Jos olet saanut kesätöitä, on fiksua säästää osa palkasta omilleen muuttoa varten. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, jotta muutto omaan kotiin onnistuisi?

Säästä rahaa takuuvuokraan ja muuttokuluihin

Omaan kotiin muuttaminen vaatii säästöjä ensimmäisen kuun vuokraan, takuuvuokraan ja muuttokuluihin. Niiden lisäksi täytyy rahoittaa asuntoon tulevia hankintoja sekä varautua juokseviin kuluihin.

– On tärkeää laskea, paljonko omillaan asuessa on kuukausittain tuloja ja menoja, hankeasiantuntija Katri Pellikka Marttaliitosta kertoo.

Rahaan liittyvät taidot ovat samanlaisia kuin muutkin taidot, ne pitää opetella ja niitä pitää harjoitella.

– Muutto on iso paukku, mutta se on kertaluonteinen kulu. Talouden tulee pysyä tasapainossa myös muuton jälkeen.

Jos ehdit säästää muuttoa varten useasta palkasta ja parina kesänä, on säästäminen tietysti helpompaa.

– Jo yhdessä kesässä ehtii kerryttää ihan hyvän alkupotin, Pellikka huomauttaa.

Voit myös pyytää kodin tavaroita tai rahaa esimerkiksi valmistujaislahjaksi.

Paljonko omilleen muuttoa varten tulee säästää?

Omilleen muuttoon tarvittava summa riippuu tilanteesta. Siihen vaikuttaa esimerkiksi se, minne ja miten muuttaa, sekä se, onko takuuvuokraa ja paljonko vuokra on.

Opiskelijoille tarkoitettujen asuntojen vuokrat ja takuuvuokrat ovat yleensä kohtuullisia, mutta yksityiseltä vuokratessa niistä voi kertyä iso summa.

Varaudu ainakin näihin menoihin:

  • Takuuvuokran ja ensimmäisen vuokran maksamiseen
  • Muuttoon – saatko kaverit pizzapalkalla avuksi, lainaatko pakettiautoa vai maksatko muuttopalvelusta?
  • Sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksujen maksamiseen
  • Huonekalujen ja taloustarvikkeiden hankintaan – saatko näitä jostain, ostatko kierrätettynä tai uutena?
  • Arjen kuluihin, kuten ruokaan, ja yllättäviin menoihin
  • Varaa rahaa myös huvituksiin

Laske aina kulut oman tilanteesi mukaan. Jos vuokra ja takuuvuokra eivät ole korkeita, muuttopalvelua ei tarvitse, ja kalusteita ja tarvikkeita saa käytettynä, voi omilleen muutosta selvitä 2 000 eurolla. 3 000–4 000 euroa riittää usein jo kaikkiin mainittuihin kuluihin, ja puskuria tulevan varallekin ehkä jää. Mieti, onko mahdollista säästää myös tulevia vuokria varten.

Miten riittävän summan saa säästöön?

Kesätyön saatuasi tarkista, paljonko palkkasi ja veroprosenttisi ovat. Saatko palkan päälle lisiä tai vaikuttaako siihen vuorojen määrä? Näin tiedät, paljonko rahaa tilillesi on tulossa.

Laske, paljonko pakollisiin menoihin kuluu kuukaudessa. Haluat ehkä varata rahaa myös hauskanpitoon, kuten festareihin tai reissuihin. Jos tässä kohdin näyttää siltä, että kaikki mikä tulee, myös menee, mieti mistä voit tinkiä. Menetkö festareille vain päiväksi tai jätätkö yhden reissun väliin?

Jo yhdessä kesässä ehtii kerryttää alkupotin omilleen muuttoa varten.

Vertaa laskelmiasi tilanteestasi ja aikataulustasi riippuvaan säästötavoitteeseen. Ehditkö säästää tarpeeksi yhdessä kesässä? Voitko säästää pari sataa vai jopa tuhat euroa per palkka? Aikataulu ja säästösummat riippuvat aina tilanteestasi.

Miten motivoitua säästämään?

Tavoite motivoi säästämään. Pellikan mukaan säästäminen voi olla osa nautintoa tavoitteen saavuttamisesta.

– Säästötavoite on hyvä visualisoida jotenkin. Tee vaikka säästöpolku jääkaapin oveen ja väritä siitä ruutuja tavoitteen edetessä.

Ajattele säästämistä mahdollisuutena valita, mihin rahasi käytät. Mieti, mihin et ainakaan halua kuluttaa. Kärsivällisyys on tarpeen:

 – Ostoimpulsseja voi tulla monta kertaa päivässä, mutta niille ei tarvitse antaa periksi, Pellikka neuvoo.

Mieti rahankäyttöäsi rehellisesti. Onko säästäminen helppoa, vai koetko kiusausta tuhlata? Jos rahat karkaavat käsistä, voit avata säästötilin. Mitä vaikeampi rahoihin on päästä käsiksi, sitä hankalampi niitä on käyttää.

Miten oppia rahataitoja?

Rahaan liittyvät taidot ovat samanlaisia kuin muutkin taidot, ne pitää opetella ja niitä pitää harjoitella.

Raha-asioiden hoitoa voi opetella itsenäisesti, mutta on parempi, jos niitä voi käydä läpi luotettavan aikuisen kanssa. Vanhempien kanssa voi tutkia palkkakuittia ja opetella laskujen maksua. Kotona voi keskustella myös siitä, osallistutko kesätyörahoillasi perheen kuluihin.

Kun säästämisestä keskustelee vanhempien tai kavereiden kanssa, voi heiltä saada tukea tavoitteen saavuttamiseen. Jos kaverit tietävät säästötavoitteestasi, on helpompi ehdottaa edullista tai ilmaista tekemistä.

Netistä löytyy paljon tietoa ja apua raha-asioiden hoitoon ja budjetointiin. Hyviä tietolähteitä ovat esimerkiksi Martat ja Takuusäätiö. Penno-sivustolla voit seurata omaa rahankäyttöäsi.

Tärkeimmät opit säästämiseen:

  • Rahataidot eivät ole ominaisuuksia vaan taitoja
  • Tiedä tulosi ja menosi
  • Erota pakolliset ja vapaaehtoiset menot – näin löydät säästämisen paikat
  • Opettele kärsivällisyyttä – jokaiselle halulle ei tarvitse antaa periksi
  • Säästäminen on aina halvempaa kuin lainan ottaminen

OP:n valikoimassa on vaihtoehtoja säästämiseen. Esimerkiksi sähköisen OP Säästölipas -palvelun avulla voi kerryttää pienillä summilla itselleen pottia muuttokassaan. Talouden tasapaino -palvelu auttaa hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja on. Palveluiden käyttö on maksutonta.

Lue myös:

Kuinka paljon eläminen maksaa?

Tili tyhjänä, luottokorttivelka tapissa eikä kaveri maksa velkojaan? Näin selätät 3 yleistä pulmaa