Sijoittaminen kiinnostaa yhä useampaa. Aloittaminen voi kuitenkin tuntua vaikealta – vaihtoehtoja kun riittää.

– Ensimmäisenä kannattaa kysyä itseltään, mitä sijoittamisella tavoittelee: onko säästämisellä tietty lyhytaikaisempi tavoite vai yleisesti vaurastuminen pitkällä aikajänteellä, asiantuntija Joakim Reinius OP:lta sanoo.

Muita tärkeitä kysymyksiä ovat riski ja vaivannäkö. Kuinka suuren riskin on valmis ottamaan? Miten aktiivisesti haluaa seurata omia sijoituksiaan ja sijoitusmarkkinaa?

– Kun näihin tietää vastaukset, voi alkaa selvittää itselleen sopivimpia vaihtoehtoja.

Kun helppous viehättää

Rahastosijoittaminen on hyvä vaihtoehto aloittelijalle ja helppoutta arvostavalle. Rahastoa hoitaa salkunhoitaja, joka sijoittaa varat hajautetusti kymmeniin eri sijoituskohteisiin. Toinen iso plussa on se, että sijoittaminen onnistuu pienilläkin summilla. Rahastosijoittaminen sopii loistavasti esimerkiksi kuukausisäästäjälle.

– On hyvä ymmärtää mihin on sijoittamassa, mutta sen lisäksi ei välttämättä tarvitse tehdä mitään muuta, sillä ammattilainen hoitaa kaiken. Voi ostaa ja unohtaa.

Erilaisia rahastoja on tarjolla valtava määrä. On korko-, yhdistelmä- ja osakerahastoja sekä esimerkiksi asuntoihin ja metsään sijoittavia rahastoja. Perustuotteilla on helppo lähteä liikkeelle, mutta joillekin laaja valikoima voi olla myös haaste.

Rahastot mahdollistavat myös helpon ja valmiiksi hajautetun tavan sijoittaa Suomen markkinan ulkopuolelle.

– Suoran osakesijoittamisen nimeen vannovat eivät välttämättä pidä rahastoissa siitä, ettei rahaston omistaja saa samaa omistamisen tunnetta. Lisäksi rahastojen kustannukset ovat useimmiten korkeammat kuin osakesijoittamisessa.

Osakkeilla selkeyttä ja osinkoja

Suoraan osakekauppaan tarvitaan hieman enemmän tietämystä ja vaivannäköä kuin rahastosijoittamiseen. Rahastoissa hajauttaminen hoidetaan automaattisesti, mutta osakesijoittajan pitää osata hajauttaa itse.

– Salkussa pitäisi olla vähintään viisi, mutta mielellään lähemmäs kymmenen eri yhtiötä. Huomio kannattaa kiinnittää myös siihen, että yhtiöitä on eri toimialoilta.

Osakesijoittaminen vaatii myös hieman enemmän pääomaa kuin rahastot. Muutaman kympin kuukausisäästöllä ei pääse nopeasti hommaan kiinni. Toisaalta suora osakekauppa on usein kustannustehokkain tapa sijoittaa.

– Uuden omistaja-asiakasetumme myötä omistaja-asiakkaamme saavat arvo-osuustilin maksutta, joten kaupankäynnin kustannukset ovat ainoat, jotka lankeavat sijoittajalle.

Yhtiövalinnat vaativat opettelua ja selvittelyä. Aina voi lähteä liikkeelle suhteellisen helpoista valinnoista, eli suurista ja perinteisistä yhtiöistä. Moni kuitenkin haluaa käyttää enemmän aikaa itselleen sopivien ja kiinnostavien sijoituskohteiden löytämiseen.

– Kannattaa selvittää ainakin se, millaista tulosta yhtiö tekee, millaiset yhtiön ja sen toimialan kasvunäkymät ovat, mikä yhtiön velkarakenne on ja miten yhtiötä arvostetaan.

Valikoimaa on valtavasti. Suomalaisten 130 pörssiyhtiön lisäksi osakkeita pystyy nykyisin ostamaan Euroopasta ja Yhdysvalloista helposti ja kustannustehokkaasti.

– Uuden omistaja-asiakasetumme myötä myös ulkomaisten osakkeiden säilyttäminen on maksutonta.

Osakerahastojen ja osakkeiden tuotto-odotukset ovat suurin piirtein samat, mutta pörssiyhtiöt maksavat osakeomistajilleen osinkoa. Se on monelle osakesäästäjälle tärkeä asia. Osingot tuovat tunnetta omistamisesta, mutta toisaalta tuovat hieman lisävaivaa, kun ne pitää sijoittaa uudelleen.

– On hyvä muistaa se perusasia, että tärkeintä on aloittaa – riippumatta siitä, tekeekö sen rahastoilla vai osakkeilla.

Lue myös: 

Sijoittamisen Q&A – vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin 

Osakkeiden top 10 – Nämä ovat kestomenestyjiä

Voinko sijoittaa, vaikka en tienaa paljoa?

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi‍. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito Oy. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. 

Juttu on julkaistu 15.6.2021 ja sitä on päivitetty 7.11.2023 lisäämällä linkkejä.