Moni miettii, pitäisikö aloittaa osakesijoittaminen tai säästäminen rahastoihin. Mikä olisi järkevää? Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua vaikealta varsinkin, jos siitä ei ole vielä kokemusta.

– Asiaan, joka tuntuu epäselvältä, ei ymmärrettävästi ole helppo ryhtyä, sanoo OP Henkivakuutuksen asiantuntijapäällikkö Juhana Pylvänäinen.

Rahastot ovat helppo tapa säästää

Jos rahojaan pitää ainoastaan tilillä, inflaatio syö niitä hiljalleen. Pitkäaikaissäästämisen tarkoitus on siis saada rahat tuottamaan. Helppo tapa säästää ovat rahastot.

Rahastosäästäminen tarkoittaa sitä, että hankkii esimerkiksi kuukausittain rahasto-osuuksia. Rahastoissa tavallinen säästäjä pääsee hyötymään salkunhoitajien osaamisesta. He hoitavat säästäjien varoja, ja sijoittavat niitä esimerkiksi osakkeisin, korkosijoituksiin tai raaka-aineisiin. Sijoitusrahastojen valintaa ei tarvitse tehdä yksin, vaan kukin asiakas saa pankin asiantuntijalta henkilökohtaisen suosituksen sopivista rahastoista.

Rahastojen etu on, että sen varat sijoitetaan hajautetusti, yleensä kymmeniin sellaisiin osakkeisiin ja velkakirjoihin, joista on perusteltua odottaa tuottoja. Hajautus vähentää riskiä siksi, että se pienentää yksittäisten epäonnistuneiden sijoitusten vaikutusta tuottoon kokonaisuudessaan.

Vakuutussäästämisellä lisää joustavuutta säästämiseen

Vakuutussäästäminen on säästämisen muoto kuten rahastosäästäminen tai osakesäästäminen. Kun rahastosäästämisessä säästämisen muoto on rahasto ja osakesäästämisessä osakkeet, vakuutussäästämisessä säästäminen tehdään sijoitusvakuutus sijoitusvakuutuksen kautta.  Siinä kuukausittaisen säästösumman voi ohjata samalla kertaa useampiin eri rahastoihin. Sijoitusvakuutuksen sisällä voi halutessaan siirtää varoja rahastosta toiseen, esimerkiksi OP-mobiilissa.

Vakuutussäästämisessä sijoituskohteiden vaihtamisen voi tehdä maksutta, eikä vaihdon yhteydessä myöskään peritä veroja. 

– Omanlainen säästäminen on siis helppoa, jos säästötaipaleesi varrella kiinnostut vaikkapa vastuullisista rahastoista tai jostakin muusta ajankohtaisesta rahastosta, Pylvänäinen sanoo.

Sijoitusvakuutuksessa omaa osaamista ei oikeastaan tarvitse enempää kuin sen, että tietää, milloin tarvitset varoja ja paljonko sietää arvonvaihtelua.

– Jos esimerkiksi suunnittelet pitäväsi sapattivuoden muutaman vuoden päästä, voit siirtää säästöt vähäriskisempään rahastoon suojaan markkinoiden heilahteluilta. Vastaavasti jos tuntuu, että haluatkin sijoituksillesi enemmän tuottoa, voit siirtää säästösi korkeariskisempiin rahastoihin, Pylvänäinen kertoo. 

Aina on sopiva hetki aloittaa säästäminen

Pylvänäisen mukaan pitkäaikaissäästämisen aloittamista ei kannata liikaa epäröidä. Sijoitusmarkkinoilla on joka päivä optimistisia ja pessimistisiä näkemyksiä. Muutenhan kauppaa ei käytäisi.

Saattaa tuntua nurinkuriselta, mutta kurssilasku heti rahastosäästämisen alussa on itse asiassa hyväkin asia: saat heti alkuun samalla rahalla enemmän rahasto-osuuksia, joiden arvon voi kuitenkin odottaa pitkällä aikavälillä olevan nykytasoja korkeammalla.

Joka tapauksessa sijoittaminen kannattaa aloittaa nyt eikä 20 vuoden päästä. Syynä tähän on korkoa korolle -ilmiö, joka pääsee toimimaan sitä paremmin, mitä kauemmin säästää.

Ajatellaan, että haluat saada 150 000 euron säästöt siihen mennessä, kun täytät 69 vuotta. Jos aloitat 30-vuotiaana, niin sinun tarvitsee laittaa kulutuksestasi sivuun 40 000 euroa, jotta saat 150 000 euroa kasaan. Jos aloitat 50-vuotiaana, sinun täytyy laittaa yhteensä 80 000 euroa sivuun saadaksesi säästettyä saman summan.

– Eläkeaikaa varten säästäminen on yksi esimerkki, mutta sama periaate pätee kaikkeen säästämiseen, Pylvänäinen sanoo.

Vakuutussäästäminen on joustava tapa aloittaa säästäminen ja sijoittaminen. Se on sijoitusmuoto, jossa voit toimia hyvinkin aktiivisesti, olla täysin passiivinen tai vuoroin kumpaa vain. Lue lisää.

Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä osuuspankit toimivat. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.