Tunnettu sääntö kuuluu, että henkilökohtainen talous on silloin tasapainossa, kun tulot ovat suuremmat kuin menot. OP:n ja Takuusäätiön teettämän tutkimuksen mukaan jopa 89 prosenttia suomalaisista kertoo suunnittelevansa rahankäyttöään, mutta sama tutkimus paljastaa vain 41 prosentin varautuneen yllättäviin menoihin.

Yllätyksiä tuovat piiloerät, joita ei huomata budjetoida. Näitä ovat tyypillisesti pienet arjessa toistuvat menot, kuten kahviostokset tai suoratoistopalvelut.

Meneekö sinulla rahaa tarpeettomiin kuluihin?

Hyvin usein innostumme uudesta palvelusta tai julkaisusta ja tilaamme ne itsellemme. Ajan myötä tarpeemme muuttuvat ja usein tarpeettomien tilausten päättäminen unohtuu arjen kiireissä. Samalla rahaa kuluu turhaan.

Helppo keino hallita automaattisesti veloittuvia tilauksia kuten esimerkiksi suoratoistopalveluja, sähköä sekä puhelin- ja nettiliittymiä on ottaa käyttöön  Toistuvien menojen hallinta -palvelu, joka on OP Mobiilissa Talouden tasapaino –toiminnon alla. Palvelussa näkee kaikki käytössä olevat jatkuvat tilaukset ja niiden kustannukset. Palvelun kautta on mahdollista irtisanoa tarpeettomat tilaukset ilman, että tarvitsee edes olla yhteydessä yrityksiin. Palvelu hoitaa tilausten irtisanomisen.

Jatkuvien tilausten tarkastelun lisäksi Talouden tasapaino -palvelu auttaa ymmärtämään omaa taloutta myös kokonaisuutena. Palvelu luokittelee menot eri kategorioin, jolloin on helppo nähdä, paljonko rahaa kuluu arjen välttämättömyyksiin, mitä menee huviin ja hyötyyn sekä paljonko jää kuukausittain säästöön.

Vuodessa jopa lomamatkan verran säästöjä

OP:n asiakkaiden yleisimmät suoraveloitteiset palvelut koostuvat teleoperaattoreista, suosituimmista suoratoistopalveluista, kuntosalimaksuista sekä lehtitilauksista.

Seitsemällä kymmenestä OP:n asiakkaasta on jonkin suoratoistopalvelun tilaus tai useampia. Keskimäärin tilauksia on 7,6 palvelua asiakasta kohden ja yhden tilauksen keskimääräinen kuukausihinta on 19 euroa.

Luopuminen esimerkiksi yhdestä tarpeettomasta suoratoistopalvelusta ja yhdestä tarpeettomasta lehtitilauksesta toisi kuukausitasolla 38 euron ja vuositasolla 456 euron säästöt. Mikäli ryhtyisi oikein suursiivoukseen ja luopuisi neljästä tarpeettomasta palvelusta, vuositasolla kertyisi jo 912 euron säästöt.

Siirrä rahat suoraan säästöön

Hyvä tapa saada aikaan säästöjä on siirtää lakkautetuista kuukausipalveluista säästyvä raha suoraan säästöön. Säästötapa voi olla esimerkiksi toistuva kuukausittainen summa säästötilille. Jos kuukausisäästäminen ei tunnu hyvältä, voi säästötavaksi voi asettaa pienen yksittäisen summan jokaisen maksutapahtuman yhteydessä. Tämä helppo ja huomaamaton tapa säästää onnistuu OP:n Säästölippaassa.

Jos esimerkiksi laitat säästösummaksi kolme euroa ja käytät korttiasi kuukaudessa viisitoista kertaa, säästöjä kertyy neljäkymmentäviisi euroa. Vuodessa se tarkoittaisi 540 euroa. Näin säästöjä kertyy huomaamattoman helposti.

Säästölippaassa voi aloittaa myös rahastosäästämisen, jolloin ylimääräiset säästöt siirtyvät Säästölipas-tililtä rahastoon. Rahastojen tuotto-odotus on pidemmällä aikavälillä parempi kuin tilillä, koska niiden varat sijoitetaan osake- tai korkomarkkinoille.

Laita oma taloutesi kuntoon ja tutustu op.fi:n Oma talous -kokonaisuuteen. Se tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan.

Lue myös:

Älä maksa turhia kuluja vakuutuksistasi: Tarkista nämä asiat ja säästä

Hinnat nousevat – mistä terveellinen ja edullinen arkiruoka?


Säästölippaan tarjoaa osuuspankki. Säästölippaaseen liitettävän kortin ja Talouden tasapaino -palvelun tarjoaa OP Vähittäisasiakkaat Oyj.