Miten lapselle voisi opettaa rahan arvoa? Monen asiantuntijan mukaan hyvä tapa on antaa lapselle viikkorahaa, jolloin lapsi voi opetella rahankäyttöä ja oman talouden suunnittelua.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan pienellekin lapselle kannattaa puhua rahasta. Parhaiten se onnistuu konkreettisten esimerkkien ja leikin varjolla.

Alle kouluikäiselle voi opettaa kolikoiden ja seteleiden tunnistamista. Kouluiässä lapsi oppii laskemaan, päättelemään ja tunnistamaan numeroita, ja hän voi tehdä pieniä itsenäisiä ostoksia, jolloin voi olla sopiva aika aloittaa säännöllisen viikkorahan antaminen. Viikkoraha on myös hyvä keino säästämiseen: lapsen kanssa voi sopia, että jos hän haluaa vaikkapa uuden tabletin tai polkupyörän, siihen säästetään viikkorahasta. Samalla voi oppia, että kaikkea ei tarvitse saada heti, vaan menoja joutuu priorisoimaan.

Viikkoraha voi olla myös vastikkeellista: kun lapsi tekee vaikkapa jonkun kotityön, hän voi saada siitä muutaman euron. Samalla lapsi motivoituu uuden tavaran hankintaan ja oppii ymmärtämään sen arvon.

Kahdesta viiteen euroa viikossa

OP Ryhmän Facebook-kyselyssä vastaajien mielipiteet sopivasta viikkorahan määrästä vaihtelivat.

Antin mielestä 5-vuotiaalle sopiva summa on viisi euroa viikossa.

"Sitten, kun (jos) alkaa kotityöt maistumaan, niin tulee lisää”, Antti kommentoi, ja lisää, että lapsi on säästänyt kuusi viikkoa legopakettia varten.

"Opetellaan kärsivällisyyttä.”

Christina haluaa aloittaa viikkorahan antamisen pienistä summista.

"Sitten, kun aletaan antamaan niin kaksi euroa per viikko. Aina voi nostaa iän karttuessa, jos halutaan, mutta jos annettaisiin iso summa, niin aina vaikeampi vaan nostaa ja nostaa.”

Aki kommentoi, että viikkorahaan voi sisältyä esimerkiksi karkkipäivän karkit, jotka lapsi voi ostaa kauppareissun yhteydessä.

"Oppii samalla rahan arvoa, kun ynnäilee, paljonko käytettävissä on ja paljonko joku haluttu asia maksaa. Säästyneistä voi sitten ostaa vaikka sellaisia ekstraleluja, mitä on mieli tehnyt. Vitonen on aika pieni raha loppuunsa.”

"Raha ansaittava työllä tai askareilla"

Karin mukaan sopiva summa viikkorahaa riippuu lapsen iästä.

"Kotitöitä vastaan on hyvä antaa, Sitten suurentaa summaa, niin lapsi oppii ymmärtämään, että ei ilmaista rahaa ole olemassa.”

Moni kyselyyn vastannut oli sitä mieltä, että viikkorahaa vastaan on tehtävä hommia.

Marjan 13-vuotias poika saa 50 euroa kuussa.

"Siihen sisältyy kotitöitä ja kaikkea pikku hommaa, mitä äiti sattuu keksimään.”

"Meillä kaikki raha on ansaittava työllä tai askareilla. Silloin sitä oppii arvostamaan”, Jari kommentoi.

Mari maksaa 11-vuotiaalle viikkorahat kerran kuussa.

"Kuun lopussa 20€, ja summa pienenee, jos sovitut kotityöt ei maistu tai koulutyö tökkii.”

Kaikki vanhemmat eivät silti halua maksaa lapselle kotitöistä.

"Ei kotitöistä kuulu maksaa, äiti ja isäkin tekee ne vaan siksi, että ne täytyy tehdä! Kotityöt jaetaan iän ja taitojen mukaan. Tarpeelliset hankinnat tehdään. Viikkorahaa annetaan, jos on varaa”, Päivi toteaa.

Lukijoiden kommentit on poimittu OP:n Facebook-kyselystä.

Lue myös:

Kerro ainakin nämä asiat lapsellesi rahasta