Tasapainoskootteri, sähköpotkulauta, sähköskootteri, sähkömopo… Kesäisten kulkupelien lista on pitkä. Kadulla voi pörrätä vastaan jos jonkinmoista sähkökulkuneuvoa perinteisten polkupyörien rinnalla.

Sähköpotkulauta

Sähköpotkulautoja näkee katukuvassa yhä enemmän myös lasten käytössä. Vahinkoja sattuu ja tapahtuu, siksi on hyvä pysähtyä pohtimaan, onko laitteen vakuutus kunnossa. Jos moottorin teho on enintään 1kW ja nopeus enintään 25km/h, sähköpotkulauta ei tarvitse liikennevakuutusta. Se kuuluu tällöin kotivakuutuksen piiriin, myös kodin ulkopuolella 5000 euroon saakka.

Muista, että kotivakuutukseen kuuluu myös vastuuvakuutus, joka voi olla tarpeen tilanteessa, jossa sähköpotkulaudan käyttäjä törmää vaikka pysäköityyn autoon ja aiheuttaa autolle vaurioita.

Samat säännöt pätevät myös esimerkiksi sähköiseen tasapainoskootteriin eli hoverboardiin. Jos kulkuneuvot ovat arvokkaita, niille kannattaa ottaa arvotavaravakuutus.

Samantyylinen teho- ja nopeussääntö pätee myös muihin kevyisiin sähköajoneuvoihin. Esimerkiksi enintään 1 kW tehoiseen ja 25 km/h kulkevaan senioriskootteriin ei tarvita liikennevakuutusta. Muita vastaavia ovat esimerkiksi sähkömopo ja sähköskootteri.

Sähköpyörä ja tavallinen polkupyörä

Sähköpyörän vakuutustarve riippuu laitteen tehosta ja maksiminopeudesta. Jos sähköavusteisen polkupyörän moottorin teho on enintään 250 W ja avustettu huippunopeus enintään 25km/h, et tarvitse kulkupelille liikennevakuutusta. Pohjola Kotivakuutus korvaa sähköpyörän vahinkoja 5000 euroon saakka kodin ulkopuolella. Mikäli sähköpyörä on arvokas, eli yli 5000 euron hintainen, sille kannattaa ottaa arvotavaravakuutus.

Jos sähköpyörän tehot ja/tai vauhdit ovat edellä mainittuja korkeammat, se tarvitsee liikennevakuutuksen. Sähköpyörien tehoissa on paljon eroja, siksi kannattaa tarkistaa jo hankintavaiheessa, mihin vakuutusluokkaan pyörä kuuluu.

Tavallinen polkupyörä kuuluu kotivakuutukseen. Voit hakea kotivakuutuksesta korvausta, jos polkupyöräsi varastetaan, sille tehdään ilkivaltaa tai kaadut pyörällä ja se menee rikki. Muista aina lukita pyöräsi ja pidä mielessä, että kotivakuutus ei korvaa anastettuja tavaroita, jotka olet jättänyt esimerkiksi pyörän koriin.

Tarvitseeko sähköpyörälle ottaa liikennevakuutus vai riittääkö kotivakuutus? Autamme sinua löytämään sopivan vakuutuksen, jotta sähköpyöräsi tai sähköavusteinen polkupyöräsi tulee vakuutettua tarpeeksi kattavasti. Lue lisää sähköpyörän vakuuttamisesta.