Vuosi 2021 on sijoitusmarkkinoilla palautumisen vuosi. Rokoteuutisten myötä on otettu ensiaskelia normaaliin arkeen, mutta matkaa riittää.

– Rokote vapauttaa talouden kahleet. Kun tähän yhdistetään ennennäkemätön rahapoliittinen ja etenkin finanssipoliittinen elvytys sekä patoutuneet kulutus- ja investointitarpeet, näyttää hyvin todennäköiseltä, että talous palaa varsin nopeasti vanhalle kasvu-uralle, OP:n sijoitusjohtaja Erkko Ryynänen sanoo.

Ryynänen arvioi, että erityisesti riskillisten omaisuuserien, kuten osakkeiden, tuotot tulevat olemaan vähintäänkin kelvollisia, jopa hyviä.

Ensi vuoden osakemarkkinoilla näemme 10 prosentin tuottopotentiaalin. Vaikka markkinat ovat toipuneet voimakkaasti, on vielä monia laajoja sektoreita, jotka eivät ole kuivilla. Esimerkiksi matkailuun ja liikkumiseen liittyviin toimialoihin sisältyy paljon nousuvaraa.

Ryynänen neuvookin sijoittajaa pitämään katseen aina 5–10 vuotta horisontissa.

– En usko, että sijoittajan kannattaa hirveästi seurata päivittäistä hälinää. Markkinat hinnoittelevat nopeasti kaiken uuden informaation, eikä sen perässä ole yleensä järkevää rynnätä.

Sijoittajan vinkit vuodelle 2021

Sijoita osakkeisiin

Pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa edelleen sijoittaa hajautetusti osakkeisiin, joiden pitkän aikavälin tuotto-odotus on selvästi korkeampi kuin korkosijoitusten. Nyt onkin hyvä hetki painottaa juuri niitä markkinoita, jotka vaikuttavat kiinnostavilta ottaen huomioon sen, että koronan myötä hintasuhteet ovat menneet paikoin outoon asentoon.

Keskuspankit ovat sitoutuneet vahvasti siihen, etteivät ne aio nostaa korkoja, vaan antavat inflaation purskahtaa. Osakesijoittajan kannalta tämä on hyvä asia, sillä osakkeet ovat reaalinen omaisuusluokka, joka hyötyy maltillisesta inflaation kiihtymisestä. Toki kääntöpuolena on liian voimakkaan inflaation riski.

Täydennä reaaliomaisuuserillä

Jos inflaatio lähtee kovaan nousuun, tulee osakemarkkinoille painetta. Siksi sijoitussalkkua kannattaa täydentää reaaliomaisuuserillä, kuten kiinteistöillä, metsillä ja infrastruktuurilla. Reaaliomaisuuden arvo säilyy hyvin, vaikka inflaatio voimistuisi.

Arvo-osakkeita vai teknologiaosakkeita?

Arvo-osakkeet ja teknologiaosakkeet ovat eriytyneet viime vuosina voimakkaasti. Kehitys on kärjistynyt entisestään, sillä pandemian aikana teknologiayhtiöit ovat tahkonneet valtavia tuottoja. Niin sanottuja koronavoittajia ei kuitenkaan kannata jahdata, sillä kaikkien menestys ei ole pysyvää.

Sijoittajan kannattaa punnita trendikkäiden teknologiaosakkeiden sijasta myös yhtiöitä ja osakkeita, joihin ei liity voimakasta kasvuelementtiä.

– Tylsä ja epämuodikas yhtiö on tuottava sijoituskohde, jos hinta on oikea. Lisäksi sillä on aina toiminnallaan mahdollisuus kääntää liiketoiminta kasvuun, Ryynänen sanoo.

Vaihtoehtoiset sijoitukset listattujen rinnalle

Vaihtoehtoisten sijoitusten osuus on kasvanut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, koska pankkien ja osakemarkkinoiden sääntely on kiristynyt. Potentiaalisia sijoituskohteita on entistä enemmän tarjolla listattujen yhtiöiden ulkopuolella.

Yksi vaihtoehtoisen sijoitusten iso teema on ilmastonmuutos. Energianmurros ja ilmastokestävä infrastruktuuri edellyttävät valtavia investointeja. Sijoittajalle tämä on suuri mahdollisuus.

Lue myös:

Sijoittaja, kiinnitä huomio näihin vuodenvaihteessa

Viisi keinoa välttyä sijoitushuijaukselta