Autoilijalla saattaa olla hyvinkin kattava, erilaisilla lisäturvilla höystetty vakuutus, jonka kaikkia etuja ei muista vahingon sattuessa. Kokosimme esimerkkitilanteita, joissa hyvästä vakuutusturvasta voi olla iso ilo tien päällä.

Täyteen ihmisiä ja tavaraa lastattu auto hyytyy lomamatkalla keskelle korpea

Keskeytysturvalla täydennetty henkilöauton Superkasko mahdollistaa matkan jatkumisen sijaisautolla, jos tekninen vika yllättää tien päällä.

Sijaisauto pyritään tuomaan vahinkopaikalle mahdollisimman pian, joskin toimitusaika vaihtelee sen mukaan, kuinka harvaan asutulla alueella ollaan. Hinausauto tuo sijaisauton tullessaan ja vie vaurioituneen taikka vikaantuneen auton mennessään.

Sijaisauton saa käyttöönsä viikoksi veloituksetta vian ilmenemispäivästä eteenpäin, kun kyse on teknisestä viasta. Kolaritapauksessa voi valita joko sijaisauton tai 50 euron päivärahan. Teknisen vian kohdalla päiväraha ei tule kyseeseen.

Superkaskoon sisältyvästä Autopalveluturvasta voi saada korvauksia matka- ja yöpymiskulujen kattamiseksi yhteensä jopa 500 euron edestä.

Kivi napsahtaa vastaantulevan rekan renkaasta tuulilasiin, ja lasiin tulee iso särö

Tuulilasi on tänä päivänä suosituimpia lisävakuuttamisen kohteita ja hyvästä syystä: lasivahinkoja sattuu paljon ja niiden korjaaminen voi olla arvokasta. Uusien autojen tuulilaseihin on integroitu paljon tekniikkaa, kuten sadetunnistin tai lasinlämmitys, jolloin lasinvaihto maksaa helposti toistatuhatta euroa.

Vakuutukseensa Lasiturvan ottanut autoilija selviää lasinvaihdosta 200 euron omavastuulla. Pienemmät kiveniskemät saa paikattua, mistä ei mene edes omavastuuta.

Pelti ruttaantuu niin pahasti, ettei korjaaminen enää kannata

Lisäturvaa on saatavissa myös sen tilanteen varalta, että auto vaurioituu lunastuskuntoon. Pohjola Vakuutuksen Superlunastuksella on mahdollista saada korvauksena uuden vastaavan auton hinta, mikäli vaurioitunut menopeli on alle kolme vuotta vanha ja sillä on ajettu enintään 60 tuhatta kilometriä.

Vanhempaan tai ajetumpaan autoon lisäturva tuo lunastuksessa jopa 30 prosentin hintalisän käyväksi määritellyn arvon päälle.

Joku on kolhinut autoasi parkkihallissa – eikä ole jättänyt yhteystietojaan

Tuntuva osuus kaikista autovahingoista sattuu parkkipaikoilla ja -halleissa sekä katujen varsilla. Pienestäkin töytäisystä syntyy helposti iso lasku, jos vaikka puskuri pitää oikoa ja maalata taikka vaihtaa kokonaan.

Pysäköintiturva pelastaa paljon sellaisessakin tapauksessa, jossa vahingon aiheuttaa tuntemattomaksi jäävä osapuoli. Kolhun korjaus ei aiheuta kaskon bonuksen putoamista, ja maksettavaksi jää vain 200 euron omavastuu.

Kaskoon ei ole liitetty lisäturvia tai ei ole kaskoa lainkaan

Sellainenkin laaja kasko, johon ei ole liitetty mitään lisäturvia, antaa suojaa kolarin, tulipalon, varkauden ja ilkivallan sekä eläintörmäyksen varalta. Kaikkiin laajoihin kaskoihin sisältyy hinaus lähimmälle korjaamolle sekä oikeusturvapalvelu.

Liikennevakuutus on autoilijan ainoa pakollinen, lakisääteinen vakuutus. Siihen voi sitten yhdistää haluamansa kaskon ja lisäturvat. Pohjola Vakuutus tarjoaa nykyään edullista lisäturvaa liikennevakuutuksenkin päälle: Kriisiturva maksaa vain 12 euroa vuodessa eli euron kuussa.

Kriisiturva kattaa henkilövahinkoihin liittyviä toipumiskustannuksia paitsi asiakkaalle myös hänen läheisilleen. Korvauksen piirissä ovat esim. terapia, matkakulut, kotiavun kustannukset tai yleinen toipumiskorvaus.

Asiakas ei aina vahingon sattuessa tiedosta, mitä etuja esim. Kriisiturva tarjoaa. Osa korvauksista, joihin hän olisi oikeutettu, saattaa silloin jäädä hakematta.

Olet yksin vahingon sattuessa etkä tiedä kuinka toimia

Pohjola Vakuutuksen Vahinkoapu-palvelu on tarkoitettu ”ensiavuksi” vahinkotilanteessa. Sitä saa mobiililaitteen tai perinteisen puhelinpalvelun kautta. Kun asiakas on valinnut vahinkolajin, Vahinkoapu tarjoaa suorimman palveluväylän.

Jos esimerkiksi tuulilasi on hajonnut, sovellus hakee automaattisesti lähimmän lasikorjaamon auton rekisteritunnuksen perusteella. Asiakkaan ei tarvitse ottaa erikseen yhteyttä vakuutusyhtiöön tai tehdä vahinkoilmoitusta, vaan hän voi asioida suoraan suositellun korjaamon kanssa. Hänen ei tarvitse tehdä muuta kuin jättää auto korjaamolle ja hakea se pois, kun korjaustyö on tehty.

Asiakkaan ottaman kaskovakuutuksen laajuus ratkaisee, mitä palveluita Vahinkoavun kautta voi saada. Pohjola Autovakuutukseen sisältyvä Korjaamomestari on ympäri Suomea palveleva autokorjaamo. Sellaisen piirissä olevan huoltopaikan tiskillä voi tehdä myös vahinkoilmoituksen, jolloin kaikki vahinkoon liittyvät asiat hoituvat yhden luukun periaatteella.

Juttuun on haastateltu Pohjola Vakuutuksen autovakuuttamisen asiantuntijaa. 

Juttu julkaistu alun perin 20.12.2019

Lue myös:

 

7 asiaa, jotka autovakuutuksen hankkijan pitää tietää