Sijoittaminen on nähty pitkään vain pukumiesten yksinoikeutena, joka vaatii roimasti pääomaa ja piinkovaa osaamista. Totuus kuitenkin on, että käytännössä kuka vaan voi ryhtyä sijoittamaan – jo nuoresta lähtien.

Näin uskoi Mimmit sijoittaa -verkkomedian toimitusjohtaja ja perustaja Pia-Maria Nickström vuonna 2018, kun hän alkoi kirjoittaa sijoittamisesta kertovaa blogia.

– Tavoitteemme on rikkoa yleisiä uskomuksia sijoittamisesta, säästämisestä ja taloudesta helposti lähestyttävällä tavalla. Luulen, että herätimme kysynnän, joka on kuplinut pinnan alla, Nickström sanoo.

Muutamassa vuodessa Mimmit sijoittaa on laajentunut blogista tapahtumiksi, podcastiksi ja verkkomediaksi, mikä kertoo osuvasti siitä, kuinka julkisuudessa on herätty puhumaan entistä enemmän ja avoimemmin sijoittamisesta.

– Talousasioiden ympärillä leijuva kuhina ei ole enää pölyttynyttä vaan nuorekasta. Kun vaikkapa somevaikuttajat kertovat omista sijoituskokemuksistaan, myös nuoret ovat innostuneet tarttumaan sijoittamisen mahdollisuuksiin, Nickström näkee.

Mitä aiemmin aloittaa, sitä isommaksi potti kasvaa

Sijoittaminen on keino, jolla voi parhaimmillaan petrata omaa elämänlaatua ja turvata taloudellisen itsenäisyyden. Siksi myös Aino Kallio ja Vertti Hanhisalo päättivät ryhtyä sijoittamaan. Molemmat haluavat kerryttää riittävästi pesämunaa esimerkiksi eläkepäiviä varten, sillä tulevaisuus voi olla joskus arvaamaton.

Kallio on muusikoksi valmistunut helsinkiläinen, joka opiskelee parhaillaan musiikkikasvatusta. Hänellä on ollut muutamia vanhempien hankkimia rahastosijoituksia jo lapsuudesta saakka. Itsenäisesti hän alkoi sijoittaa noin vuosi sitten.

– Mimmit sijoittaa -podcastista sain rohkeutta ja innostusta sijoittamiseen. Kuvittelin aiemmin, että sijoittamisesta pitäisi tietää tosi paljon ennen kuin voi aloittaa. Onneksi tekemällä oppii, Kallio kertoo.

Ensimmäisenä Kallio avasi asuntosäästö- ja arvo-osuustilit. Sen jälkeen hän on ryhtynyt sijoittamaan myös opintolainaansa. Nuoren naisen pyrkimyksenä on laittaa sijoituksiin joka kuukausi ainakin pieni määrä rahaa.

Vantaalla asuva Hanhisalo puolestaan innostui sijoittamisesta syksyllä 2018 ystävänsä kannustamana. Hän päätti kokeilla sijoittamista aluksi pienillä summilla, mutta pian sijoittamisen maailma tempaisi nuorukaisen mukaansa. Nyt hän suunnittelee uraa ammattitreidaajana.

Vertti Hanhisalo on sijoittanut nyt muutaman vuoden ajan, ja sijoittamisen maailma on imaissut nuorukaisen mukaansa. Nyt hän haaveilee urasta ammattitreidaajana.

Hanhisalo tavoittelee sijoittajana ennemmin pieniä säännöllisiä tuloja kuin kertaluontoisia megavoittoja. Hän laskeskelee, että hänen sijoituksensa ovat kolminkertaistuneet muutamassa vuodessa. Niiden turvin hän uskalsi myös irtisanoutua aiemmasta päivätyöstään.

– Olen ihmisenä analyyttinen ja nopeatempoinen. Niinpä myös sijoittamisessa haluan saada aikaan nopeita tuloksia. Pitkäaikaisen sijoittamisen sijaan minua motivoi päivittäiskauppiaan arki, Hanhisalo kuvailee.

Sijoittamaan oppi vain sijoittamalla

Hanhisalo on muutaman vuoden aikana huomannut, että kannattavia sijoituksia ei tehdä hätiköiden. Itsevarmuus ja tietotaito karttuvat vasta pikkuhiljaa.

– Suin päin ei kannata panostaa sellaisiin sijoituksiin, joista ei ole varma. Markkinoiden ja yritysten tilanteita on hyvä seurata herkällä korvalla. Esimerkiksi USA:n markkinoilla osakekurssit heilahtelevat huomattavasti enemmän kuin meillä Suomessa, Hanhisalo vinkkaa.

Hän myöntää maksaneensa myös oppirahoja, kun kaikki ei olekaan sujunut aina suunnitelmien mukaan. Nuori mies on kuitenkin käsitellyt tappionsa, mikä on auttanut häntä kehittymään entistä paremmaksi sijoittajaksi.

Kallio on Hanhisaloa maltillisempi sijoittaja. Hän pitää sijoituksia itsellään pidemmän aikaa ja hajauttaa varojaan useampaan koriin. Säännöllinen kuukausisijoittaminen on hänen tapansa sijoittaa.

Vastuullisuus ja eettisyys ovat Aino Kalliolle tärkeitä arvoja, joiden mukaan hän pyrkii myös sijoittamaan. Hän haluaa tukea yrityksiä, jotka osallistuvat esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Tällöin talouden heilahteluistakaan ei tarvitse sen kummemmin stressata.

Kallio kannustaakin jokaista nuorta miettimään, millainen sijoittaja haluaa olla. Omasta sijoitusstrategiastaan voi tehdä juuri omannäköisen.

– Tärkeintä on, että aloittaa – vaikka ihan pienilläkin summilla. Kaikkia varoja ei kuitenkaan kannata sijoittaa kerralla, vaan jättää sukan varteen riittävästi jokapäiväistä elämistä varten, Kallio huomauttaa.

Sijoittaminen tarjoaa mahdollisuuksia vaikuttaa

Pia-Maria Nickström on havainnut, että samalla kun sijoittaminen on arkipäiväistynyt, yhä useampi rakentaa omaa identiteettiään sijoituskohteidensa kautta. Kuluttajan lisäksi jokainen voi siis olla nykyään myös sijoittaja ja kertoa siten arvomaailmastaan muille.

Kalliolle vastuullisuus ja eettisyys ovat paitsi tärkeitä arvoja ja omantunnonkysymyksiä myös selviä raameja, jotka luovat pohjan hänen sijoittamisstrategialleen. Vaikka hän tiedostaa, että merkittävimmät päätökset tehdään poliittisella tasolla, yksilölläkin on vaikutusmahdollisuuksia.

Sijoittamalla vastuullisesti voin tukea yrityksiä, jotka osallistuvat omalta osaltaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastamiseen, Kallio havainnollistaa.

Hän uskoo, että maailma on menossa muutenkin siihen suuntaan, ettei menestystä hamuavilla yrityksillä ole varaa sivuuttaa vastuullisuuskysymyksiä. Vastuullisuudesta on tullut kilpailutekijä, joka kirittää yrityksiä kohti entistä kestävämpää liiketoimintaa.

Hanhisalon sijoitusstrategiaan vastuullisuuskysymykset eivät heijastu yhtä vahvasti. Vaikka jotkin teemat ovat hänelle tärkeitä arkielämässä, sijoittamisessa kohteen tuottopotentiaali ratkaisee. Hanhisalon mielestä sijoittamisessa onkin parasta se, että jokainen voi tehdä sitä omalla tyylillään.

Tiesitkö, että rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka 10 €/kk ja osakesijoittamisen 100 €/kk? Katso miten pääset alkuun:

Näin aloitat rahastosäästämisen

Näin aloitat osakesijoittamisen 

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.

Lue seuraavaksi:

Nuoret aikuiset innokkaita sijoittajia

Nuoret aikuiset innoistuivat sijoittamaan ja säästämään – mitä salkusta löytyy?