1. Saimaan tasainen maasto ja vesistö hemmottelevat

Leppoisan pyöräilyn ystävä arvostaa Saimaan tasaista maastoa ja upeaa luontoa. Huilia tulee luonnostaan, kun välillä ylittää veden lautalla tai lossilla.

Saimaan vireissä rantakaupungeissa on paljon nähtävää. Pyöräretken voi aloittaa esimerkiksi Lappeenrannasta, Mikkelistä tai Imatralta. Kaikkiin pääsee junalla, johon oman pyörän saa mukaan viiden euron lisämaksusta.

Majoitusta on tarjolla hotelleista leirintäpaikkoihin. Kokeile maatilamajoitusta – niissä on pyörämatkailuun sopiva tunnelma.

Itä-Suomessa lomaillessa kannattaa muistaa paikalliset perinneruoat, kuten muikut ja piirakat. Jarruta jokaisen torin kohdalla: paikallisherkkujen ohella et saa missään yhtä upeaa näytettä paikallisesta murteesta kuin torikahveilla. Vinkkejä toreista ja muista alueen nähtävyyksistä löydät täältä.

2. Ahvenanmaan kiertää pyörällä viikossa

Ahvenanmaa on monen suomalaisen ensimmäinen pyörämatkakohde. Maarianhaminasta on helppo vuokrata pyörä, mikä ei ole manner-Suomessa itsestään selvää. Vuokrahinnat ovat pyörän mallista riippuen 50–100 euroa per viikko.

Saarella pyöräily on helppoa. Välimatkat ovat lyhyitä, ja liikenteessä kunnioitetaan pyöräilijöitä enemmän kuin muualla Suomessa. Pikku saarilla autoliikenne on vähäistä.

Koko saarialueen kiertää leppoisasti viikossa, ja välillä pääsee huilimaan lossin tai reittialuksen kannelle. Lepopäivinä voi kokeilla esimerkiksi uimista, melomista, golfia tai kalastusta.

Ahvenanmaalla on upeita historiallisia paikkoja, kuten Kastelholman linna, sekä luontokohteita, joiden mukaan reitin voi suunnitella. Majoitus ovat kesäsesongin aikana hyvin buukattua, joten matkasuunnitelma ja varaukset kannattaa tehdä ajoissa.

Suunnittelun alkuun pääsee matkailutoimiston sivulla ja pyöriä saa vuokrattua esimerkiksi täältä.

3. Viron maaseutu on pyöräilijän lähiparatiisi

Viro yllättää monen iloisesti myös pyörän selässä. Maassa autoilijat kunnioittavat pyöräilijöitä, reitit on merkattu selvästi, vuokrapyöriä on kaupungeissa hyvin tarjolla, ja netistä löytyy kattavasti tietoa polkijoille. Sekään ei haittaa, että maan hintataso on Suomea edullisempi.

Lauttamatkan jälkeen Tallinnasta pääsee merenrantaa seuraillen pyörällä helposti itään tai länteen. Jos mielii kauemmas pääkaupungista, voi matkustaa junalla vaikkapa Pärnuun, Tarttoon tai Narvaan ja nousta satulaan vasta perillä. Myös suosittu Saarenmaa on näppärä pyöräilykohde. Lautta Saarenmaalle lähtee Virtsusta, noin 150 kilometrin päästä Tallinnasta.

Viron maaseudulla on naapurimaalaisellekin uutta nähtävää. Kylissä on ystävällisiä ihmisiä, kaupunkeja edullisempaa ruokaa ja yöpymispaikoiksi sekä sympaattisia majapaikkoja että komeita kartanohotelleja. Majoittumisen hintahaarukka on laaja: parista kympistä sataan euroon per yö.

Vinkkejä ja karttoja metsäreiteistä, hiekkarannoista sekä upeista kulttuuriperintökohteista löytyy sivustoilta visitestonia.com ja rmk.ee.

4. Saksan peti ja pyörä -majapaikat ovat luksusta

Saksa tarjoaa erinomaiset palvelut pyöräilijöille. Esimerkiksi kartat, reittimerkinnät ja erilaiset hakemistot verkossa ovat kattavia. Pyörän vuokraaminen maksaa Saksassa noin 100 euroa viikossa. Oman pyörän lennättäminen Suomesta tulee yleensä kalliimmaksi.

Sopivia matkareittejä löytyy kaikille: Tasaista maastoa kaipaava voi seurata jotain maan monista joista. Alppien rinteillä riittää tekemistä kokeneemmille pohkeille.

Ympäri maaseutua on mainioita bed & bike -majoituspaikkoja. Nämä majoittajat tarjoavat muun muassa vaatteiden pesumahdollisuuden, pyörien huoltopisteen ja lukitun suojan. Jos Saksan suurkaupungit on jo nähty, pyörällä päädyt kyliin ja paikkoihin, jotka muuten jäisivät kokematta.

5. Irlannissa kauneuden eteen kannattaa polkea

Irlanti ei ole ensimmäinen kohde, joka tulee pyörämatkaajan mieleen, mutta syytä olisi. Tuuli ja epävakainen sää voivat tuoda lisähaastetta, mutta unohtumattomat maisemat, komeat luostarit ja majakat sekä sympaattiset kylät ovat polkemisen arvoisia.

Pyörän vuokraaminen on järkevämpää kuin lehtorahtina maahan tuominen.

Paikallista elämänmenoa kannattaa tarkkailla erityisesti pienissä kaupungeissa ja kylissä. Bed & breakfast -paikoissa pääsee mukaan irlantilaiseen arkeen.

Täsmävinkki yöpymiseen löytyy Irlannin länsirannikolta, Renvylestä. Baywatch b&b:ssä omistajat ovat ystävällisiä, ja upean aamiaisen valmistaa rennompaan elämäntapaan vaihtanut huippukokki. Illalla nautitaan tietenkin palauttavat oluet lähipubissa. Irlannin bed & breakfast -majoittajia voi hakea osoitteessa bandbireland.com.

Pidemmällä reissulla kannattaa nousta pyörän kanssa lauttaan ja seilata jollekin Irlannin pikkusaarista. Matkalla voi nähdä delfiineitä, ja perillä odottava karu, merellinen kauneus on unohtumaton kokemus. Esimerkiksi huikalla Claire Islandilla ei kasva ainuttakaan puuta, ja saaren kallionseinämät nousevat suoraan Atlantista.

Vinkit antoi Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.