Henkilökohtainen talous on silloin tasapainossa, kun tulot ovat suuremmat kuin menot. OP:n ja Takuusäätiön teettämän tutkimuksen mukaan jopa 89 prosenttia suomalaisista kertoo suunnittelevansa rahankäyttöään, mutta sama tutkimus paljastaa vain 41 prosentin varautuneen yllättäviin menoihin. Yllätyksiä tuovat piiloerät, joita ei huomata budjetoida. Näitä ovat tyypillisesti pienet arjessa toistuvat menot, kuten kahviostokset tai suoratoistopalvelut.

Tarpeettomien palvelujen karsiminen käy käden käänteessä

Hyvin usein innostumme uudesta palvelusta tai julkaisusta ja tilaamme ne itsellemme. Ajan myötä tarpeemme muuttuvat ja usein tarpeettomien tilausten päättäminen unohtuu arjen kiireissä ja näin rahaa kuluu turhaan.

Oiva keino hallita automaattisesti veloittuvia tilauksia kuten esimerkiksi suoratoistopalveluja, sähköä sekä puhelin- ja nettiliittymiä on ottaa käyttöön OP Mobiilista Talouden tasapaino –toiminnon alta löytyvä Toistuvien menojen hallinta -palvelu.

Talouden tasapaino auttaa oman talouden suunnittelussa havainnollistamalla lukuisin eri kategorioin, paljonko sinulla kuluu arjen välttämättömyyksiin, mitä menee huviin ja hyötyyn sekä paljonko sinulla jää kuukausittain säästöön.

Toistuvien menojen hallinnasta pystyt tarkastelemaan kaikkia käytössä olevia jatkuvia tilauksia ja niiden kustannuksia yhdestä paikasta, mikä tekee niiden hallinnoinnista helppoa.

Palvelun kautta on mahdollista irtisanoa helposti tarpeettomat tilaukset. Eikä tällöin tarvitse edes olla yhteydessä yrityksiin, sillä palvelu hoitaa tilausten irtisanomisen puolestasi.

Vuodessa jopa lomamatkan verran säästöjä

OP:n asiakkaiden yleisimmät suoraveloitteiset palvelut koostuvat teleoperaattoreista, suosituimmista suoratoistopalveluista, kuntosalimaksuista sekä lehtitilauksista.

Seitsemällä kymmenestä OP:n asiakkaasta on jonkin suoratoistopalvelun tilaus tai useampia. Keskimäärin tilauksia on 7,6 palvelua asiakasta kohden ja yhden tilauksen keskimääräinen kuukausihinta on 19 euroa.

Luopuminen esimerkiksi yhdestä tarpeettomasta suoratoistopalvelusta ja yhdestä tarpeettomasta lehtitilauksesta toisi kuukausitasolla 38 euron ja vuositasolla 456 euron säästöt. Mikäli ryhtyisi oikein suursiivoukseen ja luopuisi neljästä tarpeettomasta palvelusta, vuositasolla kertyisi jo 912 euron säästöt.

Digitaalinen säästölipas taskussasi

Digitaaliset säästöpalvelut kiinnostavat yhä useampaa vaivattomuutensa takia. Säästötavan pystyy määrittämään helposti itselleen sopivaksi. Se voi olla esimerkiksi toistuva kuukausittainen summa, tai säästötavaksi voi asettaa pienen yksittäisen summan jokaisen maksutapahtuman yhteydessä.

Jos esimerkiksi laitat säästösummaksi kolme euroa ja käytät korttiasi kuukaudessa viisitoista kertaa, säästöjä kertyy neljäkymmentäviisi euroa. Vuodessa se tarkoittaisi 540 euroa. Näin säästöjä kertyy huomaamattoman helposti.

OP:n Säästölippaan suosio on lisääntynyt merkittävästi ja kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut tasaisesti kaikissa ikäryhmissä. Palvelu osoittaa yleisimpien säästökohteiden olevan lomamatka, auto tai varautuminen pahan päivän varalle. Säästölippaaseen saat helposti luotua oman tavoitteen esimerkiksi tulevan talven sähkölaskujen varalle.

Säästölipas tarjoaa myös kätevän tavan aloittaa rahastosäästämisen. Kun otat käyttöösi Säästölippaan rahastosäästämisen, ylimääräiset säästöt siirtyvät Säästölipas-tililtä valitsemaasi rahastoon. Rahastojen tuotto-odotus on pidemmällä aikavälillä parempi kuin tilillä, koska niiden varat sijoitetaan osake- tai korkomarkkinoille.

Tutustu tarkemmin op.fi:ssä Oma talous -kokonaisuuteen. Se tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan.