Tiesitkö, että eläketulosi alkavat karttua työsuhteessa jo 17-vuotiaana ja yrittäjänä 18-vuotiaana? Palkkatyöstä eläkekassaasi kilahtaa jokaisena työvuonna 1,5 prosenttia vuosiansioistasi. Vuotuinen yrittäjäeläkekertymä puolestaan riippuu yrittäjän ilmoittaman työtulon suuruudesta. 

Palkkatyön ja yritystulon lisäksi työeläkettä kerryttävät myös esimerkiksi tutkintoon johtaneet opinnot, äitiys- ja vanhempainrahakaudet sekä ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha.

Parikymppisellä on eläkeikään vielä rutkasti aikaa. Miksi työeläkkeen karttumisesta pitää huolehtia jo nuorena? Eläketurvakeskuksen ekonomisti Sanna Tenhusella on kysymykseen selkeä vastaus. 

– Työeläke on vakuutus, joka tuo turvaa koko vanhuuden tai työkyvyttömyyden ajan. Jos oma työura loppuu esimerkiksi työttömyyden tai työkyvyttömyyden vuoksi tavanomaista aikaisemmin, ensimmäisten työvuosien tuloilla on suuri vaikutus eläkkeen suuruuteen, Tenhunen kertoo.

Gallup: Paljonko sinulle on kertynyt työeläkettä?

OP Media kysyi kolmelta työelämäänsä aloittelevalta nuorelta aikuiselta näkemyksiä oman työeläkkeen karttumisesta. Nuoret vastasivat kolmeen kysymykseen: ensimmäiseen ennen työeläkeotteeseen tutustumista ja kahteen työeläkeotteeseen tutustumisen jälkeen.

Pilvi, 21 vuotta

1. Kuinka paljon veikkaisit sinulle kertyneen työeläkettä? 

Todella vaikea sanoa. Olen ollut töissä vasta noin puolitoista vuotta. Olisiko ehkä 60 euroa?

2. Kuinka paljon sinulle oli työeläkeotteen mukaan kertynyt eläkettä?

Työeläkettä on kertynyt 43,83 e/kk. Eläkelaskurin mukaan voisin päästä eläkkeelle aikaisintaan 68 vuoden ja 10 kuukauden iässä. Silloin saisin työeläkettä arvioilta 1017,92 e/kk ja arvio koko eläkeansioistani oli 1549,90 e/kk.

3. Mitä ajatuksia työeläkkeen karttuminen sinussa herättää? Opitko uutta? 

Se ei yllätä, että eläkettä on kertynyt toistaiseksi niin vähän, koska olen ollut niin vähän aikaa töissä. Se kuitenkin mietityttää, että eläke tulee arvion mukaan olemaan niin pieni. Sitä alkaa miettiä, miten vanhukset pystyvät elämään tuloillaan, kun pelkästään asumiskulut ovat niin suuret.

Aiemmin en ole osannut käydä tutustumassa työeläkeotteeseen. Nyt siis opin, miten työeläkeotetta pääsee katsomaan ja miten eläkettä vuosittain kertyy.

Akseli, 21 vuotta

1. Kuinka paljon veikkaisit sinulle kertyneen työeläkettä?

Luulen, että tähän asti eläkettä on kertynyt aika vähän, alle 10 euroa, jos yhtään.

2. Kuinka paljon sinulle oli työeläkeotteen mukaan kertynyt eläkettä? 

Eläkettä on kertynyt 2,68 €/kk ja arvion mukaan se tulee olemaan 1 180,54 €/kk. Tähän asti kertynyt summa on aika pieni, mutta toisaalta en odottanutkaan kovin suurta eläkettä. Arvioitu summa on taas mielestäni keskitasoa.

3. Mitä ajatuksia työeläkkeen karttuminen sinussa herättää? Opitko uutta? 

Työeläkeotteen tarkastelu toi perspektiiviä työelämään. Opiskelemaani tieteenalaa lukuun ottamatta en ole tarkemmin ajatellut työelämän tulevaisuutta, vaan ainoastaan tämän hetken tarpeita.

Eläkkeen ja siihen vaikuttavien tekijöiden näkeminen sai sisäistämään, että jo tässä vaiheessa pieni tulojen hankkiminen vaikuttaa nyt kaukaiselta tuntuvaan elämänvaiheeseen.

Sara, 19 vuotta

1. Kuinka paljon veikkaisit sinulle kertyneen työeläkettä? 

Olen ollut töissä pikaruokaravintolassa reilun vuoden ja ennen sitä kesätöissä lyhyemmissä pätkissä. Ehkä 500 euroa kuukaudessa?

2. Kuinka paljon sinulle oli työeläkeotteen mukaan kertynyt eläkettä? 

13 e/kk ja eläkkeelle jäädessäni se tulisi olemaan 651 e/kk. Jos jatkaisin töitä 70-vuotiaaksi, eläke olisi 700 e/kk. Ei se paljoa ole. Jos vuokra pitäisi maksaa ja olisi terveysongelmia, niin joutuisin varmaan Kelan asiakkaaksi. Toisaalta eläkkeellä ei ehkä kulu niin paljon rahaa matkusteluun ja muihin virikkeisiin kuin nuorempana.

3. Mitä ajatuksia työeläkkeen karttuminen sinussa herättää? Opitko uutta? 

En oikein ymmärtänyt, miten työeläke kertyy. Palkastani lähtee työeläkemaksua joka kuukausi 100−140 euroa, joten ajattelin, että itselle kertynyt eläke olisi suurempi.

Jos haluan elää ja kuluttaa eläkkeellä samalla tavalla kuin nyt, tarvitsen työn, josta saan parempaa palkkaa. Sitten kun sen saan, on kiva seurata, miten eläke muuttuu.

Lue työeläkeotteesi säännöllisesti

Oman eläkekertymän voi tarkastaa henkilökohtaisesta työeläkeotteesta. Sitä pääsee katsomaan oman työeläkevakuutusyhtiön verkkopalvelussa verkkopankkitunnuksilla tunnistautuneena.

Työeläkeotteessa tulisi olla mainittuna lyhyetkin kesä- ja osa-aikatyöt sekä niistä kertyneet eläkkeet.

Jos oma työeläkevakuutusyhtiö ei ole tiedossa, kirjautumisen voi tehdä Työeläke.fi-sivustolla. Kirjautumisen jälkeen sivusto ohjaa käyttäjän automaattisesti oikean työeläkevakuutusyhtiön palveluun.

– Työeläkeotteessa tulisi olla mainittuna lyhyetkin kesä- ja osa-aikatyöt sekä niistä kertyneet eläkkeet. Puutteista pitää ilmoittaa heti työnantajalle. Jos virhettä ei saa näin korjatuksi, asiasta voi olla yhteydessä omaan työeläkeyhtiöön, Tenhunen opastaa. 

Laskuri ennustaa tulevan työeläkkeen

Työuran alussa eläkekertymä on vielä pieni. Hätääntyä ei kuitenkaan tarvitse, sillä eläkettä on yleensä aikaa kasvattaa vuosikymmeniä. Palkkatasokin tavanomaisesti nousee, kun työkokemus karttuu ja työtehtävien vaativuus lisääntyy. Kohoava palkka nostaa myös vuotuista eläkekertymää. 

Tenhunen muistuttaa, että eläkekertymään tehdään myös vuosittain ansiotason ja hintojen nousuun sidottuja indeksikorotuksia. Pieniksi jääviä työeläkekertymiä niin ikään kompensoidaan kansan- ja takuueläkkeellä.

– Työeläkevakuutusyhtiön sivuilla olevalla eläkearviolaskurilla voi laskea ennusteen omasta työeläke- ja kansaneläketulosta. Työeläke.fi-sivuston laskureilla taas voi vertailla, miten työeläke muuttuu erilaisilla tulotasoilla.

Ilmarisen työeläkeasiakas – tarkista työeläkeotteesi näppärästi OP-Mobiilista

Ilmarisen työeläkeasiakkaalle oman työeläkekertymän tarkastaminen on nyt erityisen helppoa. Kirjaudut vain OP-Mobiiliin ja valitset etusivulta kohdan ”Tilit ja kortit”. Selaa sivun loppuun ja klikkaa ”työeläkeote”.