Älypuhelimet kehittyvät nopeaan tahtiin ja käyttöjärjestelmiin tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia, joita ei aina ehdi omaksua. Keräsimme muutamia älypuhelin-kikkoja yhteen. Näistä on sinulle ehkä apua. (Muistathan lukiessasi juttua, että käyttöjärjestelmien versioissa on paljon eroja, ja siksi jokin ohje ei välttämättä päde juuri sinun puhelimeesi.)

Akun kunnon tarkistaminen - iPhone

Tuntuuko, että puhelimesi on jatkuvasti latauksessa? Puhelimen akku on kuluva osa älypuhelinta ja menettää tehoaan iän myötä. Näin voit tarkistaa oman puhelimesi akun kunnon:

Mene iPhonen asetuksiin. Valitse kohta Akku ja klikkaa sitten Akun kunto -kohtaa. Kohdassa Huippukapasiteetti näet, mikä on akkusi kesto. Jos se on alle 80 prosenttia, voi olla, että puhelimesi akku pitää päivittää.

Piilota sovelluksia poistamatta niitä - iPhone

Onko sinullakin useita sovelluksia älypuhelimen eri sivuilla, joita et tarvitse usein, mutta joita et halua poistaa? Voit piilottaa osan näkyviltä, ilman, että poistat sovelluksia.

Paina kotinäyttöä pitkään, jotta sovellukset aktivoituvat. Alalaitaan ilmestyy pallojen rivi, joka kertoo, kuinka monella sivulla sinulla on sovelluksia. Paina palloriviä ja näet kotisivut, joilla on sovelluksia. Voit valita, mitkä sivut näkyvät sinulla.

Jaa kuvakaappaus nopeasti – iPhone

Kuvakaappaus on kätevä tapa jakaa tietoa eteenpäin tai ottaa muistiinpanoja kuvina. Jos haluat jakaa kuvakaappauksen nopeammin, toimi näin:

Ota kuvakaappaus painamalla samaan aikaan virtanäppäintä puhelimen oikealta sivulta ja äänenvoimakkuuden säätöä vasemmalta sivulta. Kuvakaappaus ilmestyy yleensä puhelimen vasempaan alakulmaan. Jaa se nopeammin painamalla pitkään kuvakaappauksen päällä, jolloin sinulle ilmestyy valikko, josta voit valita sopivan jakotavan.

Valoa kuvaan – iPhone

Moni muokkaa kuvan valotusta vasta, kun kuva on otettu. Seuraavalla kerralla koita säätää valotusta jo kuvan ottamisen yhteydessä.

Avaa kamera. Paina näyttöä, jolloin kuvan päälle ilmestyy valotettava neliö, jonka sivussa on auringon ikoni. Voit vetää aurinkoa ylös tai alas, jolloin valotus muuttuu jo ennen kuvan ottamista.

Nappaa kuva samalla, kun otat videota – iPhone

Kun tallennat tärkeää tapahtumaa videolle, voit jälkikäteen huomata, että olisipa ollut kiva, jos tilanteesta olisi myös muutamia kuvia. Se on mahdollista toteuttaa.

Käynnistä kamera ja valitse video. Aloita videon kuvaaminen normaalisti. Älypuhelimen oikeaan alareunaan ilmestyy valkoinen täppä, jolla voit napata kuvia samalla, kun nauhoitat videota. Kätevää.

Skannaa perinteinen valokuva tai paperinen dokumentti – iPhone

Löytyykö kaapista vanhoja valokuvia? Sen sijaan, että otat kuvan puhelimellasi vanhasta valokuvasta, voit skannata sen käyttämällä Muistiinpanot-sovellusta. Voit myös kätevästi skannata tärkeitä dokumentteja samalla tavalla.

Paina pitkään sovelluksen Muistiinpanot päällä. Sovelluksen päälle ilmestyy valikko. Valitse skannaa dokumentti. Skannaa kuva tai paperi ja tallenna se kätevästi muistiinpanoihin. Nyt dokumentti on tallessa muistiinpanoissa.

Älä enää näpytä turhaan – iPhone ja Android

Oma sähköpostiosoite toimii niin moneen paikkaan nykyään käyttäjätunnuksena tai sitä pitää näpytellä verkkokaupoissa kerta toisensa jälkeen. Ärsyttääkö näpytellä omaa sähköpostiosoitetta? Varmasti. Mutta tiesitkö, että sen voi asettaa myös pikakomennon taakse, jolloin vältyt näppäilyltä? Toimi näin.

Jos omistat iPhonen:

Mene asetuksiin ja valitse yleiset. Valitse näppäimistö ja tekstin korvaus. Klikkaa oikean yläkulman plussaa ja lisää uusi lyhenne vastaamaan sähköpostiosoitetta. Lyhenne voi olla mitä vain, jonka muistat ulkoa. Esimerkiksi ##. Seuraavaksi, kun kirjoitat lyhenteen missä tahansa sovelluksessa, puhelimesi ehdottaa sen takaa löytyvää sähköpostiosoitetta. Kätevää!

Jos omistat Android-puhelimen:

Mene asetuksiin, ota personal dictionary, lisää uusi lyhenne vastaamaan omaa sähköpostiosoitettasi. Lyhenne voi olla mitä vain, jonka muistat ulkoa. Vaikka ##. Kun seuraavaksi kirjoitat lyhenteen, puhelimesi ehdottaa sähköpostia sen takaa. Kätevää!

Paranna kosketusnäyttöä – Android

Laitoitko panssarilasin älypuhelimen näytön päälle? Voit parantaa näytön kosketusherkkyyttä.

Avaa asetukset ja mene kohtaan näyttö. Laita päälle asetus touch sensitivity. Nyt kosketusnäytön pitäisi olla panssarilasin kanssa herkempi.

Laajempi valikko – Android

Kaikki tietävät, että vetämällä puhelimen näytön ylälaidasta, aukeaa valikko, josta saat muun muassa puhelimen äänettömälle, tai näet onko Bluetooth päällä. Vedä ylhäältä kahdella sormella ja saat auki laajemman valikon, jossa on pikatoimintoja enemmän.

Pankki- ja vakuutuspalvelut kulkevat aina mukanasi matkapuhelimessasi. OP-mobiili -sovelluksessa hoidat maksusi, lainanlyhennyksesi, korttiasiasi, vahinkoilmoitukset sekä paljon muuta ajasta ja paikasta riippumatta.

Lue myös:

Varo huijauksia – tästä tunnistaa aidon viestin pankilta