Se vinkki oli kullanarvoinen. Jarkko Heinonen oli kyllästynyt stressaantumaan kummityttönsä Iina Forsbergin merkkipäivien alla. Tyttö oli vasta vuoden ikäinen, mutta synttäri-, joulu- ja nimipäivälahjojen hankkiminen oli jo ehtinyt tuottaa harmaita hiuksia.

– Ystäväni sitten vinkkasi, että hän hoiti oman sukulaislapsensa muistamiset niin, että siirsi joka kuukausi pienen määrän rahaa säästöön lapsen nimiin perustamalleen tilille, Jarkko muistelee.

– Idea oli nerokas. Kysyin ensin Iinan vanhempien mielipidettä ja sitten aloin tuumasta toimeen.

Nyt kummityttö Iina on jo 16-vuotias lukiolainen.

Jarkko, 56, on tallettanut Iinan nimiin 30 euroa joka kuukausi 14 vuoden ajan. Säästöjä on siis kertynyt hieman yli 5 000 euroa.

– Pottia on kerrytetty OP:n kautta maltillisen riskin rahastoon, jossa se on kasvanut mukavasti korkoa. Nykyinen markkina-arvo on noin 8 000 euroa.

Onko lapsesi tulevaisuus turvattu? Turvaa tulevaisuutta taloudellisesti aloittamalla säästäminen alkaen 10 eurolla kuussa. Tutustu lapselle rahastosäästämiseen.

Näkemiset harvassa, kiitos koronan

Jarkko on Iinan äidin isoveli, eli Iinan eno. Jarkko muistaa hämärästi hetken, jolloin hänen siskonsa kertoi odottavansa vauvaa ja pyysi isoveljeään esikoisensa kummiksi.

– Mietin ensin sitä, että jos Iinan vanhemmille olisi tapahtunut jotain, kasvatusvastuu olisi siirtynyt minulle. Olisiko minulla rahkeita toimia isähahmona?

Jarkko vastasi kuitenkin myöntyvästi kummikutsuun, eikä ole katunut päätöstään hetkeäkään.

– Olen saanut seurata Iinan kasvua pienestä vauvasta nuoreksi daamiksi. Se on ollut hienoa.

Jarkko asuu kumppaninsa kanssa Helsingissä, Iina taas perheensä kanssa Hyvinkäällä. Viime vuosina parivaljakko on nähnyt toisiaan harvakseltaan. Korona on verottanut tapaamisia entisestään.

Vaikka Iina tapaa kummisetäänsä harvoin, hänen mielestään Jarkko on ihana tyyppi. Iina sanoo pystyvänsä luottamaan siihen, että kummisedältä voi aina tarvittaessa pyytää apua.

– Ehkä joskus myöhemmin voin vaikka yöpyä Jarkon luona, jos minulla on asiaa Helsinkiin.

Potin koko yllätti

Säästöprojektin aikana Jarkko on ehtinyt miettiä, pahoittaako Iina mielensä siitä, ettei kummisedältä tule merkkipäivinä paketteja.

Iina ei kuitenkaan muista, että olisi koskaan harmitellut lahjojen puuttumista.

­– Sain muistaakseni ala-asteella tietää, että Jarkko säästää minulle rahaa joka kuukausi. Äiti kertoi siitä, Iina sanoo.

– Olisi ollut ihan liikaa, jos hän olisi vielä ostanut erillisiä lahjojakin.

Jarkolla itsellään ei ole kuin suurpiirteinen käsitys siitä, kuinka iso summa Iinan rahastossa tällä hetkellä on. Iina muistelee nähneensä numerot viimeksi noin vuosi sitten. Yhteenveto rahaston tapahtumista tulee kirjeitse kotiin tietyin väliajoin.

– Vähän yllätti, kuinka iso potti siellä jo on.

Jarkon mielestä 30 euron kuukausittainen summa on ollut sopiva. Se on mennyt hänen tililtään suoraveloituksena.

– Se on raha, jota ei ole osannut edes kaivata. Välillä olen jopa unohtanut, että säästän kuukausittain Iinalle.

Rahaa itsenäisen elämän aloittamiseen

Rahapotti siirtyy Iinan käyttöön samana päivänä, kun hän täyttää 18 vuotta.

Jarkko sanoo, ettei ole juuri jutellut rahan käyttökohteesta kummityttönsä kanssa. Hän luottaa siihen, että Iina osaa käyttää rahat järkevästi.

– Uskon, että hän on täysipäinen tyyppi, joka ymmärtää rahan arvon. Siskoni mukaan Iina on paljon fiksumpi daami kuin mitä äitinsä oli aikoinaan.

Iina on suunnitellut käyttävänsä ainakin osan rahoista siinä vaiheessa, kun muuttaa pois kotoa. Itsenäisen elämän aloittaminen vaatii pääomaa, kun omaan asuntoon pitää hankkia esimerkiksi huonekaluja. Ajokorttikin pitäisi ajaa.

– Olen ajatellut, että jättäisin osan rahoista säästöön ja alkaisin itsekin sijoittamaan. Tai sitten pidän ne hätävarana tilillä.

Iina sanoo olevansa kummisedälleen isosti kiitollinen siitä, että tämä on jaksanut panostaa kummityttöönsä säästämällä pitkäaikaisesti. Lähtökohdat itsenäistymiseen ovat erilaiset, kun ei joudu aloittamaan taloudellisesti täysin tyhjän päältä.

Iina toteaa, että kummisedän esimerkki pitkäjänteisestä säästämisestä on ollut hänelle konkreettinen esimerkki siitä, kuinka rahaa kannattaa käyttää. Kaikkea, mikä tulee, ei kannata hassata.

– Tiedän hyvin, että raha ei kasva puussa. Haen nyt osa-aikaistöitä, jotta voisin alkaa ansaita itselleni pääomaa.

 

Lapselle säästäminen on arvokas lahja tulevaisuuden varalle. Pienestäkin säännöllisesti säästetystä summasta kertyy vuosien varrella mukava pesämuna opintoja, autoa tai ensimmäistä omaa kotia varten. Lue lisää lapselle säästämisen vaihtoehdoista.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.