Voit myös kuunnella tämän artikkelin. Klikkaa tästä!

Kotimainen taidelasi säilyttää hyvin arvonsa. Erityisesti tunnetut nimet Kaj Franckista Tapio Wirkkalaan, Timo Sarpanevaan ja Oiva Toikkaan liikkuvat liukkaasti huutokaupoissa ja kirpputoreilla. Näiden ikonisten muotoilijoiden esineet tunnistaa moni sellainenkin, jolle design ei muuten ole kovin tuttua. Esimerkiksi Wirkkalan Kantarelli- ja Franckin Prisma-maljakko löytävät aina ostajansa.

– Kotimainen design on sijoitus. Suosituimmat esineet eivät varmasti ainakaan pudota arvoaan, muistuttaa Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen.

Juuri nyt ikonisten muotoilijoiden tuotteiden rinnalla nousussa on Nanny Stillin tuotanto. Siekkinen kertoo, että Stillin suunnittelemien lasiesineiden hinnat ovat tuplaantuneet lyhyessä ajassa.

– Rustiikkisten bohosisustusten aikakausi on päättymässä, ja kirkkaat värit ovat tulossa muotiin. Nanny Still kiinnostaa, sillä hänen tuotannostaan löytyy värikkäitä, erikoisia ja hauskoja esineitä, Siekkinen tietää.

Siekkinen kehuu Stilliä monipuoliseksi muotoilijaksi.

– Hänen tuotannostaan löytyy kaikenlaista käyttöastioista taide-esineisiin. Erityisen suosittuja huutokaupoissa ovat olleet Stillin lasipullot ja korkeat kaatimet, joista sisustajat kokoavat värikkäitä asetelmia.  

Suosittuja ovat niin ikään esimerkiksi Saara Hopean Pantteri-maljakot, Oiva Toikan linnut ja Flora-sarja, Kaj Franckin värikkäät juomalasit ja taidelasi-esineet sekä Helena Tynellin aurinkopullot.

Arkinen kuppi olikin kymmenien tuhansien arvoinen

Ylitarjontaa sen sijaan on nyt kirkkaasta lasista. Ulkomaalaiset, nimettömät lasiesineet eivät nekään juuri käy kaupaksi.

– Nyt haetaan erikoisempaa, uniikkia tuotantoa.

Halutuimmilla esineillä on myös nykyaikainen käyttötarkoitus. Ennen vanhaan tehtiin suurempia astiastoja, joissa oli omat lasit jokaiselle juomalle, kuten liköörille ja snapseille. Sellaisia ei Siekkisen mukaan enää juuri käytetä ja niitä on vaikeampi saada myytyä.

– Puhumattakaan pienistä mokkakupeista. Isoille malleille on nyt paremmin kysyntää, kuten teekupeille ja suuremmille punaviini- ja kuohuviinilaseille.

Mitä sitten, jos omasta tai vaikka menehtyneen läheisen kotoa löytyy esineitä, joita ei itse halua säilyttää?

– Pahin virhe on se, että alkaa itse karsia ja siivota esineitä pois. Mitättömän näköisellä esineellä voi olla valtavan suuri rahallinen arvo. Kerran myimme erään seniorihenkilön arkisena avainkulhona käyttämän taidelasiesineen 20 000 eurolla. Tällaisia tapauksia sattuu tasaisin väliajoin.

Myyntiaikeissa Siekkinen kehottaa kutsumaan paikalle puolueettoman ammattilaisen.

– Kaikenlaisia ilmoituksia on, mutta millään könttäsummalla ei kannata myydä. Huutokaupassa vapaat markkinat määrittelevät hinnan, ja voi olla varma, että saa oikean hinnan myymistään tavaroista.

Lue myös:

Elisa tietää, mitä etsiä kirppareilta – bongasi kerran merkkilaukun alle eurolla

Tyhjennätkö kuolinpesää? Nämä tavarat eivät mene kaupaksi