohjola Vakuutuksessa vastuullinen liiketoiminta viedään aktiivisesti osaksi liiketoimintaa.
– Pankkipuolella vastuullinen liiketoiminta näkyy erityisesti sijoituspäätöksissä ja luotonannossa. Vakuutustoiminnassa vastuullisuus linkittyy niin vakuuttamiseen kuin korvaamiseenkin, Styrman kiteyttää.
Teksti on julkaistu alunperin osana Finanssialan Vihreä siirtymä -juttusarjaa.