Teininkin on mahdollista laittaa ansaitut kesätyörahat poikimaan. Rahastoihin säästäminen ja osakesijoittaminen on nimittäin mahdollista aloittaa jo alaikäisenä.

OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin johtaja Joakim Reinius kertoo yhä nuorempien olevan kiinnostuneita sijoittamisesta. Usein mielenkiinto asiaan tulee vanhempien esimerkin myötä, mutta on myös nuoria, jotka ovat itse innostuneet asiasta.  

– Vielä tämä ei ole yleistä, mutta samoin kuin yleinen kiinnostus sijoittamista kohtaan, on tämäkin kasvanut, hän sanoo.

Kesätyösäästöt tuottamaan

Muutamia reunaehtoja kuitenkin on. Sijoittaa saa 15-vuotta täytettyään. Alaikäinen saa lähtökohtaisesti sijoittaa itse ansaitsemiaan rahoja, joita on karttunut vaikkapa kesätöistä.  

Valitessaan sijoitustuotteita tulee muistaa, että alaikäinen ei saa ostaa monimutkaisia sijoitustuotteita eikä ETA-alueen ulkopuolisia arvopapereita. Jos niihin haluaa sijoittaa, vaatii se maistraatin luvan.

OP:lla alaikäinen pääsee sijoittamaan, kun hänen huoltajansa ovat täyttäneet OP-verkkopalvelun kautta lomakkeen, jossa he antavat luvan. Samalla avataan verkkopalvelu, mikäli nuorella ei sellaista vielä ole.  

Kun huoltajat ovat hyväksyneet sähköisessä allekirjoituspalvelussa kaikki dokumentit, nuori voi hakea tunnukset pankista ja aloittaa sijoittamisen OP-mobiilin kautta. 

Alkuun pääsee rahastoilla

Reinius suosittelee sijoittavalle nuorelle samaa kuin muillekin aloitteleville sijoittajille.

– Helpoin tapa on aloittaa rahastoilla. Se ei vaadi suuria summia, kymmenilläkin euroilla voi aloittaa. Yhdellä sijoituksella saa laajasti hajautetun sijoitussalkun. Kuten aikuisillakin, rahastovalinnat riippuvat säästöajasta ja omasta riskinsietokyvystä. 

Nuorilla sijoitusaika on useimmiten pitkä, vähintään viisi vuotta. Jos nuori ymmärtää ja kestää osakemarkkinoiden riskit, kannattaa sijoittaa osakerahastoihin, koska niissä on korkein tuotto-odotus.

– Suosittuja rahastoja nuorten keskuudessa ovat muun muassa indeksi-, vastuulliset ja muut osakerahastot, Reinius kertoo.

Jos nuori on kiinnostunut suorasta osakesijoittamisesta, mutta siitä ei ole osaamista, kannattaa keskustella OP:n asiantuntijan kanssa, joka auttaa alkuun.

Vanhemman tuki tarpeen

Reinius muistuttaa, että vanhemman kannattaa käydä nuoren kanssa sijoittamisen perusidea läpi ja osallistua lapsen sijoitusten hoitoon.

– Sijoittamisen luonne tulee ymmärtää. Sijoittamista tehdään lähtökohtaisesti pitkällä aikajänteellä ja sijoitusten arvo voi laskea huomattavastikin.

Vanhemman kannattaa neuvoa ja tukea sijoittamisesta kiinnostunutta nuorta, koska säästämiseen on hyvä ryhtyä mahdollisimman varhain.

– Mitä aikaisemmin säästämisen ja sijoittamisen aloittaa sen parempi, koska silloin pääsee hyötymään enemmän korkoa korolle -ilmiöstä, Reinius sanoo.  

Säästämisen ja sijoittamisen voit aloittaa milloin tahansa. Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Lue, miten pääset alkuun.

Lue myös:

Miten vaurastua, jos sijoittaminen kuulostaa vaikealta?

Voinko sijoittaa, vaikka en tienaa paljoa?