Mikä on tärkein rahaan liittyvä oppi, jonka sait vanhemmiltasi?

Se, ettei raha kasva puussa. Äitini työskenteli sairaanhoitajana ja isäni kanttorina. Heistä kumpikaan ei saanut mitään ilmaiseksi, ja sama iskostettiin meihin lapsiin. Olin itse aktiivinen hakemaan ja tekemään töitä jo pienenä. Annoin naapurin lapsille pianotunteja 12-vuotiaana.

Mihin käytit ensimmäisen palkkasi?

Varmaan silloin 12-vuotiaana, kun ostin viiden markan pianotuntipalkkiolla Fazerin sinisen suklaalevyn.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

Nuorempana en ikinä säästänyt. Nykyisin mietin enemmän, mihin pistän rahani. En esimerkiksi aja luksusautolla, vaan vanhalla Volvolla. Sen sijaan säästän ja satsaan perheen lomamatkoihin. Täytän freelancerina kalenteria ahkerasti, mutta vedän aina rastit muutaman lomaviikon kohtaan. Pari vuotta sitten olimme ikimuistoisella lomalla Meksikossa. Loma oli aika kallis, mutta paikalla ymmärsimme, että maksoimme laadusta.

Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa miljoonan?

Maksaisin pois asuntolainan, ostaisin sen uuden auton ja veisin Aleksanteri-poikani Tokioon. Lopuille puolelle miljoonalle kysyisin apua sijoitusneuvojalta. En ole koskaan ollut vakituisessa työssä ja tuloni freelancerina ovat välillä epäsäännölliset. Alallamme on käytäntö, että koko neljän viikon harjoitusajan sekä parin viikon aikana esitettävien näytösten ajan joudumme olemaan ilman palkkiota.

Palkka tulee tilille viimeisen esityksen jälkeen ja sitä maksetaan vain esityksistä. Jos siis joku ihmettelee oopperalaulajien esityspalkkioita, niin niiden on riitettävä pidemmäksi ajaksi, jotta voi harjoitella seuraavaa produktiota.

Mitä lempiherkkusi maksaa?

Enää en syö makeaa ja lempiherkkuni ovat kallistuneet. Arvostan gourmet-herkkuja, kuten ankanrintaa ja rapuja, sekä tykkään hemmotella perhettä sushilla. Aivan tarkkoja hintoja en muista, mutta herkkuni maksavat sen verran, että mietin tarkkaan, milloin niihin on varaa. Ensi-iltoja ja tärkeitä konsertteja juhlistan samppanjalla, joista halvin suosikkini Louis Massingin pullo maksaa 25 euroa.

Paljonko sinulla on käteistä lompakossasi juuri nyt?

Nyt on satasen verran, sillä nostin rahaa ennen Tokioon lähtemistä. Ajattelin viedä perheen tänään sushille sillä rahalla. Käteistä minulla on lähinnä ulkomaanmatkoille.

Milloin viimeksi tingit?

Turkissa. Siellä tinkiminen kuuluu asiaan ja on ihan seurustelumuoto.

Paljonko on paljon rahaa?

Sinkkuaikoina, kun elinkulut olivat pienemmät, saatoin laittaa joskus tonninkin merkkilaukkuun. Jos nyt olisi ylimääräinen tonni, laittaisin sen sivuun perheen reissua varten.

Jos olen viikon vain kotona, niin en tarvitse kuin 50 euroa ja saan ostettua sillä koko perheen ruuat. Silloin 50 euroa on paljon rahaa.

Paljonko maksoi viimeisin ostoksesi?

Palasin juuri esiintymismatkalta Japanista ja käytin viimeiset jenit tuliaisiin lentokentältä. Ostin muun muassa vihreää teetä. Ostokset maksoivat noin 10 000 jeniä, eli noin 76 euroa.

Hoitaako jokainen ravintolassa oman laskunsa vai jaetaanko se tasan?

Ravintolassa jokainen maksaa oman osuutensa. Näin ei tule epäreilua tilannetta, jos toinen syö kanasalaatin ja toinen vaikka ostereita ja jättipihvin.

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano, 47, asuu puolisonsa ja Aleksanteripoikansa, 10, kanssa Siuntiossa.