Olohuoneen lipastoa ja sen papereita siivotessa huomaan, että olen ottanut vapaa-ajan matkustajavakuutuksen, joka sattuu olemaan myös liiton jäsenyyden kautta tulleessa jäsenvakuutuksessa. Mitä tehdä vakuutusten päällekkäisyyksille, ja onko päällekkäisestä vakuuttamisesta hyötyä, vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden myyntijohtaja Jutta Nurmi?

– Päällekkäiset vakuutukset ovat pääsääntöisesti turhia. Korvausta ei voi hakea eikä saada kaikista olemassa olevista vakuutuksista. Kuluja korvataan vain yhden kerran, koska vahinkokin tapahtuu vain yhden kerran, Nurmi toteaa.

Vakuutuskirjat verkkopalvelussa

Itselle ja perheelle otetut vakuutukset näkee postitse saapuneista vakuutuskirjoista tai esimerkiksi OP:n verkkopalvelusta, jossa ajankohtaisin tieto on saatavilla sisäänkirjautuessa palveluun.

Ammattiliiton kautta otettujen vakuutusten vakuutusturva selviää usein liiton kotisivuilta, ja urheiluseuran vakuutusasioita voi tiedustella omalta lajiliitolta. Se kannattaa selvittää, ovatko vakuutukset sisällöltään keskenään vastaavanlaisia. Korvaako esimerkiksi seuran kautta otettu vakuutus samoja asioita kuin oma tapaturmavakuutus ja onko omavastuuosuuksissa eroa.

Turhien vakuutusten lakkauttaminen voi tarkoittaa jopa säästöä. Kun vakuutukset ovat samasta paikasta, tuo se myös selvyyttä.

– Silloin mahdollisista päällekkäisyyksistä voi keskustella yhden asiantuntijan kanssa. Harva osaa yksin miettiä, mitä vakuutuksia tarvitsee ja mitä kaikkea vakuutukset sisältävät. Asiantuntija herättelee pohtimaan kokonaisuutta ja auttaa ymmärtämään vakuutusehdot ja niiden kattavuuden, Nurmi sanoo.

Vakuutusten valintaan vaikuttaa arvot

Asuntolainaa haettaessa moni pohtii lainaturvavakuutuksen hankkimista. Se suojaa asuntolainaa esimerkiksi henkivakuutuksella. Kuolemantapauksen sattuessa ilmenee perheissä kuitenkin usein tarvetta muunkinlaiselle talouden turvaamiselle kuin pelkästään asuntolainan turvaamiselle. Tällöin ei siis ole kyse päällekkäisyydestä, kun lainaturvan lisäksi hankitaan henkivakuutus.

Oma tarve on vakuutusten hankinnassa tärkeimpiä kriteerejä.

– Asiaa kannattaa ajatella siltä kantilta, että onko vakuutusturva riittävä omaa elämäntilannetta ajatellen, Nurmi toteaa.

Pikkulapsiperheissä sairastelut saattavat alkaa yöllä. Silloin merkitystä voi olla sillä, että hoitoon pääsee mahdollisimman nopeasti ja helposti. Silloin terveyden kattava vakuutus voikin olla äärimmäisen tärkeä.

– Kannattaa miettiä, mitä haluaa vakuutuksen korvaavan ja mitä haluaa siirtää vakuutusyhtiön riskille. Siihen vaikuttaa jopa sekin, millaisia arvoja ihmisillä on, ja mitä arvostaa elämässä, Nurmi pohtii.

Terveysvakuutusten suosio on kasvanut

Poikkeustilanteen jatkuessa monilla kiinnostus oman terveyden vakuuttamiseen on kasvanut. Koronaepidemia on pysäyttänyt monia ajattelemaan sitä, että omaa terveyttä voi turvata esimerkiksi terveysvakuutuksella, joka korvaa sairauden ja tapaturman varalta. Voihan trendinä olla tulevaisuudessa myös se, että jatkossa hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä kuluja tullaan maksamaan yhä enemmän itse, jolloin terveysvakuutus on tarpeellinen.

Lasten vakuuttaminen on jo pitkään ollut tavallista, mutta nyt huomataan, että aikuiset haluavat vakuuttaa yhä enemmän itseään. Kun nykyään jäädään työelämästä pois, aktiivista elämää voi olla edessä useita kymmeniä vuosia. Silloin halutaan varmistua siitä, että tarvittavan hoidon saa ilman, että se on rahasta kiinni.

Lue myös:

6 tapausta, joissa vakuutus auttaa

Opiskelija, muista nämä vakuutukset, kun muutat omillesi

Juttu on julkaistu alunperin 1.10.2020 ja sitä on päivitetty 30.9.2022.