Yrittäjä Ville Leino tietää, että yrityksen kasvattaminen vaatii riskinottoa ja rohkeutta. Tuorein osoitus siitä on Billebeinon oma kivijalkamyymälä. Kysyimme Leinolta, millainen on ollut hänen polkunsa ammattikiekkoilijasta Billebeino-yrittäjäksi.

Mistä lapsuudenkodin opeista on ollut hyötyä työelämässä?

– Isäni työskenteli luotsina ja merikapteenina, äitini opettajana. Vanhempani eivät olleet niitä, jotka huutelivat jääkiekkokaukalon laidalla. Ainoana lapsena totuin ratkaisemaan ja käymään asioita läpi yksin. Se on auttanut työelämässäkin.

Ensimmäinen kesätyöpaikkasi?

– Urheilujoukkueet tekevät Savonlinnassa Oopperajuhlille talkoita ja olinkin yläkouluiässä yhden kesän juhlilla avustamassa: Aidassa olin osana joukkokohtausta, Rigoletossa toinen vanginvartijoista, jotka veivät Rigolettea oikeuden eteen. Se oli jännä paikka.

Millainen olit koulussa?

– Keskityin aika lailla urheiluun ja jääkiekkoiluun, tein koulussa vain välttämättömimmän.

Miten työllistit itsesi aikuistuttuasi?

– Tosi pieni prosentti pystyy tekemään lätkästä uran. Vasta lukion loppuvaiheessa alkoi näyttää siltä, että saan mahdollisuuden jääkiekkoilijana. Vaikka olin taitava jääkiekkoilija, jolla oli hyvä pelisilmä, loppuvuodesta syntyneenä fyysiset ominaisuuteni kehittyivät myöhässä.  Ehkä siksi en mennyt nuorena kovin määrätietoisesti ammattilaisuraa kohti. Ensimmäinen liigaseurani oli Ilves, josta sain sen verran palkkaa, että tulin toimeen. Pelasin ammattilaisena viisitoista vuotta; Suomesta sain sopimuksen NHL:ään ja sen jälkeen pelasin vielä Euroopassa. 

Mikä innosti sinua lähtemään mukaan nykyiseen yrityskuvioon?

– Olin pelaajaurallani paljon loukkaantuneena, mikä oli masentavaa ja rankkaa. Maalaamisesta tuli minulle rauhoittavaa ajankulua. Toinen Billebeinon perustaja, Juhani Putkonen kyseli logosta, jota olin käyttänyt taulujeni signeerauksessa. Näimme molemmat siinä jotakin erityistä. Ensin painoimme Billebeino-signeerausta lippiksiin ja pipoihin, ja jaoimme niitä kavereille. Nimi tuli siitä, että aina kun sanoin Amerikassa etunimeni, kuulija kuuli sen Billenä. Pelasin yrityksen neljä ensimmäistä vuotta vielä kiekkoa. Kun lopetin 34-vuotiaana, hyppäsin suoraan tekemään tätä. Taloudellisesti minulla ei olisi ollut tarvetta tehdä mitään, mutta aika pian yritys työllisti minut jo täysin.

Oppi, jonka haluat jakaa?

– Jääkiekosta opin, että tarvitaan myös vähän ajoitusta ja tuuria. Jos sitä on edeltänyt tiukka työmäärä, tilaisuus on helpompi käyttää hyväkseen – olit kentällä tai sitten bisnesmaailmassa. Billebeinon alkuaikoina Instagram teki tuloaan. Meidän onni oli, että osasimme valjastaa sen hyvin käyttöön.

Ihminen, jolta olet oppinut eniten?

Jukka Jalonen osasi luoda ammattimaisen keskittyneen, mutta rennon ilmapiirin. Jos sillä sekunnin sadasosalla kun kentällä pitää tehdä ratkaisuja, alat miettimään, mitä valmentaja haluaisi sinun tekevän, olet peliin liian hidas – sen pitää tulla selkäytimestä. On päästävä flow-tilaan, ja siinä tukena on se kauhea määrä toistoja alla. Osaan antaa itsekin yrittäjänä vastuuta ja luottoa muille. Mikromanageeraus ei johda mihinkään.

Suurin riski, jonka olet ottanut?

– Billebeinossa on joka vuosi otettu riskiä, kun olemme kasvattaneet yritystä. Nyt avasimme ensimmäisen oman kivijalkamyymälän Helsinkiin. Rohkeus on yksi Billebeinon arvoista.

Miten saat tasapainon yrittäjyyden ja välillä?

– Tulen usein viikonlopuksi meidän kesäpaikkaan meren äärelle. Pari päivää luonnon läheisyydessä, saunoen ja meressä uiden, niin jaksaa taas viikon painaa.

Mikä pitää sinut liikkeessä?

– Päämäärät ja lopputuloksen näkeminen. Vaatebisneksessä eletään pitkällä tulevaisuudessa, nyt tehdään jo syksyä 2025. Muutokset ovat välillä älyttömän hitaita ennen kuin ne näkyvät asiakkaille. Siksi lopputuloksen näkeminen tuntuu itselle tärkeältä.

Billebeino-yrittäjä Ville Leino sovittaa peilin edessä päälleen ruskeaa Billebeinon collegetakkia.

Ville Leino, 40, on ammattilaisuransa lopettanut jääkiekkoilija ja Billebeino-merkin omistaja ja toimitusjohtaja. Asuu Helsingissä avopuolisonsa kanssa.