Onko sinulla ollut tapana kehuskella sosiaalisessa mediassa, kun olet tehnyt lähtöä matkoille? Kodin turvallisuuden näkökulmasta niin ei kannattaisi tehdä, sillä se voi viestiä potentiaalisille murtovarkaille, että koti jää tyhjäksi.

Tuoteasiantuntija Hannu Partanen Pohjola Vakuutuksesta kertoo, miten muulla tavoin koti kannattaa suojata murtojen varalta – ja kuinka vakuutus korvaa asuntomurron sattuessa.

Lukitse ovet ja ikkunat huolella

Kotimurtoja tehdään kaikkina vuorokauden aikoina, joten aina kotoa poistuessa on hyvä muistaa tärkein perusasia: lukitse ovet ja ikkunat kunnolla.

– Ovien ja ikkunoiden lukitseminen on toki itsestäänselvyys, mutta myös kotivakuutuksen kannalta se on olennainen asia. Jos murrosta ei jää jälkiä, murtoa voi olla hankalampi todistaa ja se voi vaikuttaa vakuutuksesta maksettaviin korvauksiin, Hannu Partanen muistuttaa.

Lukitsematta jättäminen tarkoittaa kotivakuutuksen suojeluohjeiden laiminlyöntiä, jonka perusteella vakuutuskorvauksia voidaan esimerkiksi alentaa.

Käytä myös oven turvalukkoa tai laita se takalukkoon, mikäli mahdollista. Ne voivat ehkäistä murtoja, sillä takalukitusta ovesta murtautujan on hankalampi murtautua sisään ja turvalukitusta ovesta on vaikeampi päästä ulos.

Pidä koti asutun oloisena

Jos lähdet pidemmäksi aikaa pois kotoa, esimerkiksi lomalle, on tärkeää jättää koti asutun oloiseksi.

– Jätä esimerkiksi ikkunaverhot ja kaihtimet auki. Mahdollisimman asutun näköinen koti vähentää murtajien kiinnostusta, Hannu Partanen vinkkaa.

Asutun näköisen kodista tekee myös se, että postit eivät tursua postiluukusta. Kerrostaloasujan on hyvä muistaa jättää huoneiston väliulko-ovi auki, jotta postiluukkuun jaettu posti tippuu lattialle. Omakotitalossa asuvan kannattaa sopia naapurin kanssa postilaatikon tyhjentämisestä.

Tuttua naapuria voi myös tarvittaessa pyytää pitämään kotia silmällä siltä varalta, että kodin lähellä liikkuu tuntemattomia kuljeskelijoita.

Murtohälytysjärjestelmä säästää omavastuuta

Jos kotona on murtohälytysjärjestelmä, muista kytkeä myös se päälle, kun poistut kotoa pidemmäksi aikaa.

Mutta jos kotona ei ole hälytysjärjestelmää ja sinne murtaudutaan, saako kotivakuutuksesta korvauksia?

– Pohjola Vakuutuksen Omakoti-vakuutuksessa ei edellytetä käytettävän varmuuslukkoja tai hälyttimiä murtojen varalta. Yhden lukon periaate riittää murtovahinkokorvauksia ajatellen, eli ovien ja ikkunoiden on oltava lukittuna, Hannu Partanen toteaa.

Mikäli hälytysjärjestelmää käytetään, vakuutuskorvaus on murtotapauksessa hieman parempi: korvaustilanteessa rikosvahingoista maksettavista korvauksista ei vähennetä omavastuuta, jos asunnossa on käytetty turvallisuutta lisääviä laitteita ja ne ovat toiminnallaan rajoittaneet vahingonmäärää.

Asuntomurrot ovat vähentymään päin

Kodin turvallisuuden kanssa on syytä olla huolellinen, vaikkakin tilastojen mukaan asuntomurrot Suomessa ovat vähentymään päin.

– Sama trendi näkyy myös vakuutusyhtiöiden tilastoissa. Vuosina 2014–2019 murtovahingoista maksettujen korvausten kappalemäärä on laskenut joka vuosi, Hannu Partanen toteaa.

Joinakin vuosina tilastoissa on kuitenkin piikkejä: esimerkiksi vuonna 2018 murtovahingoista maksettiin enemmän euromääräisiä korvauksia kuin muina vertailuvuosina, eli yksittäiset murtovahingot olivat tuolloin suuruusluokaltaan isompia.