Kevät on perinteisesti osinkojen maksun aikaa. Osinkotuloja on ropissut sijoittajien tileille myös tänä keväänä, vaikka monen pörssiyhtiön kurssikäyrä on saattanut kyntää viimeiset 12 kuukautta reippaastikin miinuksella.

Ei siis ihme, että entistä useampi piensijoittaja on alkanut salkkunsa sulaessa kiinnittää aiempaa enemmän huomiota myös yritysten osingonmaksukykyyn ja -strategiaan. OP Ryhmän seniorianalyytikko Henri Parkkisen mukaan osingot ovat tärkeä osa osakesijoittamisen kokonaistuottoa ja tervetullut tulonlähde etenkin heikomman kurssikehityksen keskellä.

– Esimerkiksi Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden osinkotuotto on ollut keskimäärin neljä prosenttia vuodessa, Parkkinen arvioi.

Samalla hän tähdentää, että sijoituskohteesta kannattaa selvittää osingonmaksukyvyn lisäksi myös vakavaraisuus sekä liiketoiminnan kestävyys ja kannattavuus. Ne kulkevat useimmissa tapauksissa käsi kädessä, vaikka osinkoja voidaan maksaa myös tappiollisina vuosina.

Mietitkö, mihin voisit sijoittaa kertyneet osingot? Katso päivittyvät osake- ja ETF -ideat. 

– Osinko on osakkeenomistajille yleensä kerran vuodessa maksettava korvaus yrityksen toiminnan rahoittamisesta ja riskinkannosta. Yritykset pyrkivät pitämään siitä kiinni pääsääntöisesti ja mahdollisuuksien mukaan myös heikompina vuosina, Parkkinen toteaa.

Vakavaraisella yrityksellä on myös jakovaraa

Käytännössä osingossa on kyse jakovarasta, joka kertyy yrityksen liiketoiminnan tuloksesta. Yritys voi käyttää kassavirtaansa investointeihin, velkojen maksuun, summan voi jättää pankkitilille tai jakaa sen osinkoina osakkeenomistajille.

Osingonmaksukyky määräytyy pitkälti yrityksen toimintahistorian ja liiketoiminnan vakiintumisen myötä. Mitä pidempi ja vakaampi tämä historia on, sitä enemmän on yleensä myös jakovaraa.

– Nuoremmilla ja vielä kasvavilla yhtiöillä eurot menevät osinkojen sijasta omaan kasvun rahoittamiseen. Eikä hiljattain listautumisen kautta kerätyn rahan jakamisessa osinkona takaisin sijoittajille olisi muutenkaan järkeä, Parkkinen toteaa.

Vuosi toisensa jälkeen hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä on perinteisesti pidetty varsin vakaina ja turvallisina sijoituskohteina. Kurssinousut eivät välttämättä ole rakettimaisia, mutta vaisumpaa vauhtia ovat paikanneet kohtuulliset osinkotuotot.

Osinkoeurot voi käyttää kuten parhaaksi näkee. Pitkäjänteinen sijoittaja todennäköisesti sijoittaa ne uudelleen, jolloin pääsee nauttimaan myös korkoa korolle -ilmiöstä.

Antelias osinko lisää kiinnostusta ja nostaa arvoa

Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet myös Helsingin pörssissä melkoista myllerrystä, mutta silti osa yhtiöistä pitänyt silti pintansa. Joukosta löytyy monia hyviä osingonmaksajia.

– Jos aloitteleva piensijoittaja valikoi pörssilistalta salkkuunsa sopivasti hajauttaen kymmenen hyvää osingonmaksajaa, niin ei valinnoissa todennäköisesti kovin pahasti pieleen mene, Parkkinen arvioi.

Osinkoja jakaville yrityksille avokätisestä osinkopolitiikasta on lähinnä se hyöty, että yhtiön osake on sijoittajien silmissä entistä kiinnostavampi ja sitouttavampi. Se taas nostaa osakkeen hintaa ja pörssikurssia.

Samaa maalia voi tavoitella myös omien osakkeiden ostoilla. Parkkisen mukaan tulos voi kuitenkin olla Suomen kaltaisilla pienillä markkinoilla päinvastainen. Omia osakkeita ostetaankin lähinnä oman henkilöstön sitouttamiseen.

– Meillä muutaman ison omistajan omistusosuus voi nousta helposti niin suureksi, että omien osakkeiden takaisinosto voi vähentää huomattavastikin osakkeen likviditeettiä. Likviditeetin madaltuminen voi puolestaan vähentää osakkeen kiinnostavuutta, Parkkinen muistuttaa.

Juttelimme myös videolla tämän vuoden osinkokeväästä OP:n salkunhoitaja Teemu Salosen ja seniorianalyytikko Henri Parkkisen kanssa. Katso alla olevalta videolta, mitä osinkokevääseen kuuluu ja miltä osinkokausi Suomessa näyttää.

Hyvä tapa pysyä perillä osinkojen maksusta omistamiensa yhtiöiden osalta ovat tähän tarkoitukseen suunnitellut osinkokalenterit. Esimerkiksi OP:n asiakkaita varten koostettu kalenteri‍‍ (vaatii kirjautumisen op.fi-palveluun) päivittyy sitä mukaa, kun yhtiöt ilmoittavat tietoja.

Lue lisää:

Kevät on osinkojen aikaa: sijoittajan kannalta tärkeät päivämäärät, verotuksen käytännöt ja hyvät osinkojen maksajat

Miten ongelmapankkien tilanne heijastuu markkinoille? Päivittyvä seuranta sijoittajille

Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.