1. Lennä kohteeseen edullisesti

Edullisimmin kohteeseen pääsee omatoimimatkaillen eli ostamalla lennot ja majoituksen itse netistä (esim. ebookers.fi tai momondo.fi). Suoria lentoja Helsingistä Dubaihin tekevät Finnair ja Norwegian Air Shuttle. Näistä jonkin verran edullisempi vaihtoehto on Norwegian, jonka Dubain-lentojen aikataulut eivät tosin ole ihanteellisia lapsiperheen rytmejä ajatellen. Lentoja kannattaa vertailla huolellisesti, sillä hinnat voivat vaihdella paljonkin sen mukaan, minä viikonpäivänä matkustaa.

2. Asu ja ruokaile pienellä budjetilla

Pienen budjetin lomailija unohtaa hintavat all inclusive –resortit ja suuntaa katseensa astetta edullisempiin huoneistohotelleihin tai Airbnb-palveluun. Paras sijainti on tietysti rannan tuntumassa, mutta jos siitä on valmis tinkimään, tippuu hotelliyön hinta reilusti. Koska ruokailu ravintoloissa on hinnaltaan vähintään samaa hintatasoa kuin Suomessa, kannattaa suurin osa perheen aterioista kokkailla itse. Hintataso paikallisissa ruokakaupoissa on kohtuullinen, varsinkin hieman kauempana keskustasta tai ostoskeskuksista. Jotkut tuotteet ovat Suomen hintatasoon nähden jopa huippuedullisia, esimerkiksi rasia tuoreita mansikoita voi maksaa vajaan euron. Edullista ravintolaruokailua suunnitteleva välttää hotellien ravintoloita ja etsii ruokapaikkoja esimerkiksi ostoskeskusten yhteydestä tai hieman syrjemmästä luksusalueilta. Monissa ravintoloissa on tarjolla erikseen lastenruokalista. Mikäli ei hae suuria kulinaristisia elämyksiä, löytyy paikan päältä toki myös kaikki amerikkalaiset pikaruokaketjut. Neljän hengen pizza-ateria ei tee suurta lovea lompakkoon. Alkoholia ei Dubaissa ole tarjolla kuin hotellien baareissa ja harvoissa kaupoissa, eikä se ole halpaa. Jos haluat nautiskella kohtuuhintaisesta viinilasillisesta parvekkeella päivän päätteeksi, kannattaa käydä maahan tullessa paikallisen lentokentän tax free -myymälän kautta.

3. Käytä julkista liikennettä

Dubaissa ei kävelemällä tai polkupyörällä pitkälle pääse, sillä välimatkat ovat pitkiä ja kaupunki on rakennettu jenkkityyliin autoteiden ympärille. Kätevin ja edullisin vaihtoehto paikasta toiseen liikkumiseen on Dubain metro, joka halkoo kaupunkia. Se ulottuu myös lentokentälle asti. Dubai Marinaa kiertää myös raitiovaunulinja, ja palmusaaren päässä sijaitsevalle Atlantis the Palm –hotellille ja sen yhteydessä olevaan vesipuistoon pääsee saaren runkoa pitkin kulkevalla monorail-junalla. Esimerkiksi nelihenkisen perheen metroliput Dubai Marinasta Dubai Malliin maksavat yhteensä noin kahdeksan euroa. Alle 5-vuotiaat matkustavat metrossa ja ratikassa ilmaiseksi. Myös taksit ovat paikan muuhun hintatasoon nähden edullisia (esimerkiksi matka lentokentältä Dubai Marinaan noin 25 euroa), mutta ruuhkien vuoksi metro tulee usein nopeammaksi, varmemmaksi ja edullisemmaksi tavaksi liikkua.

4. Tee edullisia ostoksia

Paikalliset ostoskeskukset ovat shoppailijan paratiisi ja häkellyttävät tarjonnan laajuudella – valikoima vaihtelee luksusbrändeistä huokeisiin ketjuliikkeisiin. Edullisia ostosmahdollisuuksia etsivän kannattaa matkustaa Dubaihin tammikuussa, jolloin paikalla vietetään Shopping Festival –kautta. Silloin voit shoppailla alennusmyynneissä kaikissa ostoskeskuksissa. Mikäli edellisten kausien tuotteet kelpaavat, voi erityisen edullisia löytöjä tehdä Dubai Outlet Mallista. Kokemus ja elämys itsessään ovat myös soukit eli paikalliset basaarit. Niistä voi tehdä myös edullisia ostoksia – muista tingata!

5. Koe ja näe ilmaiseksi

Dubai sisältää valtavan määrän huvitteluvaihtoehtoja lapsiperheelle: vesipuistot, Lego Land, maailman korkein rakennus Burj Khalifa, sisäakvaario, jeeppisafari aavikolla, kameliratsastus, helikopterilento, risteilyt… Kaikilla näillä on oma hintansa, mutta Dubaissa voi nähdä ja kokea paljon ihan ilmaiseksikin. Rantaelämää etsivä asettaa vilttinsä ilmaiselle Jumeirah Beachille. Villeistä rakennusideoista inspiroituva suuntaa katselemaan Burj Khalifaa maan kamaralta käsin ja ihailee samalla maailman suurinta suihkulähdettä ja sen ilmaista esitystä. Myös luksusluokan hotellit kuten Atlantis the Palm tai purjeveneen muotoinen Burj Al Arab ovat nähtävyyksiä jo itsessään. Megaluokan ostoskeskukset tarjoavat ihmeteltävää ja nähtävää vaikka tuliaisbudjetti ei olisikaan suuri. Mall of the Emirates –ostoskeskuksessa voi lasiseinän takaa kurkistaa sisätiloihin rakennettuun laskettelurinteeseen ja Dubai Mallista puolestaan löytyy paitsi luistelurata, myös 10 miljoonan litran suuruinen jättimäinen akvaario jossa uiskentelee haita, rauskuja ja muita eksoottisia kaloja. Valtavaa akvaariota voi ihailla ilmaiseksikin, vaikka parhaimman näkymän siihen saakin sen läpi kulkevan lasiputken kautta. Edullinen vaihtoehto iltaohjelmaksi on kävely Dubai Marinassa sijaitsevan The Walk- kävelykadun päästä päähän. Samalla voi ostaa rantabulevardin kojusta jätskit, hämmästellä Marinan alueen poikki ajavia Lamborghineja ja Ferrareita ja pysähtyä nauttimaan kansainvälisestä ja ylellisestä tunnelmasta.

+ 1. Älä säästä tästä – muista matkavakuutus koko porukalle

Matkavakuutus tuo turvaa matkalla sattuvien tapaturmien sekä matkan aikana alkavien sairauksien varalta. Älä ota turhia riskejä – matkavakuutuksen hinta on niin edullinen, että sitä ei pidä jättää ottamatta. Tarkista että koko perhellä on voimassaoleva matkavakuutus. Tarkista vakuutusasiakirjoistasi, kuuluvatko lapset valmiiksi vakuutuksesi piiriin. Ota tarvittaessa jokaiselle lapselle oma matkustajavakuutus. Muista vakuuttaa myös syntyvä lapsi erikseen. Äidin matkustajavakuutus ei kata raskaustilan yllättävää muutosta. Perheen matkatavaravakuutus puolestaan turvaa kaikkien samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten matkatavarat, erikseen ei tarvita jokaiselle perheenjäsenelle omaa matkatavaravakuutusta.