Yhtä jännittää sijoittaminen itsessään, toista kurssien heilahtelut eivät hetkauta. Olemme sijoittajina erilaisia. Löydätkö alla olevista kuvauksista itseäsi kuvaavan sijoittajapersoonan?

1. Varovainen jännittäjä saa kurssien heilahtelusta sydämentykytyksiä

Hänelle jokalauantainen lottoarvonta on kutkuttava hetki, ja yöunet kärsivät pienistäkin muutoksista sijoitusmarkkinoilla. Jännittäjälle jo sijoittaminen itsessään ilman suuria riskejä on riittävän hurjaa puuhaa. Hän tekee pieniä, varovaisia sijotuksia ja seuraa niiden kehitystä herkeämättä.

Varovainen jännittäjä on usein sijoitustaipaleensa hiljattain aloittanut henkilö, jolle osakekurssien sielunelämä ei ole vielä tuttua. Muutama onnistunut sijoituskokemus voi tuoda itsevarmuutta, ja jännittäjästä voi kehittyä esimerkiksi harkitseva tuumailija tai jopa rohkea riskinottaja.

Sijoittamisen ei tarvitse aiheuttaa rytmihäiriöitä, vaan sitä voi ajatella hauskana pelinä. Jännitys lievittyy esimerkiksi erottamalla arjen käyttövaroista tietty summa, joka on tarkoitettu vain sijoittamiseen, jolloin sen mahdollinen menettäminen tarkoita vararikkoa.

2. Suurpiirteinen riskinottaja sijoittaa pelottomattomasti

Riskejä ottava elämyshakuinen sijoittaja hyppää mielellään syvään päätyyn ja hakee jännitystä pörssikurssien heilahteluista. Hän toimii joko pitkälti intuition varassa tai sitten hänellä voi olla pohjalla sijoitussuunnitelma, joka joustaa tarpeeksi mehukkaan tilaisuuden tullen. Riskinottajalla on lyhyt sijoitushorisontti, ja hän hakee suuria tuottoja nopeasti esimerkiksi riskipitoisilta osakemarkkinoilta.

Joskus hätäisyys voi kostautua esimerkiksi varallisuuden menetyksinä, kun lyhytnäköinen sijoittaja myy osakkeensa pois heti käyrien käännyttyä alaspäin. Tällöin olisi hyvä laittaa jäitä hattuun ja nukkua vähintään yön yli, sillä suhdannevaihtelujen yli on päästy aina ennenkin.

3. Harkitseva tuumailija ei hätäile sijoituspäätöksissään

Harkitseva sijoittaja on riskinottajan vastakohta. Hän ei jahtaa äkkirikastumista, vaan punnitsee jokaisen sijoituksen huolella eri kulmista. Häntä motivoi esimerkiksi halu turvata oma tai jälkikasvun hyvinvointi. Sijoittaminen tuo talouteen pelivaraa, jottei tulevaisuudessa tarvitse elää pelkän palkkatulon ja eläkkeen varassa. Tuumailijan sijoitushorisontti on pitkä, ja hänen todennäköiset sijoituskohteensa ovat pidemmällä aikavälillä tuottavat rahastot.

Harkitseva sijoittaja saattaa kuitenkin joskus aikailla päätöksen tekemistä liikaa, jolloin parhaat sijoitushetket saattavat mennä sivu suun. Silloin tällöin epävarmempaan kohteeseen sijoitettu pieni summa voi yllättää positiivisesti.

4. Sosiaalinen trendisijoittaja toimii muiden neuvojen mukaan

Trendisijoittaja kyselee ja keskustelee sijoitusnäkymistä mielellään toisten kanssa ja tekee lopulta sijoituspäätökset yhdistelemällä eri lähteistä haalimiaan tietoja. Hän vierailee sijoitustapahtumissa ja seuraa aktiivisesti sosiaalisen median kanavia, joista hakee sijoitusvinkkejä. Usein sosiaalinen sijoittaja päätyy sijoittamaan hajautetusti erilaisiin kohteisiin. Hänelle sijoittaminen on hauskaa älyllistä voimistelua, jota on mukava tehdä yhdessä muiden kanssa.

Tiedon laaja haravointi on hyvä tapa kartuttaa ymmärrystä ja parhaimmillaan löytää jopa piilotettuja sijoitustimantteja. Sosiaalisen sijoittajan on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että myös toiset ovat erehtyväisiä ja että välillä kannattaa tehdä päätöksiä oman ajattelun perusteella.

5. Omaehtoinen numeronikkari on jatkuvasti tilanteen tasalla

Toisin kuin sosiaalinen trendisijoittaja, numeronikkari tekee sijoituspäätökset itsenäisesti tarkasti valittuihin sijoituskohteisiin. Hän lukee talousuutisia päivittäin ja on ajan tasalla pörssin heilahteluista. Hän on laatinut itselleen tarkat lyhyen ja pitkän horisontin sijoitussuunnitelmat, joita hän päivittää tarvittaessa markkinoiden murroskohdissa.

Numeronikkari on valmis ottamaan riskiä, kunhan tuotto-odotus on riittävä. Hän sijoittaa valikoiden arvo-osakkeisiin, kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin tai yksittäisiin kasvuosakkeisiin.

Itsenäinen numeronikkari on taipuvainen perfektionismiin ja ottaa joskus liiankin henkilökohtaisesti, ellei hänen sijoitusstrategiansa kannakaan odotettua hedelmää. Näissä tilanteissa ei kannata heittää pyyhettä kehään, vaan löysätä hetkeksi hikinauhaa ja pohtia rauhassa uutta suunnitelmaa.

Selvitä sijoittajaprofiilisi op.fi:ssä.