Nuoret ovat yhä tietoisempia vastuullisesta kuluttamisesta. Esimerkiksi Ylen viime joulun alla tekemässä kyselyssä 78 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että lahja voi olla käytetty. Käytetty lahja voi hyvin olla jopa ostotavaraa mieleisempi, kun lahjansaaja tietää, että sen miettimiseen on käytetty aikaa ja vaivaa.

Lasiesineet ja astiat kestävät aikaa 

Kotimainen, laadukas lasi- tai posliiniesine kestää aikaa ja käyttöä. Monella on jäänyt astioita kaapin perälle liki käyttämättöminä, joten esimerkiksi nettikirppiksiltä saattaa tehdä hyviä löytöjä. Nuori voi kerätä tiettyä sarjaa tai tarvita ensimmäiseen kotiinsa vaikkapa aterimet. Tai kerääkö hän vaikkapa muumimukeja? Lasitaidetta ja maljakoita löytää hyvin myös nettikirppiksiltä.

Alkuperäisen pakkauksen puuttuessa paketoi lahja kauniisti esimerkiksi  pahvilaatikosta ja tapetinjämästä.

Kirja on kaunis muisto 

Muutama vuosikymmen sitten nuoret ylioppilaat saivat lahjaksi erilaisia elämänviisauden kirjoja. Tällainen, tai jokin muu kaunis kirja, voi olla hauska lahja, jonka voi löytää pikkurahalla antikvariaatista.

Monet antikvariaatit toimivat nykyään netissä, joten välttämättä ei tarvitse lähteä koluamaan kotikaupungin divareita läpikotaisin.

Korut, joilla on tarina

Korut eivät mene käytössä miksikään. On hyvä varmistua ensin, käyttääkö nuori ylipäätään koruja. Tuoreessa muistissa on aika, kun Kalevala-koruja kannettiin joka valmistujaiskotiin, riippumatta siitä, olivatko ne mieluisia ensinkään.

Kaikkein rakkain lahja nuorelle voi olla vanhemman tai isovanhemman koru, jolla on tarina.

Marttojen vinkki hopeakorun ekologiseen kiillotukseen: vuoraa vuoka alumiinifoliolla, lisää korut ja kourallinen ruokasuolaa. Kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna korujen kylpeä hetki.

Sijoitus vastuulliseen rahastoon on sijoitus tulevaisuuteen

Jos mietit vastuullista lahjaa, jolla voi olla iso merkitys myös nuoren tulevaisuudelle, anna lahjaksi rahaa vastuulliseen sijoittamiseen.

Käytännössä rahastolahjoituksen teko on helppoa: annat lahjansaajalle lahjoitettavan summan esimerkiksi tilisiirrolla ja merkitset viestiin rahan olevan rahastosijoitusta varten. Huoltajat tai lahjan saaja itse voi valita sopivan rahaston ja tehdä rahastomerkinnän op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa.

Osakelahjaa varten saajalla tulee olla arvo-osuustili tai osakesäästötili, jolla osakkeita säilytetään. Osakelahjan antaminen käy samoin kuin rahastolahjan: Siirrät lahjansaajalla haluamasi rahasumman, jolla hän ostaa itse osakkeita arvo-osuustilille tai osakesäästötilille. Voit myös lahjoittaa omistamiasi osakkeita lahjansaajan arvo-osuustilille lahjakirjalla.

Innosta nuorta sijoittamaan samaan rahastoon pieni kuukausittainen summa jatkossa. Korkoa korolle -ilmiö tekee nuoren kohdalla tehtävänsä, ja lisäksi nuori pääsee helposti sijoittamisessa alkuun.

Tee se itse

Itse kunnostettu huonekalu nuoren ensikotiin, tai jonkin muun oman taidon, kuten ompelun tai maalaamisen käyttö lahjassa on enemmän kuin suotavaa. 

Antaisitko aineettoman lahjan? 

Aineeton lahja on aina hyvä valinta. Nuori ilahtuu varmasti himoitsemastaan festari- tai interrail-lipusta. Entä, jos opettaisit nuorelle uuden taidon, kuten vaikkapa sijoittamiseen perehtymisen, kitaransoiton alkeet tai hyvän CV:n tekemisen? Tällainen aineeton taitolahja jää varmasti nuorelle mieleen.

Raha tai kukat kelpaavat aina

Jos et keksi saajalleen sopivaa esinettä, josta tämä varmasti ilahtuisi, anna mieluummin rahaa kuin hätäisesti ostettu tavara.

Kukat ovat myös varma valinta. Kukka voi olla leikkokukan sijaan myös pitkäkestoisempi kasvi, kuten kaunis huonekasvi tai pionin juurakko, joka muistuttaa lahjan saajaa pitkään antajastaan.

Muistathan, että lahjan on tarkoitus ilahduttaa ja miellyttää ensisijaisesti saajaansa – ei antajaansa. Osta siis aina harkiten!

Raha on vuodesta toiseen toivoituin lahja. Vaihtoehtoja rahalahjoiksi löytyy nykyään monia, minkä ansiosta voit siirtyä setelilahjoista entistä modernimpiin tapoihin lahjoittaa rahaa. Lue lisää.

Lue myös:

Mitä valmistuvalle nuorelle lahjaksi? Vältä käteistä ja turhaa tavaraa

Nämä ylioppilaslahjat jäivät mieleen – kahdeksan tarinaa

Jarkko säästi kummitytölleen 30 euroa kuussa 14 vuoden ajan: ”Se on raha, jota ei ole osannut edes kaivata”