Teemu Potapoff aloitti töiden tekemisen 12-vuotiaana. Kun nuorena aloittaa, ehtii paljon. Ei siis ihme, että Potapoffin nimeen voi törmätä monessa paikassa. Hän on kirjailija, toimittaja, kolumnisti ja podcastien tekijä. Tässä artikkelissa hän vastaa kysymyksiin rahasta ja taloudesta.
Lahjojen hankkiminen tympäisi Jarkko Heinosta, joten hän keksi alkaa säästää kummitytölleen kuukausittain pienen summan. Rahastoon sijoitettu potti on kasvanut vuosien aikana muhkeasti korkoa.
Kakarana tykkäsin erityisesti käsillä tekemisestä – piirtämisestä, maalaamisesta ja muovailusta. Eikä konkreettisen tekemisen tarve ole vieläkään kadonnut.
Vanhempi voi lahjoittaa lapselleen verottomasti alle 5000 euroa kolmen vuoden välein. Tilisäästöille ei saa korkoa, joten säästöt kannattaa panna poikimaan rahastoihin tai suoriin osakkeisiin.
Tulisiko lapsilisät käyttää perheen talouden pyörittämiseen, vai pitäisikö niistä pyrkiä säästämään lapsen tulevaisuuden tai pahan päivän varalle? Tuomas pohtii asiaa:
Minkä ikäiselle lapselle pitäisi alkaa puhua rahasta? Heti, kun lapsi on siinä iässä, että haluaa ostaa jotain, vastaa taloustoimittaja ja kahden lapsen äiti Ninni Myllyoja.
Satu Temonen on alkanut puhua lapselleen rahasta ja lisäksi hän säästää tälle pitkäjänteisesti. Varallisuusvalmentaja Nina Nordlund antaa kuusi vinkkiä lapselle säästämiseen.
Rahastot ja muut säästöt ovat hankala yhdistelmä toimeentulotuen kanssa. Omaisuuttaan voi joutua realisoimaan jos perhe joutuu turvautumaan toimeentulotukeen.
Perinteinen kaava lapselle säästämisessä on vuosikaudet ollut lapsilisien tallettaminen korkeakorkoiselle säästötilille. Nyt kun korot ovat ennätyksellisen alhaalla, ei rahojen makuuttaminen säästötilillä enää olekaan niin järkevää. Varat pitäisi sijoittaa.