Minkä ikäiselle lapselle voi alkaa puhua rahasta?

Ihan tarkkaa ikää on mahdotonta antaa. Lapset kehittyvät yksilöllisesti tässäkin asiassa. Ikä on sopiva esimerkiksi silloin, kun lapsi alkaa kaupassa ymmärtää, että lelujen tai makeisten ostaminen maksaa. Silloin on hyvä aika ryhtyä avaamaan hänelle, mitä raha tarkoittaa. Lasta ei pidä kuitenkaan huolestuttaa perheen rahahuolilla.

Millä rahaan tutustuminen onnistuu parhaiten?

Viikkoraha on hyvä tapa tutustuttaa lapsi rahan maailmaan positiivisella tavalla. Jos lapsi saa vaikka kolme euroa viikkorahaa perjantaina ja käyttää sen saman tien, on vanhempien hyvä pitää kiinni viikkorahapäivästä. Näin lapsi oppii sääntelemään rahan käyttöään jatkossa paremmin.

Miten lasta voi kannustaa säästämiseen?

Säästöpossu on perinteinen mutta edelleen toimiva tapa. Jos viikkoraha on kolme euroa ja lelu maksaa 15 euroa, lapsi oppii nopeasti ymmärtämään, että hankintaa varten pitää säästää. Toimintaan tulee tavoitteellisuutta. Tavaroiden hankkiminen ja arvostaminen tuntuu ajan myötä myös arvokkaammalta, kun niiden eteen joutuu vähän ponnistelemaan.

Miten pitää toimia, jos lapsi saa lahjaksi rahaa?

Lapsella saattaa itsellään olla toiveita, mihin hän sitä haluaisi käyttää. Silloin voi kertoa, että on järkevää säästää osa rahoista tulevia isompia hankintoja varten, eikä tuhlata rahoja heti. Lahjarahat voi tallettaa tilille tai useampaan säästöpossuun eri tarkoituksia varten. Lisäksi varojen sijoittaminen on hyvä vaihtoehto. Senkin voi kertoa, että kaikkea ei ole mahdollista eikä järkeväkään hankkia rajallisen rahamäärän ja maailman kantokyvynkään kannalta.

Milloin on aika siirtyä kuukausirahaan?

Teini-ikäiselle on hyvä maksaa kuukausirahaa. Silloin hän oppii hallitsemaan rahankäyttöään vähän pidemmällä aikavälillä.

Miten kannattaa puhua erilaisista tavoista käyttää rahaa?

Kolikoista ja seteleistä on helpoin aloittaa. Fyysisestä rahasta lapsi saa kouriin tuntuvan käsityksen, millaista raha on. Nykyään raha liikkuu pääosin digitaalisessa muodossa. OP Ryhmän 10–17-vuotiaat lapset ja nuoret voivat käyttää OP Junioria. Se on ilmainen mobiilisovellus, joka opettaa vastuullista rahankäyttöä.

OP Juniorin saa käyttöönsä, kun lapselle on avattu OP:n tili ja siihen on liitetty Visa Electron -kortti. OP Juniorista lapsi näkee puhelimensa avulla tilinsä saldon ja maksu- ja ostotapahtumat. Se myös antaa ennusteen, miten saldo kehittyy nykyisellä rahankäytöllä, eli miten pitkään rahat riittävät.

Milloin lapsille voi kertoa sijoittamisesta?

Alakoulun loppuluokilla ja yläkoulussa voi alkaa avata sijoittamisen käsitettä. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän on mahdollisuus kartuttaa varallisuuttaan. Jos säästää 10 euroa kuukaudessa osakerahastoon, jonka keskimääräinen tuotto on 6,1 prosenttia, on kymmenen vuoden päästä koossa 1641 euroa.

Lapsen kanssa on hyvä keskustella ja antaa hänen jopa osaltaan vaikuttaa omien varojensa sijoittamiseen. Silloin lapsi kiinnostuu talouden tapahtumista ja sijoittamisesta sekä sitoutuu valintoihinsa.

Haastateltavana oli OP Ryhmän henkilöasiakkaiden myynnin johtamisen Business Lead Katja Taponen.

Kuuntele Rahapuhetta-podcastia!

Rahapuhetta-podcast käsittelee talouden teemoja yksi kerrallaan ja helposti ymmärrettävästi. Asiantuntijavieraiden kanssa selvitetään, mitä raha-asioissa kannattaa ottaa huomioon ja miten oman talouden saa hallintaan. Puhutaan avoimesti, sillä taloustaidot kuuluvat meistä jokaiselle.