Alkava metsästyskausi ja pimenevät illat nostavat riskiä törmätä hirviin ja peuraeläimiin. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan loka-joulukuulle ajoittuu lähes 40 prosenttia koko vuoden eläintörmäyksistä.

Yleisimmin liikenteessä kolaroidaan hirven tai peuran kanssa. Koska peurakanta on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, peurat tuovat vaaratilanteita liikenteeseen erityisesti Etelä-Suomen alueella, jossa myös autoilu on vilkkainta.

Eläintörmäyksissä kolari hirven kanssa aiheuttaa suurimmat vahingot, pahimmillaan myös henkilövahinkoja. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan hirvitörmäysvahingon todennäköisyys on suurin Etelä-Savossa, Lapissa, Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

– Eläintörmäysvahingon keskimääräinen korvaus oli esimerkiksi vuonna 2020 noin 3 350 euroa, mikä on lähes 40 prosenttia korkeampi kuin tavallisen törmäysvahingon korvaus, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo.

Suurin vaara törmätä hirveen on hämärän hetkellä.

Pohjoisessa Porokello käyttöön

Loppuvuonna sattuu myös porotörmäysvahinkoja. Porokolareista viidennes tapahtuu marraskuussa. Jokainen kolari aiheuttaa ajoneuvolle vahinkoja – pahimmillaan saattaa syntyä henkilövahinkoja, ja autoon osuva eläin menehtyy useimmissa tapauksissa.

Pohjois-Suomessa liikuttaessa kannattaa puhelimeen ladata Porokello-sovellus, joka varoittaa alueella havaituista poroista. Porokellon ansiosta porokolareita on onnistuttu vähentämään huomattavasti.

Aja valoisalla, tarkkaile tietä ja laske ajonopeutta

Kolareiden ehkäisyssä varovaisuudella ja ennakoinnilla on suuri merkitys.

– Kannattaa seurata liikennemerkkejä ja laskea nopeutta, jos tulee hirvivaara-alueelle tai jos näkee merkkejä metsästäjistä. Ajonopeuden laskeminen antaa enemmän aikaa reagoida äkilliseen tilanteeseen ja törmäyksen sattuessa lieventää vammoja. Kaikkein paras tapa välttää kolari on ajaa valoisalla ja tietä tarkkaillen. Pimeällä ajettaessa kaukovaloja kannattaa käyttää mahdollisimman paljon, Hiljander neuvoo.

Jos törmää hirvieläimeen, muuta liikennettä täytyy varoittaa heti varoituskolmion ja hätävilkkujen avulla. Törmäyksestä hirvieläimen kanssa tulee aina ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka ihmisiä ei olisi loukkaantunut.

Mikä vakuutus korvaa eläintörmäysvahingon?

Pohjola Vakuutuksen Kasko-vakuutusten eläintörmäysturvasta korvataan ajoneuvovahingot, jotka ovat aiheutuneet törmäyksestä mihin tahansa eläimeen. Jos vahingot ovat aiheutuneet eläimen väistämisestä eivätkä yhteentörmäyksestä, vahinkoja voidaan korvata ainoastaan Kolarointiturvasta, joka sisältyy Super-, Kevyt- ja Isokaskoon. Henkilövahingot korvataan aina liikennevakuutuksesta.

Lue myös:

Törmäsitkö hirvieläimeen? Toimi näin.

7 asiaa, jotka autovakuutuksen hankkijan pitää tietää

Artikkeli on julkaistu 9.10.2020 ja siitä on päivitetty hirvenmetsästyksen alkamisajalla 7.9.2022.