Jos sinulla on älypuhelin, sinulla on myös hyvinvointitietokone, valmentaja ja juoksuohjelma taskussasi. Erilaisilla sovelluksilla voi saada lisäintoa ja tavoitteellisuutta treenaamiseen, tukea terveellisen ruokavalion noudattamiseen ja apua stressinhallintaan. Listasimme seitsemän sovellusta, joilla terveellisen elämäntavan aloittaminen ja ylläpitäminen helpottuu.

Runkeeper

Runkeeper on liikuntasovellus, joka sopii erityisesti juoksijoille ja muille kestävyysurheilijoille aloittelijasta maratoonariin. Sovellus mittaa matkan, ajan ja nopeuden sekä kertoo lenkin aikana käyttäjän valitsemin väliajoin sen hetkiset aika-, matka- ja nopeustiedot. Sovelluksessa voi myös valita harjoitusohjelman oman kuntotasonsa ja tavoitteensa mukaan, tehdä erilaisia yksittäisiä harjoituksia tai luoda omia harjoituksia (esimerkiksi intervalliharjoitus).

Sovelluksen voi myös yhdistää Spotifyhin, josta saa käyttönsä useita eri tempoisiin lenkkeihin sopivia soittolistoja. Juostujen lenkkien tiedot tallentuvat lokiin, josta voi seurata omaa kehitystään. Perusversio on ilmainen, ja maksullisessa versiossa voi muun muassa luoda itselleen kustomoidun harjoitusohjelman sekä saada palautetta tulosten perusteella.

Runkeeper on ladattavissa Android- ja iOS -laitteille. Perusversio on ilmainen.

Seven

Liikuntahetkeen ei aina tarvitse edes kymmentä minuuttia. Seven on sovellus, joka opastaa animaation ja ääniohjauksen avulla seitsemän minuutin intensiivisen harjoituksen läpi. Harjoituksessa tehdään 12 kehoa tasaisesti kuormittavaa liikettä täydellä teholla puolen minuutin ajan, ja liikkeiden välissä levätään kymmenen sekuntia. Suurimman hyödyn saa, jos tekee 2¬–3 kierrosta peräkkäin. Nopean, oman kehon painolla tehtävän intervalliharjoituksen voi tehdä kotona tai missä tahansa.

Seven on ilmainen ja sen saa Android- ja iOS -laitteille.

Sports Tracker

Sports Tracker on suosittu liikuntasovellus, joka omien sanojensa mukaan muuttaa älypuhelimen helppokäyttöiseksi urheilutietokoneeksi. Sovellus mittaa esimerkiksi juoksu-, hiihto- tai pyörälenkin keston, matkan ja nopeuden. Liikuntasuoritukset voi kirjata sovellukseen pitemmän aikavälin seurantaa varten. Sovellus sopii parhaiten kestävyysliikuntakäyttöön. Parhaan hyödyn saa irti sykevyötä käyttämällä, jolloin sovellus mittaa myös sykkeen.

Sports Tracker on ilmainen ja sen saa Android-, Windows Phone- ja iOS -laitteille.

Sleep Cycle

Sleep Cycle on herätyskellosovellus, joka mittaa käyttäjän unisyklejä ja herättää valitun aikaikkunan sisällä. Herääminen on helpompaa kevyen unen vaiheessa kuin kesken syvän unen, ja sovellus herättää silloin, kun käyttäjän unessa on otollisin vaihe. Sovellus myös piirtää yön aikana kuvaajaa univaiheista. Tämän avulla käyttäjä näkee, kuinka paljon on saanut unta, montako kertaa ollut hereillä ja miten syvän ja kevyen unen vaiheet vaihtelevat.

Sleep Cycle on saatavilla Android-, Windows Phone- ja iOS -laitteille. Perusversio on ilmainen.

Lifesum

Lifesum on painonhallinnan ja elämäntapamuutosten tueksi kehitetty sovellus. Sovelluksen käyttäjä valitsee aluksi yhden kolmesta tavoitteesta: terveellisempi elämä, laihduttaminen tai lihasmassan lisääminen. Sovellus tarjoaa kunto- ja ravinto-ohjelman, ravintolaskurin sekä kuntoilupäiväkirjan.

Sovellus antaa ohjeita ja palautetta käyttäjän syöttämien tietojen mukaan (esimerkiksi: syö enemmän, jos haluat kasvattaa lihasmassaa). Jos tietoja muistaa ja jaksaa syöttää säännöllisesti, on sovelluksesta apua elämäntapatavoitteen saavuttamisessa. Sovellus myös muistuttaa muun muassa juomaan riittävästi vettä päivän aikana.

Sovelluksen saa ilmaiseksi sekä Androidille että iOS:lle.

YOU

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävä YOU-sovellus vannoo pienten tekojen (micro actions) nimeen. Sovelluksen idea on saada käyttäjä esimerkiksi harjoittelemaan kiitollisuutta tai läsnäoloa tai vaikka syömään paremmin päivittäisten pienten tehtävien avulla.

Käyttäjä valitsee, miltä osa-alueilta haluaa saada tehtäviä, ja sen jälkeen suorittaa päivittäin yhden alle minuutin kestävän micro actionin, jonka voi halutessaan jakaa sovellusta käyttäville some-ystävilleen. Tehtävä voi olla vaikkapa kuvan ottaminen hetkestä, josta tuntee kiitollisuutta. YOUn kehittäneen, suomalaisen Fifth Cornerin mukaan sovelluksen toimintalogiikka perustuu käyttäytymistieteeseen ja aivotutkimukseen siitä, miten elämäntapoja on helpointa muuttaa. Sovellus on saanut mediahuomiota saatuaan julkkiskokki Jamie Oliverin yhteistyökumppanikseen.

YOU on ilmainen ja sen saa Android- ja iOS -laitteille.

Headspace

Headspace on sovellus, jonka ideana on opettaa käyttäjä meditoimaan ja sen avulla voimaan paremmin. Päivittäisen meditaatiohetken pitäisi vähentää stressiä, parantaa mielialaa, auttaa nukkumaan paremmin ja saada pysymään terveellisissä elämäntavoissa.

Ilmaisversioon kuuluu 10 päivän harjoitussarja 10 minuutin ohjattuja meditaatioita, joiden tarkoitus on saada meditaatio osaksi arkea. Tutustumisjakson jälkeen käyttäjä voi jatkaa meditointia itsenäisesti tai valita haluamansa maksullisen harjoitusohjelman sadoista erilaisista meditaatioista.

Headspace on ladattavaissa Android- ja iOS -laitteille. Perusversio on ilmainen