Kesän alussa juhlitaan tuoreita ylioppilaita, ammattiin valmistuvia ja muita koulutuksensa päätökseen saavia. Moni pohtii, mikä olisi mieluinen ja tarpeellinen lahja valmistuvalle. Me päätimme kysyä asiaa nuorilta itseltään.

Lohjalainen Eveliina Sohlman on urakoinut ensin kevään ylioppilaskirjoituksissa ja sitten yliopiston pääsykokeissa. Raha on vuodesta toiseen valmistuvien toivotuin lahja, ja se tulisi myös itsenäistä elämäänsä aloittelevalle Sohlmanille tarpeeseen.

– Lahjaraha menisi ehdottomasti säästöön. Toivon, että pääsisin ensi vuonna opiskelemaan ja olisi hyvä olla hieman pesämunaa sitä varten, hän kuvailee.

Käteistä mieluummin 18-vuotias Sohlman toivoisi saavansa lahjarahan tilisiirtona. Käteistä hän käyttää melko harvoin.

Sopiva lahjasumma riippuu Sohlmanin mielestä ennen kaikkea antajan taloudellisesta tilanteesta ja siitä, kuinka läheinen hän on juhlakalun kanssa.

– Itse ajattelisin ehkä niin, että lähisukulainen antaisi hieman enemmän. Mutta yleisesti ottaen noin 50 euroa olisi mielestäni hyvä summa.

Rahat tiettyyn kohteeseen tai sijoituksiin

24-vuotias Siiri Valkama on viittä vaille valmis kauppatieteiden maisteri, ja valmistujaisjuhlat ovat jo suunnitteilla. Hänen kaveripiirissään on melko yleistä, että myös yliopistosta valmistumisen kunniaksi järjestetään juhlat.

Myös Valkama ottaisi lahjaksi mielellään lisäyksiä rahakassaansa. Lahjoitusten käyttökohde on jo mielessä.

– Olen haaveillut pidemmästä ulkomaanmatkasta mutta opiskelijana ei ole ollut sellaiseen varaa. Olisi hauska, jos vieraat voisivat kartuttaa reissukassaani. Heillekin olisi varmaan mukavaa tietää, mihin kohteeseen rahat menevät.

Myös osakkeet tai rahastot olisivat Valkamalle erittäin mieluisa lahja.

– Olen jo pitkään miettinyt sijoittamista, mutta tiukalla budjetilla on ollut vaikea päästä alkuun. Tässä kohtaa elämää lahjana saadut sijoitukset olisivat todella hyvä juttu, ja madaltaisivat kynnystä myös muulle sijoittamiselle.

Ei turhalle tavaralle

Valkaman mielestä myös arvokkaampi, arkea helpottava hankinta tai elämys olisi hyvä valmistujaislahja.

– Keräsimme esimerkiksi hiljattain porukalla kolehdin niin, että saimme ystävälle valmistujaislahjaksi maistelumenun hienoon ravintolaan. Harva opiskelija itse raaskisi käyttää sellaiseen rahaa.

Sohlmanin kaveripiirissä myös perinteiset astiastot ovat pitäneet pintansa lahjatoiveissa.

– Olen itsekin toivonut tiettyä astiastoa, jonka keräämisen olen jo aloittanut.

Yhtä mieltä Valkama ja Sohlman ovat siitä, että turhan tai hyvin henkilökohtaisen tavaran ostaminen lahjaksi ei kannata.

– Esimerkiksi koruissa pitäisi tietää tosi tarkasti sen ihmisen maku ja tyyli, Valkama huomauttaa.

Rahaa voi antaa lahjaksi monella tavalla – poimi tästä parhaat ideat

1. Siirrä rahaa suoraan tilille – myös ilman tilinumeroa

Voit siirtää rahaa tilisiirrolla, jos lahjansaajan tilinumero on tiedossasi. Tilinumeroa kannattaa kysyä rohkeasti, jos et tiedä sitä.

Rahalahjan voi antaa myös pelkän puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa Siirto-maksulla. Viestikenttään voi kirjoittaa onnittelut lahjan saajalle. Siirtoon ei tarvita saajan pankki- tai tilitietoja ja raha on perillä tilillä heti. Huomioithan, että lahjansaajalla tulee olla Siirto-maksut käytössä.

2. Osakelahja vaatii hieman suunnittelua

Osakelahja kannattaa valita lahjansaajan kiinnostuksenkohteiden mukaan. Lahjansaajalla tulee olla arvo-osuustili, joilla osakkeita säilytetään. Lahjanantaja ostaa osakkeen omiin nimiinsä ja lahjoittaa sen lahjansaajan arvo-osuustilille. Tätä varten tehdään lahjanantajan ja lahjansaajan tai alaikäisen lahjansaajan edunvalvojan välille lahjakirja.

Osakkeen ostaminen toisen nimiin ei ole mahdollista, joten aivan yllätyslahjaksi osake ei sovi.

3. Rahastot ovat joustava vaihtoehto

Rahaston voi antaa lahjaksi niin, että siirtää lahjoitettavan summan esimerkiksi tilisiirrolla ja merkitsee viestiin rahan olevan rahastosijoitusta varten. Huoltajat tai alaikäinen itse voivat valita sopivan rahaston ja tehdä rahastomerkinnän op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa.

4. Onko sankarilla jo oma ASP-tili?

Hyvä lahjavaihtoehto on myös talletus lahjansaajan ASP-tilille. Se auttaa kerryttämään säästöjä tulevaa asunnonhankintaa varten.

5. Omistaja-asiakkuus on arvokas lahja

Osuuspankin omistaja-asiakkuus on lahja, joka tuo lukuisia etuja ja ilahduttaa pitkään. Voit siirtää tarvittavan summan lahjansaajan tilille ja kirjoittaa siirron viestikenttään rahan olevan omistaja-asiakkuutta varten.

Raha on yksi toivotuimmista lahjoista. Voit lahjoittaa rahaa erilaisin tavoin. Lue lisää rahalahjoista.

Lue myös:

Älä osta uutta: lahjavinkit valmistuvalle

Rahaa ja sijoituksia valmistujaislahjaksi – 7 vinkkiä

Nämä ylioppilaslahjat jäivät mieleen – kahdeksan tarinaa

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 23.5.2019. Sitä on päivitetty 24.5.2021.