Usein koetaan, että sijoittaminen on vain rikkaille. Näin se ei ole. Valtaosa aloittaa sijoittamisen nollista, ilman valmiita säästöjä. Siksi sijoittaminen sopii jokaiselle kukkarolle ja sen voi aloittaa pienellä summalla.

OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin päällikkö Joakim Reinius vastaa sijoittamisesta usein kysyttyihin kysymyksiin. 

Menetänkö rahat, jos sijoitan ne?

Rahojen menettämisen pelkoa voi hallita purkamalla sitä osiin. Mitä oikeastaan pelkään? Millaista riskiä olen valmis sietämään? Haluanko paljon tuottoa isommalla riskillä nopeasti vai maltillista tuottoa hitaasti?  Yleensä kun säästöaika on pitkä, säästöt eivät ole niin alttiita arvojen heilahteluille.

Jos varojen menettäminen pelottaa, niin kannattaa muistaa muutama sääntö. Kun säästät kuukausittain, niin et laita kaikkia varoja tuottamaan samanaikaisesti. Tällä poistat sijoituksen ajoitukseen liittyvää riskiä.

Hajauta useampaan kohteeseen. Rahastossa se hoituu automaattisesti, osakkeiden osalta se pitää muistaa hoitaa itse. Aseta sijoittamisen tähtäin riittävän kauas, vaikka 5 - 10 vuoden päähän. Matkan varrella sijoitusten arvo voi vaihdella, mutta useimmiten lopuksi olet saanut tuottoa varoillesi.

Tuntuu siltä, että sijoittaminen kuuluu rikkaille. Voinko sijoittaa, vaikka en tienaa paljoa?

Mielikuva sijoittamisesta on aivan väärä. Jotta voisi aloittaa sijoittamisen, ei tarvitse olla valmiiksi varakas. Valtaosa aloittaa sijoittamisen nollista, ilman valmiita säästöjä. Moni suomalainen sanoo, ettei voi sijoittaa, koska kaikki rahat menevät elämiseen. Kuitenkin sijoittamisen aloittamiseen riittää, jos on laittaa rahaa sivuun edes viisi tai kymmenen euroa kuussa.

Kannattaako sijoittaminen, jos minulla on asuntolainaa?

Vaikka sinulla olisi asuntolainaa, voit hyvin aloittaa sijoittamisen. Jos laitat osan rahoista asuntolainan lyhennykseen ja edes pienen osan rahastoon, kokonaisvarallisuutesi kasvaa nopeammin kuin jos lyhentäisit vain asuntolainaa.

Miksi sijoittaisin, koska rahat ovat jo turvassa pankkitililläni?

Turvallisuuden tuntu on osin virheellinen, sillä inflaatio syö rahan arvoa hiljalleen. Rahojaan voi varjella inflaatiolta sijoittamalla ne: vaikka rahaston arvo muuttuisi, et ole silti menettänyt mitään niin kauan, kuin säästöt vielä ovat rahastossa.

Haluan tuottoa rahoilleni, mutta en tiedä uskallanko ottaa riskejä. Mitä tehdä?

Kun aloittaa sijoittamisen, on hyvä selvittää, miten paljon riskejä uskaltaa ottaa. OP:n asiantuntijat auttavat sinua hahmottamaan, mikä sijoitustyyli on juuri sinulle sopiva. Sijoittajaprofiili auttaa sinua hahmottamaan oman taloudellisen tilanteesi sekä tavoitteesi säästäjänä tai sijoittajana.

Kuulin, että tuttuni sijoitti erääseen yhtiöön ja sai paljon voittoa. Voisinko tehdä samalla tavalla? Mistä sijoitusvinkkejä saa?

Kavereiden antamat vinkit ja neuvot voivat perustua täysin mututuntumaan, ja voivat sopia paremmin edistyneemmälle sijoittajalle. Usein sijoittajat kertovat toisilleen lähinnä onnistumisista, eivät epäonnistumisista. Pankin asiantuntijoiden neuvoihin voi luottaa, he miettivät aina asiakkaan omaa sijoitustyyliä.

Epäilyttääkö sijoittamisen aloittaminen vielä? Usein helpottaa, kun kysyy asioita suoraan joltakulta ihmiseltä. Voit kysyä lisää esimerkiksi OP:n asiakaspalvelusta tai voit varata ajan sijoitusneuvojalle.

Lue myös:

Elämyshakuinen riskinottaja vai varovainen jännittäjä? Selvitä, millainen sijoittaja olet

Sijoittajan vinkit vuodelle 2021

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!