Yleisesti on tiedossa, että ihmisillä on tapana arvioida menonsa hieman alakanttiin. Varsinkaan pieniin vapaa-ajanostoksiin, kuten vaikkapa päivittäisiin espressokupillisiin, ei haluaisi ajatella käyttävänsä paljon rahaa – vaikka harvoin yksittäiset paheet taloudellista epätasapainoa aiheuttavatkaan.

– Paljonko sinulta kuluu rahaa elämiseen? Jos asiaa kysytään kuin siniseltä taivaalta, harva osaa helposti vastata, sanoo OP:n tuotepäällikkö Heikki Korkeamäki.

Omien menojen arviointi on helpompaa, kun ne jakaa mielessään pienempiin osiin. Silloin ei mielessään heitä helpolla liian ylimalkaista arviota, vaan arviosta tulee totuudenmukaisempi. Mukaan kannattaa laskea ainakin kaikki säännölliset kulut, kuten asuminen, sähkö ja vakuutukset, ruokaostokset ja puhelinlasku.

Lisäksi voisi miettiä, paljonko rahaa kuluu satunnaisempiin ostoksiin, kuten vaatteisiin, harrastuksiin ja vapaa-ajanviettoon kuten vaikkapa elokuvissa käyntiin, lääkärikäynteihin, kodin tarvikkeisiin ja tietokoneisiin ynnä muuhun viihde-elektroniikkaan.

Näin lasket kuukausimenosi

Voit tehdä laskelmat vaikkapa Exceliin tai ihan vain paperille.

Korkeamäki vinkkaa, että apua laskemiseen tarjoaa myös OP-mobiilista löytyvä Talouden tasapaino -palvelu. Se näyttää ensin kertasilmäyksellä, paljonko rahaa on kuukausittain mennyt. Sitten se jakaa menot välttämättömyyksiin sekä hupiin ja hyötyyn, jotka edelleen jakautuvat eri alalajeihin. Palvelu kertoo myös, paljonko sinulla on jäänyt säästöön tai onko menoja ollut enemmän kuin tuloja.

– Jos on epäsäännölliset tulot ja menot, niin kannattaa katsoa tilanne useamman kuukauden tai esimerkiksi vuoden ajalta, Korkeamäki sanoo.

Osviittaa tarjoaa sekin, kun tietää, paljonko eläminen yleisesti maksaa Suomessa. Kuluttajatutkimuskeskus on laskenut suomalaisille niin sanotut viitebudjetit, jotka tarkoittavat sitä, paljonko tavalliseen elämiseen suunnilleen tarvitaan rahaa. Asiaa on kysytty tavallisilta ihmisiltä, ja heidän vastaustensa perusteella on laskettu niin sanottu ”kohtuullinen minimi”.

Esimerkkiperheen elämän kulut

Esimerkiksi kolmekymppisen, kaksilapsisen perheen eläminen maksaa Suomessa arviolta 2800 euroa kuussa. Arkimenoihin on budjetoitu tässä 1400 euroa, joista ruokaan reilu 700 euroa. Asumiseen on varattu hieman vajaa 800 euroa ja liikkumiseen 30-450 euroa riippuen välineestä.

OP:n omien tilastojen mukaan taas kolmekymppiset perheet käyttävät päivittäistavaroihin 850 euroa kuussa, suoratoistopalveluihin 40 euroa kuussa, kampaajiin ja partureihin hieman yli 150 euroa kuussa ja harrastuksiin 160 euroa kuussa. Perheelle kulut on laskettu niin, että he käyttävät keskimäärin tämän verran. Kaikille ei esimerkiksi tule ollenkaan parturikuluja.

Entä sitten asuntolainahakemus? Sen lomakkeessa kysytään erikseen elämisen perusmenoja kuukaudessa. Mitä niihin pitää laskea?

OP:n ohjeiden mukaan elämisen perusmenoihin kannattaa ilmoittaa ruokakulut, liikkuminen kuten bussimaksut, vaatteet, vapaa-ajan vietto, vakuutusmaksut ja terveydenhuoltomenot.

Korkeamäki suosittelee lämpimästi OP:n Talouden tasapaino -palvelua. Siellä pääsee helposti ja yksin tutkimaan omaa kulutustaan niin, että sitä on jo valmiiksi hieman analysoitu, mutta silti ilman, että kukaan hengittää niskaan. Rauhassa katselemalla on myös helpompi kohdata jokin oma sokea piste, kuten vaikka paljonko johonkin harrastukseen, vaikkapa soittamiseen, valokuvaamiseen tai lennokeihin, menee rahaa.

Pienikin muutos vaikuttaa

On tärkeää sijoittaa itsensä kartalle oman taloutensa suhteen. Missä on se punainen ”olet tässä”-nappula? Kun sen tietää, pystyy paremmin arvioimaan, millaisessa tasapainossa oma talous on. Tietää ehkä, mistä voisi tinkiä, jos haluaisi saada 50 euroa säästöön joka kuukausi.

– Kun tulot ovat edes hieman suuremmat kuin menot, talous on tasapainossa. Pienilläkin eroilla suuntaan tai toiseen on merkitystä, sillä korkoa korolle -ilmiö vaikuttaa nopeasti. Mennäänkö koko ajan parempaan tai koko ajan huonompaan suuntaan, Korkeamäki pohtii.

Pst. Marttojen sivuilta voit ladata valmiin excel-pohjan, johon voit kirjata taloutesi menoja ja tuloja.

Lähteet: OP:n tuotepäällikkö Heikki Korkeamäki, Martat.fi sekä Kuluttajatutkimuskeskus

Ota taloutesi haltuun – me autamme:

Oma talous -kokonaisuus‍ tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!

Lue myös:

Mitä voin tehdä, jos kuukausipalkka riittää vain kolmeksi viikoksi?