Mitä tehdä, kun palkkapäivään on vielä aikaa ja tili huutaa tyhjyyttään? OP Ryhmän henkilöasiakkaiden myynnin johtamisesta vastaava Katja Taponen kertoo konkreettiset vinkit, joiden avulla tili ei tyhjene.

Selvitä aikaisemmat kulusi

Parhaiten pääset liikkeelle, kun otat esille useamman edellisen kuukauden tiliotteesi. Niistä näkee, minkä verran rahaa on tullut ja mihin se on mennyt.

Op.fi-palvelussa hahmotat kulutustasi Tapahtumavirran kautta. OP-mobiilissa apunasi toimii kätevä Talouden tasapaino -palvelu. Se auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on.

Kartoita budjetissa pakolliset, kiinteät kulusi

Voi kuulostaa tylsältä, mutta kyllä se vaan on niin, että budjetointi on tärkeää.

Laske aluksi yhteen pakolliset kulusi. Sellaisia ovat esimerkiksi vuokra, vastike, lainanlyhennys, sähkölasku, kotivakuutus, liikkuminen ja puhelinkulut.

Luo tarpeelliset puskurit

Jos pakollinen kulu tulee maksettavaksi harvemmin kuin kerran kuukaudessa, laske, paljonko se olisi, jos se tulisikin maksettavaksi joka kuukausi. Säästä sitten kulua vastaava summa niiltä kuukausilta, jolloin lasku ei tule maksettavaksi.

Pyri myös säästämään joka kuukausi jonkin verran rahaa yllättäviä menoja varten, joita aina silloin tällöin tulee kullekin eteen. Suositus on, että palkasta saisi säästöön ja sijoitettavaksi vähintään 5 prosenttia. Hyvä puskuri vastaa vähintään kolmen kuukauden nettopalkkaa, joten sen säästämisessä kestää jonkin verran aikaa.

Laske päiväbudjetti

Vähennä nettotuloistasi pakolliset kulut sekä puskurisäästöön menevä osuus, ja jaa summa kuukauden päivien lukumäärällä. Näin saat päivässä käytettävissäsi olevan rahan määrän.

Jos nettotulosi olisivat esimerkiksi 1800 euroa ja pakolliset kulut ja puskurisäästöön menevä summa yhteensä 1200 euroa, käytettäväksi jää 600 euroa kuukaudessa eli 20 euroa päivässä, jos kuukaudessa on 30 päivää. Jos parina päivänä ei käytä yhtään rahaa, on kolmantena päivänä käytettävissä 60 euroa, niin ettei budjetti ylittyisi.

Seuraa ja vähennä menoja

Talouden tasapaino -palvelun avulla seuraat helposti omaa kulutustasi. Palvelussa näet, millaisiin eri kategorioihin rahasi menevät. 

Jos menot ylittävät tulot, voi menoja yrittää karsia monella eri tavalla. Pakolliset kulut läpikäymällä kannattaa hahmottaa, onko niitä mahdollista pienentää kilpailuttamalla tai tinkimällä kulutuksesta. Esimerkiksi OP-mobiilin Toistuvien menojen hallinta -palvelun avulla näet, paljonko kulutat kuukausittain jatkuviin tilauksiin, kuten suoratoistopalveluihin, sähköön ja liittymiin. Voit tarkastella, kilpailuttaa ja irtisanoa jatkuvia tilauksiasi.

Kierrättämällä, tarjousten seuraamisella ja tietoisemmalla suhtautumisella omaan rahankäyttöön on mahdollista muuttaa taloutensa suuntaa. Esimerkiksi vaatteiden ja kulutustavaroiden second hand -ostopaikat ovat nykyään helposti saatavilla erilaisten someryhmien kautta.

Kokeile mikrosäästämistä

Säästölipas on mutkattomin tapa aloittaa mikrosäästäminen. Se toimii kuten sähköinen säästöpossu. Saat palvelun veloituksetta käyttöösi OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa.

Voit määritellä itse summan, joka siirtyy jokaisen korttimaksun yhteydessä Säästölippaaseen säästämistä varten avatulle tilille. Säästölippaasta on mahdollista tehdä ohjaus suoraan rahastoon, joten se on helppo tapa päästä kiinni sijoittamiseen ja kerryttää säästöjä.

Kun alkaa tietoisemmaksi rahan käyttäjäksi ja säästää kuukausittain, se on itseään ruokkiva myönteinen kierre parempaan taloudenpitoon ja taloudelliseen mielenrauhaan.

Ota taloutesi haltuun – me autamme:

Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!

Rahapuhetta-podcast käsittelee talouden teemoja helposti ja ymmärrettävästi. Asiantuntijavieraiden kanssa selvitetään, mitä raha-asioissa kannattaa ottaa huomioon, ja miten oman talouden saa hallintaan. 

Artikkeli on julkaistu 13.2.2020, ja sitä on päivitetty 30.11.2021 lisäämällä linkkejä ja korjaamalla Säästölippaaseen liittyvää tietoa.