Venekantaan suhteutettuna Suomessa sattuu vuosittain hyvin vähän venevarkauksia. Lähes puolen miljoonasta soutuveneestä pitkäkyntisten haaviin päätyy vuosittain muutamia kymmeniä. Perämoottoreita sen sijaan katoaa reilut sata.

Vaikka varkauksia sattuu harvoin, kannattaa oman vakuutuksen voimassaolo tarkistaa. Useassa tapauksessa se kuuluu osaksi kotivakuutusta, kuten Pohjola Kotivakuutukseen. Silläkään ei ole väliä missä venettään pitää.

– Vakuutus on voimassa missä rannassa tahansa, ei vain mökillä tai kotirannassa, kertoo Pohjola Vakuutuksen Product Specialist Hannu Partanen.

Varastetun veneen korvaaminen vakuutuksesta vaatii kuitenkin sen, että sitä säilytetään asianmukaisesti. Pohjola Vakuutuksen vakuutusehtojen mukaan venettä on säilytettävä lukitussa säilytyspaikassa tai kettingillä ja lukolla kiinteään kiinnityspaikkaan lukittuna. Useimmiten kiinteä paikka on vaikkapa puu mökkirannassa.

Muista lukita vene ja moottori

Jos vene on ulkosalla, siihen kuuluvien varusteiden, kuten moottorin tulee olla kiinnitettynä lukittuun veneeseen. Irrotettavaa moottoria pitää säilyttää säilytystilassa. Se, kuuluuko perämoottori automaattisesti kotivakuutukseen, riippuu sen tehosta.

– Enintään 5 hevosvoimainen moottori ja sähkömoottorit kuuluvat kotivakuutuksen piiriin 1500 euroon saakka. Sama euromääräraja koskee myös soutuveneiksi valmistettuja ohjauspulpetittomia veneitä. Eli yhteensä 3000 euron arvoinen veneen ja moottorin paketti kuuluvat kotivakuutukseen, selventää Partanen.

Kalliimpien veneiden kohdalla kyseeseen tulee venevakuutus, joka on jaoteltu venetyypin mukaan. Omat vakuutuksensa on niin moottoriveneelle, purjeveneelle kuin esimerkiksi vesijeteillä ja muille kulkupeleille.

Soutuveneelle tapahtuvista vahingoista korvataan varkauden lisäksi myös esimerkiksi karilleajot ja muut rikkoutumiset, jotka kuuluvat kotivakuutuksen piiriin.