Selvitä aikaisemmat kulusi

Parhaiten pääset liikkeelle, kun otat esille useamman edellisen kuukauden tiliotteesi. Niistä näkee, minkä verran rahaa on tullut ja mihin se on mennyt.

OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa hahmotat kulutustasi Tapahtumavirrasta ja Tulot ja menot -näkymästä. Menoista kannattaa miettiä, miten tarpeellisia ne ovat olleet ja mitkä niistä voisi karsia jatkossa.

Kartoita budjetissa pakolliset, kiinteät kulusi

Voi kuulostaa tylsältä, mutta kyllä se vaan on niin, että budjetointi on tärkeää. Laske aluksi yhteen pakolliset kulusi. Sellaisia ovat esimerkiksi vuokra, vastike, lainanlyhennys, sähkölasku, kotivakuutus, liikkuminen ja puhelinkulut.

Luo tarpeelliset puskurit

Jos pakollinen kulu tulee maksettavaksi harvemmin kuin kerran kuukaudessa, laske, paljonko se olisi, jos se tulisikin maksettavaksi joka kuukausi. Säästä sitten kulua vastaava summa niiltä kuukausilta, jolloin lasku ei tule maksettavaksi.

Pyri myös säästämään joka kuukausi jonkin verran rahaa yllättäviä menoja varten, joita aina silloin tällöin tulee kullekin eteen. Suositus on, että palkasta saisi säästöön ja sijoitettavaksi vähintään 5 prosenttia. Hyvä puskuri vastaa vähintään kolmen kuukauden nettopalkkaa, joten sen säästämisessä kestää jonkin verran aikaa.

Laske päiväbudjetti

Vähennä nettotuloistasi pakolliset kulut sekä puskurisäästöön menevä osuus ja jaa summa kuukauden päivien lukumäärällä. Näin saat päivässä käytettävissäsi olevan rahan määrän. Jos nettotulosi olisivat esimerkiksi 1800 euroa ja pakolliset kulut ja puskurisäästöön menevä summa yhteensä 1200 euroa, käytettäväksi jää 600 euroa kuukaudessa eli 20 euroa päivässä, jos kuukaudessa on 30 päivää. Jos parina päivänä ei käytä yhtään rahaa, on kolmantena päivänä käytettävissä 60 euroa, niin ettei budjetti ylittyisi.

Seuraa menoja

OP-mobiilista löytyy uusi ominaisuus, Talouden tasapaino -näkymä. Se auttaa hahmottamaan, millaisia tuloja ja menoja sinulla on. OP-mobiilista näkee, millaisiin eri kategorioihin rahat menevät ja pystyy myös seuraamaan omaa kulutustaan.

Suomen Pankki on ilmaissut hiljattain huolestumisensa kansalaisten talouden hallinnasta. Viime vuonna 400 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä, kun kymmenen vuotta aiemmin määrä oli 100 000 pienempi.

Vähennä menoja

Menoja voi yrittää karsia monella eri tavalla. Pakolliset kulut läpikäymällä kannattaa hahmottaa, onko niitä mahdollista pienentää kilpailuttamalla tai tinkimällä kulutuksesta. Kierrättämällä, tarjousten seuraamisella ja tietoisemmalla suhtautumisella omaan rahankäyttöön on mahdollista muuttaa taloutensa suuntaa. Esimerkiksi vaatteiden ja kulutustavaroiden second hand -ostopaikat ovat nykyään helposti saatavilla erilaisten someryhmien kautta.

Kokeile mikrosäästämistä

Säästölipas on mutkattomin tapa aloittaa mikrosäästäminen. Se toimii kuten sähköinen säästöpossu. Saat palvelun veloituksetta käyttöösi op.fi:ssä. Voit määritellä itse summan, joka siirtyy jokaisen korttimaksun yhteydessä Säästölippaaseen säästämistä varten avatulle tilille. Säästölippaasta on mahdollista tehdä ohjaus edulliseen indeksirahastoon, joten se on helppo tapa päästä kiinni sijoittamiseen ja kerryttää säästöjä.

Kun alkaa tietoisemmaksi rahan käyttäjäksi ja säästää kuukausittain, se on itseään ruokkiva myönteinen kierre parempaan taloudenpitoon ja taloudelliseen mielenrauhaan.

Ota taloutesi haltuun – me autamme:

Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!

#rahapuhetta #omatalous

Kuuntele Rahapuhetta-podcastia!

Rahapuhetta-podcast käsittelee talouden teemoja yksi kerrallaan ja helposti ymmärrettävästi. Asiantuntijavieraiden kanssa selvitetään, mitä raha-asioissa kannattaa ottaa huomioon ja miten oman talouden saa hallintaan. Puhutaan avoimesti, sillä taloustaidot kuuluvat meistä jokaiselle.

Haastateltavana oli OP Ryhmän henkilöasiakkaiden myynnin johtamisen Business Lead Katja Taponen.