Arkiruoat alkavat nopeasti toistaa samaa kaavaa ja monen budjetti venyy nyt aiempaa helpommin. Mitä ruokalistalle tällä hetkellä kannattaa laittaa, ja mitä järkevässä budjetissa pitäytyminen vaatii?  

Lähes kaikki ovat varmasti tietoisia kahvin ja viljan hinnannoususta. Kahvin hinta on noussut räjähdysmäisesti ja viljatuotteista on pulaa. On siis selvää, että kahvin keittäminen vain tarpeeseen ja pienempien määrien suosiminen on nyt tärkeää. Niina Silander Marttaliitosta kuitenkin huomioi, että nämä eivät ole ollenkaan kallein osa ruuasta, eivätkä vaikuta sellaisenaan aterian hintaan.  

Silander kertoo, että tärkeintä terveelliseen ja edulliseen ruokavalioon pääsemiseksi on suunnitella hyvin ja varata aikaa tekemiseen. Näin syntyy vähemmän hävikkiä ja laadukkaampia aterioita.  

Kiireisen arjen vuoksi aikaa on usein rajallisesti ja siksi houkutus tilausruokaan on suuri. Huomattava etu säästämisen kannalta on siis se, että ruokaa on valmiina.  

- On järkevämpää tehdä suurempia määriä ruokaa kerralla. Kun ateriat ovat valmiina, on niitä helppo ottaa myös mukaan, Silander huomioi.  

Erikseen Silander haluaa muistuttaa opiskelijoita opiskelijaruokailusta. Edullinen ja monipuolinen ateriavaihtoehto kannattaa hyödyntää niinä päivinä, kun se on tarjolla.

Sesongista laatua ruokapöytään 

Kasvikset koetaan monesti liian kalliiksi ja niistä tinkimistä pidetään tekosyynä. Kun kasviksia ei raaskita ostaa, uskotaan, että ei ole varaa syödä terveellisesti.  

- Osittain totta, mutta myytti se kuitenkin on, Silander huomauttaa.  

Sesongin mukaan syöminen ja kotimaisten juureksien suosiminen on kannattavaa. Vuoden ympäri hyviä vaihtoehtoja ovat perinteinen porkkana ja kaalit. Kesäisin halpenevat reilusti esimerkiksi kurkku ja tomaatti.  

Silander myös kumoaa ajatuksen siitä, että pakasteet olisivat poikkeuksetta ravintoköyhempiä ja huonoja vaihtoehtoja. Ensisijaisesti hän panostaisi tuoreisiin tuotteisiin, mutta pakasteosastolta löytyy runsaasti ravintorikkaita ja edullisia vaihtoehtoja, joista esille hän nostaa herneet ja pinaatin.  

- Pakastaminen on tehokas prosessi eikä sitä tarvitse säikähtää. Kannattavia löytöjä voi tehdä etenkin sesongin ulkopuolella.

Entäs sitten ne suosikit? 

Suosituimmat kalat ovat nyt huomattavan kalliita. Silander on kuitenkin löytänyt arkeensa uusia tuttavuuksia, kuten järvikalat ja järvikalasäilykkeet. 

- Niitä ei tarvitse syödä älyttömiä määriä, mutta ne ovat hyviä täydentämään aterioita.  

Lisäksi hän on tutustunut viimeaikoina kotimaisiin kasviproteiineihin, joista uutena nostona hernerouheet.  

Kokeilemisen arvoisiksi Silander listaa myös linssit ja papurouheet. Tällaiset kuivatuotteet säilyvät pitkään ja ovat todella edullisia. Liha on monesti myös huomattavan kallista, mutta mikäli siitä ei tahdo luopua kokonaan, on hyvä keino korvata esimerkiksi makaronilaatikon lihasta puolet soijarouheella.  

Edullisilla peruselintarvikkeilla saa arkeen joustovaraa. Peruna, juurekset ja pasta ovat hyviä tähän. Vaikka pastan hinta onkin kallistunut, ei se vaikuta tällaisissa määrissä merkittävästi aterioiden hintaan. Sellaisesta mihin käyttää keskimäärin vähän rahaa, on vaikea säästää.  

Silander muistuttaa vielä loppuun, että budjetointi ja kulutuksen seuraaminen ovat hyviä keinoja säästämisessä.  

- Sesonki ja itse tehty ovat avainsanat edulliseen, terveelliseen ja laadukkaaseen ruokalistaan. Ole ahkera ja etsi uusia vaihtoehtoja!