Osittainen vanhuuseläke tuo vapautta lähellä eläkeikää
Osittainen vanhuuseläke antaa mahdollisuuden nostaa osan kertyneestä työeläkkeestä ennen täydelle vanhuuseläkkeelle siirtymistä. Töitä saa jatkaa tai olla jatkamatta.
Osittainen vanhuuseläke on vaihtoehto, kun on täyttänyt 61 vuotta. Eläkettä voi nostaa varhennettuna 25 tai 50 prosenttia siihen mennessä karttuneen eläkkeen määrästä. Sillä ei ole väliä, tekeekö töitä, kuinka paljon töitä tekee vai onko esimerkiksi työtön.
Joillekin tämä eläkemuoto on elämän parhaita päätöksiä.
Osittainen varhennettu vanhuuseläke (OVE) korvasi ansioihin sidotun osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.
– Osittaisessa varhennetussa vanhuuseläkkeessä ei ole muuta sääntöä kuin alaikäraja, kertoo kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.
Vuonna 2025 osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee vuonna 1964 syntyneillä 62 vuoteen ja sitä nuoremmilla asteittain ylöspäin.
Osittainen vanhuuseläke venyttää eläkepotin pidemmälle ajalle
Osittainen varhennettu vanhuuseläke jatkuu siihen asti, kunnes päättää jäädä vanhuuseläkkeelle. Sitä voi halutessaan jatkaa vanhuuseläkkeen alaikärajan jälkeen.
Osittaisena vanhuuseläkkeenä nostettua osaa leikataan 0,4 prosenttia jokaista varhennuskuukautta kohti. Tämä leikkaus jää pysyväksi myös varsinaiseen vanhuuseläkkeeseen.
Eläkejärjestelmän kannalta on sama, nostaako ihminen eläkettä aiemmin vai myöhemmin.
– Eläkkeensaajalle maksetaan joko pidemmän aikaa pienempää eläkettä tai lyhyemmän aikaa suurempaa eläkettä, eli eläkejärjestelmän kannalta osittainen varhennettu vanhuuseläke on kustannusneutraali, Kannisto selittää.
61 vuotta täyttänyt voi nostaa varhennettuna 25 tai 50 prosenttia siihen mennessä karttuneen eläkkeen määrästä, vaikka jatkaisi työntekoa.
Useimmat jatkavat työntekoa – ehkä neliviikkoisena tai muuten kevennettynä – myös osittaisen vanhuuseläkkeen ajan.
Jos jatkaa työntekoa vielä vanhuuseläkkeen alaikärajan jälkeen, varhennusvähennyksen vaikutuksen voi kompensoida 0,4 prosentin lykkäyskorotuksella, joka maksetaan nostamattomaan eläkkeen osaan.
Jos työskentelee samaan aikaan, kun nostaa osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, saa vielä tuloista riippuvaisen veroedun, koska on oikeutettu sekä työtulo- että eläketulovähennykseen.
Mahdollisuus keventää työntekoa
Osittainen vanhuuseläke on suosittu. Keskimäärin joka neljäs 61–68-vuotias eläkkeeseen oikeutettu nostaa sitä.
Kaikkiaan heitä on tällä hetkellä jo yli 60 000, tyypillisesti pitkän työuran tehneitä henkilöitä, joilla asunnot on maksettu ja lapset lentäneet pesästä.
– Moni eläkeikää lähestyvä ajattelee, että nyt on hyvä aika ottaa hieman aikaa itselle ja vähentää työntekoa. Voi myös olla, että osittaista varhennettua vanhuuseläkettä nostetaan rahan tarpeeseen, jos vaikka jää työttömäksi eläkeiän kynnyksellä, Kannisto pohtii.
Osittainen vanhuuseläke on suosittu esimerkiksi Lapissa, jossa sitä nostaa joka kolmas, kun taas ahvenanmaalaisista vain vajaa viidennes. Miehet hakevat osittaista varhennettua vanhuuseläkettä hieman enemmän kuin naiset.
Tällä hetkellä keskimääräinen 50 prosentin osittainen vanhuuseläke on vajaat 900 euroa kuukaudessa.