Tiesitkö, että Alvar Aalto oli paitsi etevä arkkitehti, myös pienten piilojekkujen taitaja? Yhden niistä voi bongata tarkastelemalla Töölönlahden äärellä komeilevaa Finlandia-taloa vastarannalta. Kun seisoo juuri oikeassa pisteessä, voi nähdä Aallon rakennukseen suunnitteleman, kansallisromanttista tyylisuuntaa edustavan tornin. 

Todellisuudessa torni ei toki ole osa Finlandia-taloa, vaan vajaat sata vuotta aiemmin rakennettua Kansallismuseota, joka sijaitsee Mannerheimintien toisella puolella. Aallon luoma visuaalinen illuusio on niin vahva, että ihmisen näköaisti menee lankaan.

Finlandia-talon ”tornin” näyttävä piste on yksi Helsinkiin sijoittuvan kaupunkiseikkailun kohteista tai tuttavallisemmin spoteista. Niihin pääsee käsiksi lataamalla kännykkäänsä Cityspotting-mobiilisovelluksen ja hankkimalla sen pääkaupunkiin tutustuttavan löytöretkipaketin. 

Kuin tosielämän Pokémon Go

Konseptin kehittäneen löytöretkiasiantuntija Mikko Rinnevuoren mukaan Cityspotting-seikkailuja on julkaistu jo 19:stä Suomen kaupungista ja kunnasta, muutamasta kaupungista useampiakin. Spottien kokonaismäärä on kivunnut jo reiluun tuhanteen.

Suurimpien kaupunkien ohella mukana ovat esimerkiksi Rauma sekä piskuinen Saarijärvi. Viimeksi mainittuun käyttäjät pääsevät tutustumaan poikkeuksellisesti maksutta, sillä seikkailupaketti on Saarijärven kaupungin rahoittama.

Yksi kaupunkiseikkailu tarjoaa tekemistä jopa muutamaksi kuukaudeksi.

– Cityspotting on aikuisille suunnattu lähimatkailupalvelu. Se antaa käyttäjille mahdollisuuden tutustua niihin kotikaupungin paikkoihin, joista vain harvat tietävät ja joihin arjessa ei kiinnitetä huomiota, Rinnevuori kertoo.

– Yksi kaupunkiseikkailu tarjoaa tekemistä muutamaksi kuukaudeksi, jos viikossa tekee muutaman parin tunnin seikkailulenkin.

Cityspotting-sovelluksessa kartta ohjaa käyttäjät haluttuun spottiin. Sen jälkeen katsottavaksi avautuu tarinallinen, mutta faktoihin pohjautuva video. Klipin katsottuaan käyttäjä voi perehtyä kohteen luontoympäristöön tai arkkitehtuuriin itse. Jokainen spotti on tavallaan alueen historiasta kertova minidokumentti, jonka voi itse kokea paikan päällä.

cityspottingia käytetään älypuhelimen sovelluksen kautta
Cityspottingia käytetään älypuhelimen sovelluksen kautta. Spotti avautuu vasta, kun käyttäjä on riittävän lähellä kohdetta.

– Pokémon Go -pelin tavoin spotit ovat GPS-lukittuja ja avautuvat vasta, kun käyttäjä on päässyt tietylle alueelle. Tavoitteenamme on saada käyttäjät ylös kotisohvalta ja kokemaan uudenlaisia elämyksiä.

Idea syntyi unessa

Ajatus Cityspottingista syntyi, kun Rinnevuori pohti harjoitusohjelmaa tyttöystävälleen. Salilla treenaaminen ei tätä motivoinut, joten Rinnevuori alkoi kehitellä muita liikuntaan innostavia ratkaisuja. Cityseikkailun lopullinen muoto kristallisoitui kesken unien. 

– Uneni pohjalta kehitin Kulosaareen sijoittuvan videotarinan, jonka tyttöystäväni pääsi katsomaan lukemalla hautausmaan aitaan kiinnitetyn QR-koodin, Rinnevuori kertoo.

Mikko Rinnevuori lähikuvassa
MIkko Rinnevuori kehitti seikkailuretket alunperin tyttöystävälleen. Nyt käyttäjiä on jo yli 23 tuhatta.

Tyttöystävän innostuttua seikkailusta Rinnevuori vuokrasi käyttöönsä digialustan ja kehitti 60 uutta spottia, jotka hän jakoi kaveripiirinsä käyttöön.

– Kaveritkin tykästyivät tarinoihin ja vaativat löytöretkille jatkoa. Niinpä päätimme ystäväni Sami Toivasen kanssa perustaa yrityksen, joka keskittyisi seikkailujen tuottamiseen.

Fennoscandic Simulation Systems Oy syntyi koronakeväänä 2020. Kuukautta myöhemmin yrityksellä oli valmiina oma sovellus sekä ensimmäinen kaupunkiseikkailu. Sittemmin seikkailuja on kertynyt parikymmentä ja seikkailijoiden määrä on kivunnut jo yli 23 tuhanteen.

Yrityksen vauhdikkaan alun taustalla on lähimatkailutrendin vauhdikas kasvu, mutta myös perustajayrittäjien monipuolinen osaamistausta. Rinnevuori itse on kasvatustieteilijä, dramaturgi ja liikunta-alan ammattilainen. Toivanen puolestaan talousosaaja ja kulttuurituottaja.

Matka maailmalle on alkanut

Uniikkien Cityspotting-seikkailujen tuottaminen vei alkuun runsaasti aikaa. Tuotantotahti on kuitenkin nopeutunut toimintaprosessien hiouduttua. Rinnevuori laskee yhden kaupunkiseikkailun tekemiseen menevän aikaa yhden ihmisen kuukauden työpanoksen verran.

Standardoitu toimintamalli tukee paikkakuntakohtaisen tiedon etsimistä ja tarinoiden rakentamista.

– Esimerkiksi rautatieasemiin ja kellotapuleihin liittyy usein mielenkiintoisia tarinoita. Tiesitkö, että monet tapulit ovat saaneet arkkitehtuurinsa 2500 vuotta sitten rakennetusta turkkilaisesta mausoleumista?

Toivanen ja Rinnevuori ovat kasanneet kaikki kaupunkiseikkailujen tuottamista koskevat tiedot tuotantokäsikirjaan, joten jatkossa tekemistä on helpompi ulkoistaa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Yrittäjien katseet kohdistuvatkin nyt muihin Euroopan maihin. Ensimmäisen kaupunkiseikkailun tuotanto on jo käynnistynyt Ruotsissa. Seuraavina potentiaalisina kohdemaina Rinnevuori näkee Saksan, Ranskan ja Espanjan.

Mikko Rinnevuori taustallaan aivan Jyväskylän ydinkeskustan laidalla sijaitseva Tourujoen luontopolku, joka on yksi Cityspotting-kohteista.
Mikko Rinnevuoren taustalla Jyväskylän keskustan laidalla on Tourujoen luontopolku, yksi Cityspotting-kohteista. Yleensä ne ovat urbaaneja.

Rinnevuori on kokeillut tehdä kaupunkiseikkailuja Kanadaan ja Australiaan Suomesta käsin. Pilotit osoittivat, että seikkailujen tekeminen ei onnistu etänä. Tarinoiden tuottaminen edellyttää rautaista paikallistuntemusta ja läsnäoloa kohdekaupungissa. Siksi Ruotsin seikkailuista vastaavatkin paikalliset sisällöntuottajat.

Seikkailu vaikutti kuulemma mielenkiintoiselta, mutta sen ympäristössä majaili joukko krokotiileja.

– Lähetin Australian Adelaidesta tekemäni seikkailun kokeiltavaksi paikalliselle tuttavalleni. Kaveri kehui seikkailua mielenkiintoiseksi, mutta pyysi muuttamaan yhtä spottia. Kohteeseen ei nimittäin uskaltanut mennä, koska sen ympäristössä majaili joukko krokotiileja, Rinnevuori toteaa nauraen.

Näissä Suomen kaupungeissa pääsee seikkailemaan Cityspottingin kanssa:

•    Espoo
•    Helsinki
•    Hämeenlinna
•    Jyväskylä
•    Kouvola
•    Kuopio
•    Lahti
•    Lappeenranta
•    Oulu
•    Pori
•    Porvoo
•    Rauma
•    Rovaniemi
•    Saarijärvi
•    Salo
•    Tampere
•    Turku
•    Vantaa