Miten lapselle voisi opettaa rahan arvoa? Monen asiantuntijan mukaan hyvä tapa on antaa lapselle viikkorahaa, jolloin lapsi voi opetella rahankäyttöä ja oman talouden suunnittelua.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan pienellekin lapselle kannattaa puhua rahasta. Parhaiten se onnistuu konkreettisten esimerkkien ja leikin varjolla.

Alle kouluikäiselle voi opettaa kolikoiden ja seteleiden tunnistamista. Kouluiässä lapsi oppii laskemaan, päättelemään ja tunnistamaan numeroita, ja hän voi tehdä pieniä itsenäisiä ostoksia, jolloin voi olla sopiva aika aloittaa säännöllisen viikkorahan antaminen.

Viikkoraha on myös hyvä keino säästämiseen: lapsen kanssa voi sopia, että jos hän haluaa vaikkapa uuden tabletin tai polkupyörän, siihen säästetään viikkorahasta. Samalla voi oppia, että kaikkea ei tarvitse saada heti, vaan menoja joutuu priorisoimaan.

Viikkoraha voi olla myös vastikkeellista: kun lapsi tekee vaikkapa jonkun kotityön, hän voi saada siitä muutaman euron. Samalla lapsi motivoituu uuden tavaran hankintaan ja oppii ymmärtämään sen arvon.

Valtaosa suomalaisista kokee keskimäärin 9 euron olevan sopiva summa 10-vuotiaan viikkorahaksi, osoittaa OP:n kyselytutkimus. Miehet antaisivat viikkorahaksi hieman suuremman summan kuin naiset.

Kyselyssä valtaosa valitsi sopivaksi viikkorahaksi jonkin alle 10 euroa olevan haarukan, ja yli 10 euron menevät summat olivat vähemmistön mieleen.

Viikkorahalla tarkoitettiin kyselytutkimuksessa käyttöön, ei säästöön menevää rahaa. Lisäksi yhä useammat säästävät ja sijoittavat lapselleen.

Alaikäisille tehdyt osakeostot ovat tänä vuonna olleet selvässä kasvussa viime vuoteen verrattuna ja myös kuukausisäästäminen rahastoihin on suosittua. 40 euroa on keskiarvosumma, jolla OP:n asiakkaat sijoittavat rahastoihin alaikäisille kuukausisäästösopimusten kautta.  

”Lisää tulee, kun kotityöt maistuvat”

OP Ryhmän Facebookissa käytiin monivivahteista keskustelua viikkorahan suuruudesta ja vastikkeellisuudesta.

Antin mielestä 5-vuotiaalle sopiva summa on viisi euroa viikossa.

"Sitten, kun (jos) alkaa kotityöt maistumaan, niin tulee lisää”, Antti kommentoi, ja lisää, että lapsi on säästänyt kuusi viikkoa legopakettia varten.

"Opetellaan kärsivällisyyttä.”

Christina haluaa aloittaa viikkorahan antamisen pienistä summista.

"Sitten, kun aletaan antamaan niin kaksi euroa per viikko. Aina voi nostaa iän karttuessa, jos halutaan, mutta jos annettaisiin iso summa, niin aina vaikeampi vaan nostaa ja nostaa.”

Siihen sisältyy kaikkea pikku hommaa, mitä äiti keksii.

Aki kommentoi, että viikkorahaan voi sisältyä esimerkiksi karkkipäivän karkit, jotka lapsi voi ostaa kauppareissun yhteydessä.

"Oppii samalla rahan arvoa, kun ynnäilee, paljonko käytettävissä on ja paljonko joku haluttu asia maksaa. Säästyneistä voi sitten ostaa vaikka sellaisia ekstraleluja, mitä on mieli tehnyt. Vitonen on aika pieni raha loppuunsa.”

"Raha ansaittava työllä tai askareilla"

Karin mukaan sopiva summa viikkorahaa riippuu lapsen iästä.

"Kotitöitä vastaan on hyvä antaa, Sitten suurentaa summaa, niin lapsi oppii ymmärtämään, että ei ilmaista rahaa ole olemassa.”

Moni kyselyyn vastannut oli sitä mieltä, että viikkorahaa vastaan on tehtävä hommia.

Marjan 13-vuotias poika saa 50 euroa kuussa.

"Siihen sisältyy kotitöitä ja kaikkea pikku hommaa, mitä äiti sattuu keksimään.”

"Meillä kaikki raha on ansaittava työllä tai askareilla. Silloin sitä oppii arvostamaan”, Jari kommentoi.

Mari maksaa 11-vuotiaalle viikkorahat kerran kuussa.

"Kuun lopussa 20€, ja summa pienenee, jos sovitut kotityöt ei maistu tai koulutyö tökkii.”

Kaikki vanhemmat eivät silti halua maksaa lapselle kotitöistä.

"Ei kotitöistä kuulu maksaa, äiti ja isäkin tekee ne vaan siksi, että ne täytyy tehdä! Kotityöt jaetaan iän ja taitojen mukaan. Tarpeelliset hankinnat tehdään. Viikkorahaa annetaan, jos on varaa”, Päivi toteaa.

OP Ryhmän huhtikuussa 2024 toteutettuun kyselyyn vastasi internetpaneelissa 3533 yli 16-vuotiasta suomalaista. Lukijoiden kommentit on poimittu OP:n Facebook-sivulta.

Juttu julkaistiin alun perin 10.9.2020. Artikkelia on päivitetty OP Ryhmän kyselyn tuloksilla 3.9.2024.