Jos yritys haluaa säästää rahaa, yrityksen kuluja on hyvä käydä säännöllisesti läpi ja kirjanpitäjän kanssa viimeistään tilinpäätöksen yhteydessä. Suunnittelu ja ennakointi on kaikki kaikessa.
Kulutustottumuksiaan on hyvä seurata pysyäkseen kärryillä erityisesti siitä, kuluuko rahaa johonkin turhaan tai elääkö yli varojensa. Listasimme helppoja tapoja seurata tuloja ja menoja.
Pikkujoulut, itsenäisyyspäivä, joulu ja uusivuosi käyvät kukkaron päälle – varsinkin, kun hinnat nousevat. Arjen asiantuntijat vinkkaavat, miten he budjetoivat ja varautuvat juhlakauteen.
Kotitalouksien kulujen nousu laittaa monessa kodissa talouden tiukille ja lisää pitkittyessään myös maksuhäiriömerkinnän riskiä. Oman talouden tarkkailu ja ylimääräisten kulujen karsinta on parasta aloittaa heti, kun oma saldo uhkaa painua pakkaselle. Pikavippien sijaan kannattaa turvautua oman pankin asiantuntemukseen ja hakea joustoa maksujärjestelyihin.
Riikka Piekkala on työskennellyt matalapalkka-alalla koko uransa ja aikoo jatkaa niissä töissä eläkkeelle saakka. Viiden lapsen äidin arjessa ruutuvihkobudjetointi on vaihtunut sovellukseen, mutta kilohintojen vertailusta hän ei luovu. Arki vaatii pyöriäkseen tiukkoja rahankäytön rutiineja.
Ruoan hinta on noussut vuodentakaisesta yli 10 prosenttia, mikä näkyy nyt monen lompakossa. Oletko sinä muuttanut ruokatottumuksiasi vai sinnitellyt vanhojen parissa? Marttaliiton asiantuntija kertoo nyt järkevän ruokalistan salat ja tämän hetken suosikkinsa.
Kesäloma tekee monelle loven kukkaroon. Miten kesän menoista selviää ilman, että budjettia pitää paikata lainalla, jota maksaa takaisin ehkä pakkasiin asti?