7 asiaa, jotka autovakuutuksen hankkijan pitää tietää
Tiedätkö, mitä autovakuutuksesi todellisuudessa korvaa? Selvitä ainakin nämä, kun olet ottamassa vakuutusta tai uusimassa sitä.
1. Muista kaskovakuutus
Tiesithän, että liikennevakuutus ei korvaa omalle autollesi aiheutuneita vahinkoja, jos sinä olet vahinkoon syyllinen osapuoli? Sitä varten tarvitaan erillinen auto- eli kaskovakuutus.
Liikennevakuutuslain mukaan jokaisessa moottoriajoneuvossa tulee olla liikennevakuutus, mutta kaskovakuutus on vapaaehtoinen. Liikennevakuutus korvaa onnettomuudessa mukana olleille henkilöille sattuneet vahingot, kuten loukkaantumiset, sekä syyttömälle osapuolelle aiheutuneet omaisuusvahingot.
2. Selvitä, korvataanko ilkivalta
Korvaako vakuutus, jos ajat päin katutolppaa tai joku naarmuttaa autoasi parkkipaikalla? Tarkista, kuinka laaja kaskovakuutus autollasi on, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.
Useimmat kaskovakuutukset turvaavat ajoneuvon ainakin palovahinkojen, hirvikolarissa aiheutuneiden vahinkojen ja varkauden osalta. Myös ilkivaltavahinkoja voidaan korvata suppeammasta vakuutusturvasta, esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen Osakaskossa ilkivaltaturva on valinnainen lisäturva autolle.
3. Ota vakuutus kuskin nimiin
Autovakuutuksen hintaan vaikuttavat muun muassa auton merkki, tekniset ominaisuudet ja ikä. Usein hyvin nuorilla ja iäkkäillä kuskeilla vakuutusmaksut ovat hieman korkeammat kuin muilla.
Myös kotipaikkakunta vaikuttaa: pienen syrjäisen paikkakunnan asukas maksaa pienempiä autovakuutusmaksuja kuin pääkaupunkiseutulainen.
Vakuutuksen tulisi olla auton pääasiallisen käyttäjän nimissä.
4. Punnitse, kuinka laajan vakuutuksen tarvitset
Vakuutusmaksujen suuruuteen vaikuttaa myös kaskovakuutuksen laajuus. Siksi kannattaa pohtia, kuinka laaja vakuutus on järkevää ottaa. Pääsääntö on, että uudelle tai arvokkaalle autolle kannattaa ottaa mahdollisimman laaja vakuutus, kun taas vanhasta ja vähemmän arvokkaasta autosta ei kannata maksaa yhtä suuria vakuutusmaksuja, sillä suppeampikin vakuutus riittää.
5. Ota selvää, mitä bonuksille tapahtuu
Vakuutuksen ottajalle kertyy bonuksia, jotka vaikuttavat vakuutuksen hintaan. Mitä vähemmän ratissa sattuu vahinkoja, sitä enemmän bonuksia kertyy. Vahingot vastaavasti laskevat bonuksia.
Jos sinulle sattuu liikenteessä muutaman sadan euron korjausta vaativa pieni vahinko, selvitä, kuinka suuri taloudellinen menetys bonusten lasku sinulle olisi. Voi olla, että vahinko kannattaa korjata omakustanteisesti eikä hakea korvausta vakuutuksesta.
6. Auton kanssa ulkomaille?
Jos edessä on ulkomaanmatka omalla autolla, tarkista vakuutusyhtiöltäsi, miten ulkomailla olo vaikuttaa vakuutusehtoihin. Monilla vakuutusyhtiöillä omavastuut ovat ulkomailla korkeammat kuin Suomessa, varsinkin silloin, jos auto varastetaan.
Selvitä myös, korvataanko hinauspalvelu ulkomailla tai onko sinun mahdollista saada vuokra-auto, jos autolle käy jotain reissussa. Green card, eli todistus liikennevakuutuksen voimassaolosta, kannattaa hankkia ennen ulkomaille lähtöä. Se helpottaa asioiden selvittelyä viranomaisten kanssa. Pohjola Vakuutuksen asiakkaat voivat tulostaa Green cardin nyt myös itse op.fi -palvelun kautta.
7. Kilpailuta autovakuutus
Autovakuutuksen voi kilpailuttaa yhtä helposti kuin sähkösopimuksenkin. Monella vakuutusyhtiöllä on nettisivuillaan vakuutuslaskuri, joka laskee auton ja omistajan tietojen perusteella vakuutusmaksun suuruuden.
Kilpailuttaminen silloin tällöin kannattaa, sillä vakuutusyhtiöiden välillä voi olla isoja eroja esimerkiksi kaskovakuutuksen laajuudessa, sisällössä ja omavastuun suuruudessa.
Suuri osa vakuutusyhtiöistä antaa etuja ja alennuksia keskittäjille. Siksi autovakuutus kannattaa ottaa samasta yhtiöstä kuin muutkin vakuutukset.
Asiantuntijat: Pohjola Vakuutuksen Product Specialist Teuvo Kaipainen ja Petri Linna.
Tutustu Pohjola Vakuutuksen autovakuutukseen.