Joudutko usein miettimään, minne rahat oikein katoavat? Säästäminen on mahdotonta, jos tili on tyhjä ennen palkkapäivää, eikä rahareikiään edes tunnista.

Moni suomalainen ei ole varautunut yllättäviin menoihin mitenkään. Pahan päivän varalle olisi säästöissä tärkeää olla puskuria aina parin, kolmen kuukauden palkan verran.

Säästöjä on helpompi kerryttää, kun valitsee oman tapansa seurata tulojaan ja menojaan. Seuraavilla tavoilla voi seurata omaa rahankäyttöään, pysyä paremmin budjetissa ja saada rahaa myös säästöön.

Kirjaa ylös

Vanhan koulukunnan keino on kirjata menonsa paperille. Hieman edistyneempi tapa on syöttää tiedot Excel-taulukkoon tietokoneelle. Voit ladata netistä kulutuksen seuraamiseen tarkoitetun valmiin Excel-lomakkeen.

Ruutuvihkoon tai Exceliin merkataan tulot eli palkka, eläke ja erilaiset tuet. Tämän jälkeen ylös kirjataan kaikki asiat, joihin rahaa on kulutettu. Yksi tapa on kerätä viikon jälkeen yhteen kaikki kuitit ja syöttää summat sitten vihkoon tai Exceliin. Taulukon avulla hahmottaa selkeästi onko tuloja enemmän kuin menoja.

Kännykkä on näppärä apuväline

Kuittien säilyttäminen ja menojen merkkaaminen voi tuntua joistakin hankalalta, ja kärsimättömin saattaa kyllästyä kirjaamiseen alkuunsa. Ylivoimaisesti näppärin tapa kulutuksen seurantaan onkin kännykkään ladattava taloussovellus, joka tekee seurannan automaattisesti.

Rahankäytön seurantaan on olemassa lukuisia erilaisia sovelluksia. Kännykkä kulkee yleensä aina mukana, joten sovelluksella voi tarkistaa taloutensa tilanteen missä ja milloin vain.

Talouden tasapaino

OP-mobiilin Talouden tasapaino -ominaisuus on vaivaton tapa seurata tuloja ja menoja reaaliaikaisesti.

Talouden tasapaino auttaa hahmottamaan kulutusta: näet yhdellä silmäyksellä, ovatko tulosi ja menosi tasapainossa. Kun kokonaiskuva omista tuloista ja menoista on koko ajan selvillä, on helpompi muuttaa kulutustottumuksiaan, jos siihen on tarvetta.

Työkalu luokittelee tilitapahtumasi automaattisesti kolmeen kategoriaan: välttämättömyyksiin, hupeihin ja hyötyihin sekä säästöihin. Nämä kolme kategoriaa taas jaetaan 16 pienempään luokkaan.

Jos esimerkiksi käyt elokuvissa, ostos näkyy ryhmässä ”Hupi ja hyöty” ja sen alla luokassa ”Kulttuuri ja viihde”. Voit itse vaihtaa menojen luokkia, jolloin ominaisuus kuvaa entistä selkeämmin juuri sinun talouttasi. Jos elokuvissa käynti on sinulle ennemmin harrastus, voit siirtää menon luokkaan ”Harrastukset”.

Hupi ja hyöty -osasto on tyypillisesti se, jossa on eniten nipistämisen varaa. Kahvilakäynteihin ja esimerkiksi erilaisiin tilauspohjaisiin palveluihin uppoaa helposti jopa satoja euroja kuukaudessa.

OP-mobiilin Talouden tasapainosta löytyy myös <span>Toistuvien menojen hallinta -palvelu</span>. Sen avulla voi seurata jatkuvista tilauksista ja sopimuksista muodostuvia kokonaiskustannuksia. Voit yhdellä silmäyksellä nähdä, kuinka paljon rahaa jatkuviin tilauksiin kuten sähkölaskuihin, puhelinlaskuihin, suoratoistopalveluihin ja musiikkipalveluihin kuukausittain kuluu.

Ota Talouden tasapaino -ominaisuus käyttöön näin:

  • Kirjaudu OP-mobiiliin. Jos sinulla ei ole vielä OP-mobiilia, lataa se puhelimesi sovelluskaupasta.
  • Klikkaa Rahat-etusivulta kohdasta Talouden tasapaino.
  • Lue ohjeet ja siirry eteenpäin painamalla Jatka kunnes ominaisuus on käytettävissäsi.
  • Tämän jälkeen tilitapahtumasi luokitellaan automaattisesti OP Mobiilissa. Voit vaihtaa tilitapahtumiesi luokkia sinulle sopivimmiksi Talouden tasapainossa sekä tilitapahtumissa.

Asiantuntijana OP:n tuotepäällikkö Heikki Korkeamäki

Ota taloutesi haltuun – me autamme:

Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!

#rahapuhetta #omatalous

Kuuntele Rahapuhetta -podcastia!

Rahapuhetta-podcast käsittelee talouden teemoja yksi kerrallaan ja helposti ymmärrettävästi. Asiantuntijavieraiden kanssa selvitetään, mitä raha-asioissa kannattaa ottaa huomioon ja miten oman talouden saa hallintaan. Puhutaan avoimesti, sillä taloustaidot kuuluvat meistä jokaiselle.

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 25.2.2020.